-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2022 10 24

Lietuvoje sveikti padeda dar 120 profesionalių priklausomybės konsultantų

Nuo šiol dar daugiau žmonių ne tik didžiuosiuose miestuose, bet ir visoje šalyje gaus pagalbą, kai kreipsis dėl žalingo ar problematiško alkoholio (ir kitų psichoaktyvių medžiagų ar elgsenos) vartojimo: jau lapkričio pradžioje sertifikatai įteikiami dar 120 profesionaliai paruoštų priklausomybių konsultantų, iš kurių 96 naujausius mokymus jau baigė. Nuo kovo mėnesio trukusius jų mokymus organizavo VšĮ Problemų sprendimo centras, o inicijavo ir įgyvendino Respublikinis priklausomybės ligų centras (RPLC), rašoma centro pranešime žiniasklaidai.
Alkoholizmas
Alkoholizmas / 123RF.com nuotr.
Temos: 1 Priklausomybė

RPLC direktoriaus dr. Emilio Subatos teigimu, „dauguma dalyvių mokymus įvertinimo kaip „naudingus“ ir „labai naudingus“: ir lektoriai, ir jų dėstytos temos yra įvertinti aukščiausiu balu. Dalyviai vertina, kad mokymai buvo puikiai organizuoti, sudominantys, informatyvūs. Vadinasi, visas būrys aukščiausiu lygiu paruoštų priklausomybės konsultantų yra pasiruošę padėti žalingai vartojantiems ir jų artimiesiems – tai neabejotinai stiprina ne tik šeimas, bet ir valstybę“.

Gyd. psichiatrė Vilma Andrejauskienė įsitikinusi, kad po to, kai pacientas pas gydytoją ateina jau po priklausomybės konsultanto įžanginio darbo, jis jau yra motyvuotas: „Specialiai paruoštas žmogus jau atvyksta su poreikiu ir mes išsyk galime pradėti taikyti mokslu grįstus gydymo metodus, stebėti pokyčius – jau nebereikia skirti daug laiko kritiškesniam būklės įvertinimui ir motyvacijai gauti gydymo paslaugas, ką atlieka priklausomybių konsultantai. Vadinasi, visos grupės dirba ir efektyviau, ir greičiau, ir produktyviau – stiprėja sveikimas, o ne gilėja liga. Tai milžiniškas pasiekimas“. Gyd. Vilma Andrejauskienė yra ir šių mokymų lektorė, kaip ir Veneta Veršulytė (socialinio darbo MA), medicinos psichologas Andrius Lošakevičius ir priklausomybių konsultantė Gabija Vitkevičiūtė.

Pagrindinė konsultanto misija – teikti pagalbą turintiems problemų su alkoholiu ir (ar) kitomis psichoaktyviosiomis medžiagomis bei jų šeimos nariams, artimiesiems, o tikslas – pacientui profesionaliais būdais įvardyti ir išaiškinti dėl priklausomybės augančią žalą ir antrines pasekmes šeimoje ir visuomenėje, mokėti dirbti su atkryčių prevencija, motyvuoti vartojančius asmenis vartoti mažiau arba nebevartoti visai, tarpininkauti nukreipiant į gydymo įstaigas ir profesionaliai veikti kopriklausomybės simptomų minimizavimo lauke. Tai yra sprendimų siekiantis konsultavimas, kuris gali būti net ir vienkartinis, kai orientuojamasi tik į tuo metu iškilusią konkrečią problemą.

Konsultantas turi būti ne jaunesnis kaip 18 metų ir būti išklausęs priklausomybės konsultantams skirtus mokymus pagal neformalaus mokymo programą, suderintą LR Sveikatos apsaugos ministro nustatyta tvarka. Tai LR Sveikatos apsaugos ministerijos reglamentuojama veikla, kuriai atlikti yra privalomos specifinės ir aiškiai nustatytos kompetencijos. Lietuvoje pirmieji priklausomybės konsultantai paruošti 2018 m.

Visi legaliai veikiantys ir profesionaliai paruošti priklausomybės konsultantai yra RPLC puslapyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius