-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2022 10 18 /08:46

Lietuvoje prasideda didžiausios nacionalinės kibernetinio saugumo pratybos

Antradienį Lietuvoje prasideda didžiausios šiais metais kibernetinio saugumo pratybos „Kibernetinis skydas 2022“.
Programišius
Programišius / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tris dienas vyksiančias pratybas organizuoja Nacionalinis kibernetinio saugumo centras (NKSC).

Jose dalyvaus Lietuvos kariuomenės, Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos, Kertinio valstybinio telekomunikacijų centro, Informacinių technologijų tarnybos prie Krašto apsaugos ministerijos atstovai.

Dalyviai treniruosis iš savo nuolatinių darbo vietų su realiai turimais pajėgumais. Kiekvienas galės pasirinkti norimą siužetinių linijų skaičių, jų veiksmus vertins vietos instruktoriai, tačiau nugalėtojai nebus renkami.

Birželio pabaigoje daugiau kaip 100 organizacijų atstovai dalyvavo šių mokymų pasirengime.

Pasak pratybų vadovo, Regioninio kibernetinės gynybos centro direktoriaus pulkininko Romualdo Petkevičiaus, šios pratybos leidžia dideliam dalyvių skaičiui vienu metu pasitikrinti ir įsivertinti, kiek veiksmingos yra jų turimos kibernetinių incidentų aptikimo, analizės ir atsako priemonės bei vidinės incidentų valdymo procedūros.

Krašto apsaugos ministerijos teigimu, kaip ir ankstesniais metais, pratybų scenarijus sudarytas iš kelių skirtingų siužetinių linijų, jos parinktos pagal pastaraisiais metais dažniausiai pasitaikančius kibernetinių atakų tipus.

Šiemet mokymų dalyviai susidurs su įsilaužimais į interneto svetaines, vidinius serverius, nuotolines darbo vietas bei socialinės inžinerijos atakomis. Papildomai NKSC pratybų dalyviams yra parengusi ir keletą naujovių.

„Šiais metais pratybų dalyviams pasiūlėme dvi naujoves – tai kibernetinio sukčiavimo (angl. phishing) imitavimo įrankį ir galimybę kibernetinius incidentus tirti pasinaudojus šią vasarą pradėjusiu veikti NKSC virtualiu kibernetinio saugumo poligonu (angl. Cyber Range)“, – sako R.Petkevičius.

Pasak Krašto apsaugos ministerijos, pratybų metu virtualaus kibernetinio saugumo poligono galimybes ketina išbandyti 16 dalyvių, o kibernetinio sukčiavimo imitavimo įrankiu – per 90 organizacijų.

Kaip ir pernai, pratybų metu dalyviai turės galimybę ne tik pasitikrinti savo kibernetinio saugumo žinias, bet ir bendravimo su žiniasklaida bei krizių komunikacijos įgūdžius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius