-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 08 15

Lietuvoje švenčiama Žolinė, prezidentas lankysis Ignalinos rajone

Antradienį Lietuvoje švenčiama Švč. Mergelės Marijos dangun ėmimo diena – Žolinė, šalies prezidentas Gitanas Nausėda su pirmąja ponia Diana Nausėdiene lankysis Ignalinos rajone.
Žolinės atlaidai Pivašiūnuose
Žolinės atlaidai Pivašiūnuose / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.
Temos: 1 Žolinė

Kaip pranešė Prezidentūra, priešpiet šalies vadovas su pirmąja ponia dalyvaus šv. mišiose Palūšės Šv. Juozapo bažnyčioje. Vėliau lankysisztradicinėje Medkopio pabaigos šventėje „Ulioja bitelė“ Stripeikių kaime esančiame Senovinės bitininkystės muziejuje.

Šiame renginyje Europos Komisijos atstovybė Lietuvoje ketina perduoti dovaną Bitininkystės muziejui – bičių avilį, pažymint šių vabzdžių reikšmę planetos ekosistemai.

Popiet šalies vadovas savo ir partizanų vado Adolfo Ramanausko–Vanago, kovojusio su sovietine okupacija, vardu pasodins du ąžuoliukus prezidentų ąžuolų alėjoje ant Ladakalnio.

Tuo metu Vilniaus universiteto (VU) Botanikos sode Kairėnuose Žolinės proga lankytojai galės pamatyti daugiau kaip 100-to skirtingų skonių ir kvapų mėtų parodą bei aromatingiausios mėtos rinkimus.

„Šventės parodoje eksponuosime per 100 skirtingų pavadinimų mėtų. Pipirinių mėtų hibridai ir veislės pasižymi stipriausiu aromatu – mentolio ir aštroko pipirų kvapo. Bus ir kiek lengvesnio aromato, greipfruto poskonio mėtų. Parodoje aptiksite kiek saldoko kvapo mėtų, primenančių azijietiškus aromatus“, – pranešime cituojama šventės mėtų parodos kuratorė, VU Botanikos sodo Vingio skyriaus vadovė Regina Juodkaitė.

Renginio metu taip pat vyks koncertai, kermošius, kūrybinės dirbtuvės bei ekskursijos. Šventės dalyviai patys galės pasigaminti žolelių arbatos, įsitraukti į amatininkų dirbtuves.

Tuo metu Rumšiškėse esančiame Lietuvos liaudies buities muziejuje šventė prasidės iškilmingomis šventomis mišiomis muziejaus miestelio bažnyčioje, kur bus pašventinti žolynai ir derlius. Kaip praneša muziejus, lankytojai taip pat galės pamatyti Žolinės puokščių parodą.

Savo ruožtu kiekviename muziejaus Aukštaitijos gatvinio kaimo kieme vyks įvairios pramogos: sutartinės ir romansai, meistravimai, skanavimai, uostymai ir ragavimai, varžytuvės, labirintas ir šokiai, kelionės arkliais.

Šventės minėjimas vyks ir Žaliūkių malūnininko sodyboje Šiauliuose. Čia organizatoriai kvies į žolynų turgelį, jojimo žemaitukų žirgais pamokas, šventines apeigas, edukacinius žaidimus.

2000 metais Seimas Žolinę įtraukė į valstybinių švenčių sąrašą ir paskelbė nedarbo diena. Žolinė kasmet švenčiama rugpjūčio 15-ąją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius