Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 07 11 /17:07

Lietuvoje viešintis Jungtinių Arabų Emyratų ministras ragina intensyviau prekiauti

Lietuvoje antradienį viešintis Jungtinių Arabų Emyratų (JAE) užsienio reikalų ir tarptautinio bendradarbiavimo ministras šeichas Abdullah bin Zayedas al Nahyanas paragino dėti pastangas, kad šalys tarpusavyje intensyviau prekiautų.
 Abdullah bin Zayedas al Nahyanas
Abdullah bin Zayedas al Nahyanas / „Scanpix“/AP nuotr.

Tai jis sakė Lietuvai toliau bandant ieškoti naujų rinkų po Rusijos 2014 metais paskelbto maisto produktų embargo ir Vilniui rengiantis atidaryti ambasadą šioje antroje pagal dydį Persijos įlankos ekonomikoje.

„Kalbant apie prekybą, aš manau, kad tai yra sritis, kur mes turime dirbti dar labiau“, – bendroje spaudos konferencijoje su Lietuvos užsienio reikalų ministru Linu Linkevičiumi sakė JAE diplomatijos vadovas.

„Scanpix“/AP nuotr./ Abdullah bin Zayedas al Nahyanas
„Scanpix“/AP nuotr./ Abdullah bin Zayedas al Nahyanas

Statistikos departamento duomenimis, pernai tarpusavio prekybos apyvarta tarp šių šalių siekė beveik 82 mln. eurų. Beveik 77 mln. eurų šios apyvartos sudaro Lietuvos eksportas.

Tarpusavio prekyba tarp Lietuvos ir JAE auga dėl didėjančio Lietuvos javų ir baldų eksporto. Šalies verslininkai šiuo metu taip pat ieško galimybių išvežti ir kitų maisto produktų, ypač mėsos ir pieno.

Lietuvos užsienio reikalų ministras L.Linkevičius sakė, kad šalis taip pat domina bendra veikla informacinių technologijų, gyvybės mokslų srityse.

Jungtinių Arabų Emyratų ministras pabrėžė norintis bendradarbiauti atsinaujinančios energetikos klausimais.

Jis tikino, kad Lietuvos ir JAE tarpusavio prekybos rodikliai yra nepakankamai geri.

„Potencialas yra kur kas didesnis“, – sakė A.bin Zayedas al Nahyanas.

Lietuvos diplomatai JAE rinką vertina kaip vieną iš keliolikos prioritetinių šalies rinkų. Šioje Artimųjų Rytų valstybėje gyvena apie 10 mln. žmonių, jos bendrasis vidaus produktas siekia beveik 360 mlrd. eurų.

Tiesioginės JAE investicijos Lietuvoje siekia beveik milijoną eurų. Lietuvos investicijos Jungtiniuose Arabų Emyratuose nėra skelbiamos.

Svarsto steigti ambasadą

Verslo interesai paskatino Lietuvą svarstyti planus ir dėl ambasados steigimo Jungtiniuose Arabų Emyratuose.

Mums garbė, kad matysime tvirtą Lietuvos buvimą Dubajuje iki 2020 metų.

„Mums garbė, kad matysime tvirtą Lietuvos buvimą Dubajuje iki 2020 metų“, – sakė JAE ministras.

Diplomatai svarsto, kad JAE galintis reziduoti Lietuvos ambasadorius atstovautų ir likusiose penkiose Persijos įlankos šalyse.

„Labai norėtumėme, kad būtų diplomatinis atstovavimas tame regione ir, konkrečiai kalbant, Jungtiniuose Arabų Emyratuose. Tokia galimybė yra nagrinėjama“, – sakė L.Linkevičius.

Šiuo metu Lietuvos ambasadorius Jungtiniams Arabų Emyratams Arvydas Daunoravičius reziduoja Egipte. Šios šalies atstovas Lietuvai dirba iš ambasados Lenkijoje.

Užsienio reikalų ministerijos duomenimis, Jungtiniuose Arabų Emyratuose gyvena apie 900 lietuvių.

Persijos įlankoje šiuo metu tvyro įtampa dėl santykių su Kataru. Saudo Arabijos vadovaujamos Persijos įlankos arabų valstybės ir jų sąjungininkės birželio 5 dieną nutraukė diplomatinius ir ekonominius santykius su Doha. Jos kaltina Katarą ekstremizmo rėmimu.

„Scanpix“/AP nuotr./ Abdullah bin Zayedas al Nahyanas ir Dalia Grybauskaitė
„Scanpix“/AP nuotr./ Abdullah bin Zayedas al Nahyanas ir Dalia Grybauskaitė

A.bin Zayedas al Nahyanas pabrėžė, kad su ekstremizmu ir terorizmu kovojančios šalys turi laikytis „nulinės tolerancijos politikos“.

„Turime tęsti savo pastangas ne tik karine prasme, bet taip pat pažaboti terorizmą ir ekstremizmą visose srityse, kai kalba pasisuka apie jų finansavimą, jų ideologiją, jų saugų prieglobstį“, – sakė Jungtinių Arabų Emyratų ministras.

Lietuva šiuo metu yra dislokavusi šešis karinius instruktorius Irake, kur jie apmoko vietos pajėgas kovoti su grupuote „Islamo valstybė“. Pareigūnai svarsto čia dislokuoti daugiau karių.

Apie 20 šalies karių taip pat yra Afganistane, kur NATO apmoko afganistaniečių karius, kovojančius su Talibanu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius