-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 11 02

Lietuvoje sintetiniai narkotikai gaminami iš neteisėtoje apyvartoje esančių cheminių medžiagų

Sintetinių narkotikų gamybai naudojamos cheminės medžiagos, vadinamos narkotinių ir psichotropinių medžiagų pirmtakais (prekursoriais). Šios medžiagos vartojamos ir kasdienėje šalies įmonių veikloje – chemijos, maisto, medienos apdirbimo, tekstilės, vandens paruošimo, vaistų pramonėje ir kitose ūkio šakose, teigiama išplatintame pranešime spaudai.

Prekursoriai griežtai kontroliuojami

Europolo ir Policijos departamento prie VRM duomenys rodo, kad pagrindiniai sintetinių narkotikų gamintojai Europoje yra Belgija, Vokietija, Lenkija. Dalis jų gaminama ir Lietuvoje. Europos narkotikų ir narkomanijos stebėsenos centro ir Europolo ataskaitoje atkreipiamas dėmesys į tai, kad organizuotos kriminalinės grupuotės Čekijoje, Slovakijoje, Vokietijoje ir Nyderlanduose metamfetaminą gamina iš efedrino ir pseudoefedrino. Lietuvoje šis sintetinis narkotikas gaminamas iš BMK (fenilacetono).

Visos minėtos cheminės medžiagos priskiriamos pirmos kategorijos narkotinių ir psichotropinių medžiagų pirmtakams (prekursoriams), kurių apyvartai Europos Sąjungos rinkoje taikomi ypač griežti reikalavimai ir kontrolės tvarka.

Tikrinama teisėta įmonių veikla

Siekdamas užtikrinti, kad prekursoriai būtų naudojami tik teisėtoje veikloje ir tik pagal paskirtį, Narkotikų kontrolės departamentas prie LR Vyriausybės, įgyvendindamas jam priskirtą kontrolės funkciją, vykdo Lietuvos įmonių, naudojančių šias chemines medžiagas, kontrolę.

Departamento specialistai renka informaciją apie įmones, kurios savo veikloje naudoja įvairias chemines medžiagas, atlieka veiklos vietos patikrinimus, supažindina įmonių darbuotojus su prekursoriams keliamais reikalavimais: suteikiama žinių apie minėtų cheminių medžiagų sandėliavimą, ženklinimą, apsaugojimą nuo neteisėto paėmimo, apskaitos vykdymą ir kitų reikalingų dokumentų tvarkymą. Darbuotojai mokomi, kaip pastebėti įtartinus sandorius ir patariama, kur kreiptis pagalbos kilus įtarimams. Tai pat informuojama apie numatytą administracinę bei baudžiamąją atsakomybę už teisės aktuose numatytų reikalavimų nevykdymą.

Departamento duomenimis, daugiau kaip tūkstantis įmonių savo veikloje naudoja įvairias chemines medžiagas. Net trečdalis jų – naudoja II ir III kategorijų prekursorius, iš kurių gali būti neteisėtai gaminami narkotikai.

I kategorijos prekursorių, tiesiogiai naudojamų metamfetamino ir kitų sintetinių narkotikų gamybai, teisėtoje Lietuvos rinkos apyvartoje nėra.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius