Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2019 05 12 /20:07

Prieš balsavimo pabaigą – didžiulės eilės ir Lietuvoje, apylinkėms teko skolintis biuletenių

Dėl didelio aktyvumo per išankstinį balsavimą rinkimų rezultatų šiemet bus sulaukta vėliau nei įprastai, pažymi Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) vadovė Laura Matjošaitytė. Artėjant balsavimo pabaigai pradėjo piltis pranešimai, kad didžiulės rinkėjų eilės nusidriekė ne tik prie šalies ambasadų užsienyje, bet ir prie balsavimo apylinkių Lietuvoje, eilės buvo ir balsavimui jau pasibaigus.
Balsuotojų eilės Dvarčionių apylinkėje
Didžiulė norinčiųjų balsuoti eilė Dvarčionyse / 15min skaitytojo nuotr.

Eilės – ir pasibaigus balsavimui

Papildyta. Kaip praneša skaitytojai, eilės prie apylinkių liko ir po 20 val., balsavimui jau pasibaigus. Dvarčionyse prie rinkimų apylinkės, anot skaitytojos, itin didelė eilė.

Vėliau paskambinusi skaitytoja informavo, kad apylinkėje bus leista balsuoti ir visiems laukiantiems eilėje.

Nusidriekė eilės, trūksta biuletenių

15min skaitytojai iš įvairių Vilniaus balsavimo apylinkių pranešė, kad artėjant 20 val., kai baigsis balsavimas, prie balsavimo apylinkių nusidriekė didžiulės eilės, tad žmonės baiminasi, kad nespės balsuoti.

Pranešama apie didžiulę norinčių balsuoti eilę Dvarčionyse. 15min skaitytojas pranešė, kad Vilniaus Salomėjos Nėries apylinkėje žmonės negali balsuoti, nes pritrūko biuletenių. Teigiama, kad rinkimų komisijos nariai išvažiavo jų parvežti, eilė tįsta, tad žmonės abejoja, ar iki 20 val spės.

Kitas skaitytojas pranešė, kad Bukiškio apylinkėje Vilniaus rajone irgi baigėsi balsavimo biuleteniai. Žmonėms pasiūlė važiuoti į kitą apylinkę. Pranešama, kad biuletenių trūksta ir Riešėje, Visoriuose, Užupyje.

VRK: spėję patekti į patalpas iki 20 val. galės balsuot

„VRK ta informacija žinoma ir kaip tik apygardos rinkimų komisija išsprendė klausimą – bus pasiskolinta biuletenių iš kitų rinkimų apylinkių ir biuleteniai bus pristatyti į rinkimų apylinkes, o gal jau net jie ir dabar pristatyti“, – sako VRK vadovė Laura Matjošaitytė.

Ji prašo gyventojų kantrybės – visi spėję patekti į patalpas iki 20 valandos, galės balsuoti.

„Prašytume kantrybės ir tikrai sulauksite rinkimų biuletenių. Visi iki 20 val. patekę į apylinkės patalpas rinkėjai turės galimybių balsuoti. Rinkėjai, jau kurie atvyks po 20 val., jau į balsavimo patalpą nebus įleidžiami, bet visi iki to laiko atvykę, esantys balsavimo patalpose, tikrai turės teisę balsuoti“, – sako L.Matjošaitytė.

Ji prognozavo, kad aktyvumas rinkimuose gali siekti iki 60 procentų, likus valandai iki apylinkių uždarymo jis buvo 54,43 proc.

Vilniaus rajono Riešės rinkimų apylinkėje eilė taip pat susidarė, nes rinkėjai laukia biuletenių.

„Situacija labai liūdna, pirmą kartą per mano darbą istoriją išvis rinkimuose VRK nepasirūpino savo piliečiais“, – BNS sakė komisijos pirmininkė Tatjana Sinkevič.

Ji teigė, kad biuletenių laukiama atvežant iš kitų apylinkių, taip pat garantavo, kad visi iki 20 val. atvykę į balsavimo patapą galės balsuoti.

„Tikrai visi pabalsuos, mes dirbsim iki paskutinio rinkėjo“, – teigė Vilniaus rajono Riešės apylinkės komisijos pirmininkė.

Strigo ir sistemos dėl neprisiregistravusiųjų

L.Matjošaitytė 15min patvirtina, kad buvo problemų ir su informacinėmis sistemomis, kuomet ambasadas užplūdo anksčiau neprisiregistravę rinkėjai.

„Turėjome šiek tiek rūpesčių su rinkėjais, kurie nebuvo užsiregistravę – šiek tiek buvo ypatingesnė procedūra. Tačiau matome, kad ambasados tvarkosi, ir kita priežastis, kodėl ten susidarė eilės – tai labai didelis aktyvumas. Ir nors rinkėjų nemažai registravosi balsuoti paštu, matome ambasadose Didžiojoje Britanijoje ir kitose, rinkėjai naudojasi savo teise ir atvyksta į ambasadas rinkimų dieną. Tokio antplūdžio prognozuoti negalėjome turbūt nei mes nei ambasados, o ambasadų kolektyvas, personalas yra gana mažas, dirba ganėtinai nedidelės kompanijos žmonių, kadangi jos šiek tiek kitais klausimais dirba“, – teisinosi L.Matjošaitytė.

Ji pažymėjo, kad ambasadose rekordinis užsiregistravusiųjų skaičius, rekordinis ir balsavusiųjų skaičius.

„Įstatymai nenumato galimybės pratęsti balsavimo nei Lietuvoje nei užsienyje“, – sako VRK vadovė ir pažymi, kad balsavimas bus baigtas 20 val. Lietuvos laiku.

Balsavimo apylinkės užsidarys 20 valandą.

2014-aisiais per prezidento rinkimus pirmajame ture aktyvumas siekė 52 procentus.

Prezidento rinkimuose dalyvauja devyni kandidatai – socialdemokratas eurokomisaras Vytenis Andriukaitis, filosofas Arvydas Juozaitis, europarlamentaras Valentinas Mazuronis, ekonomistas Gitanas Nausėda, Seimo nariai Mindaugas Puidokas, Naglis Puteikis, „valstiečių“ kandidatas premjeras Saulius Skvernelis, konservatorių kandidatė parlamentarė Ingrida Šimonytė, Europos Parlamento narys, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos – Krikščioniškų šeimų sąjungos lyderis Valdemaras Tomaševskis.

Sociologų apklausos rodo, kad nė vienas turbūt nesurinks daugiau kaip 50 proc. balsų, todėl po dviejų savaičių turėtų vykti antrasis turas tarp dviejų geriausiai pasirodžiusių kandidatų.

Dabartinės šalies vadovės Dalios Grybauskaitės antroji kadencija baigiasi liepą.

Referendume dėl Seimo narių skaičiaus mažinimo siūloma Konstitucijoje nustatyti 121 vietos parlamentą vietoje dabartinių 141.

Kitame referendume siūloma išplėsti pilietybės institutą taip, kad Lietuvos pasą galėtų išsaugoti žmonės, gavę „europinės ir transatlantinės integracijos kriterijus atitinkančios valstybės pilietybę“.

Iš anksto balsavo daugiau kaip dešimtadalis rinkėjų

Per šešias dienas išankstinio balsavimo dienas prezidento rinkimuose ir dviejuose referendumuose savo valią pareiškė 260 tūkst. 529 arba 10,75 proc. rinkėjų, rodo Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenys.

Per praėjusius prezidento rinkimus iš anksto, namuose ir specialiuose punktuose iš viso balsavo 6,02 proc. rinkėjų. Tačiau tuomet balsavimas ne rinkimų apylinkėse vyko keturias dienas, šiemet – šešias.

Šiemet pirmą kartą balsavimas iš anksto Lietuvos savivaldybėse truko penkias dienas, taip pat balsuota specialiuose punktuose – ligoninėse, kalėjimuose ir pan. Šeštadienį dar vyko balsavimas namuose.

Balsų skaičiavimas užtruks

„Šiais metais rezultatų skaičiavimas užtruks, yra labai daug išankstinio balsavimo vokų. Ir jei iš mažesnių balsavimo apylinkių rezultatus mes gausime anksčiau, tikėtina, iš tų rinkimų apylinkių, kur yra labai daug išankstinio balsavimo vokų, mes sulauksime rezultatų gerokai vėliau“, – sekmadienį per spaudos konferenciją sakė VRK vadovė.

Pasak komisijos pirmininkės, iš pradžių bus skaičiuojami urnose rasti biuleteniai, tuomet pereinama prie išankstinio balsavimo vokų – šių biuletenių skaičiavimo procedūra yra sudėtingesnė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius