-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 05 16

Lietuvoje vyks vienos svarbiausių NATO ryšių vienetų pratybos: dalyvaus per 1 000 karių

Gegužės 21–birželio 2 d. Lietuvoje vyks kasmetinės NATO ryšių bataliono organizuojamos karinės pratybos „Steadfast Cobalt“ (liet. Tvirtas kobaltas). Jose dalyvaus apie 1 200 karių ir civilių iš daugiau nei 40 padalinių, įsikūrusių 25-iose NATO šalyse narėse.
Kaune įsikūrė NATO kariai
Kaune įsikūrė NATO kariai / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Pratybų metu bus vertinami gebėjimai užtikrinti informacijos apsikeitimą ir ryšio palaikymą tarp NATO greitojo reagavimo pajėgų (NRF) kovinių vienetų, jungtinių ir komponentų vadaviečių visame pasaulyje.

NATO greitojo reagavimo pajėgos – tai aukštos parengties, technologiškai pažangios daugianacionalinės NATO pajėgos, vienas iš kertinių aljanso karinių įrankių. NRF sudaro valstybių-narių šioms pajėgoms priskirti kariniai vienetai, kurie tam tikrą laiką budi savo šalyse ir yra pasirengę per nustatytą laiką persidislokuoti į operacijos regioną, jei būtų priimtas sprendimas panaudoti pajėgas. Priėmus sprendimą, NRF gali išvykti į operacijų rajoną per penkias dienas.

Pratybų vadovavimo ir valdymo centras kartu su visa infrastruktūra yra dislokuojamas Panemunėje esančiame Vytauto Didžiojo jėgerių batalione. Pratybose kariai užduotis vykdys naudodamiesi įvairiomis, technologiškai pažangiomis ryšių priemonėmis.

Lietuvos kariuomenė ir Kauno miesto savivaldybė šių pratybų metu teikia priimančiosios šalies paramą. Atvykstančioms pajėgoms suteikiamos reikalingos paslaugos: galimybė naudotis tiek civiline, tiek karine infrastruktūra, ryšių ir informacinių technologijų, apgyvendinimo ir maitinimo, medicinos ir kitos paslaugos.

Šios pratybos Lietuvos teritorijoje rengti pasirenkamos jau antrą kartą – 2014 m. NATO greitojo reagavimo pajėgų pratybose „Steadfast Cobalt“ vyko Divizijos generolo Stasio Raštikio Lietuvos kariuomenės mokykloje Kaune. Praėjusiais metais šios pratybos vyko Rumunijoje.

Iš Lietuvos kariuomenės šiose pratybose dalyvaus Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino štabo bataliono Tinklų valdymo ir kibernetinės gynybos modulio kariai ir Mechanizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas“ ryšių specialistai. Pratybų vietos apsaugą ir paramos užduotis vykdys kitų Lietuvos kariuomenės vienetų kariai.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kaune įsikūrė NATO kariai
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kaune įsikūrė NATO kariai

„Mums iššūkis ir garbė priimti tokį didžiulį renginį savam krašte. NATO rodo savo gebėjimą greitai veikti, tad šios pratybos atkreipia dėmesį. Lietuvai tai svarbu ne tik dėl to, jog pratybos vyksta čia, bet ir kad patys jose dalyvaujame. Mūsų specialistai yra išskleidę savo palapines, savo sistemas, su bičiuliais danais yra susijungę į vientisą tinklą, taip pat padeda užtikrinti ir visos šios teritorijos saugumą“, – pratybų pristatymo spaudos konferencijoje antradienį metu teigė Lietuvos krašto apsaugos viceministras Edvinas Kerza.

Pasak krašto apsaugos viceministro, šios pratybos yra ypač svarbios, nes nei viena NATO tarptautinė operacija ar kitos karinės užduotys negalėtų būti sėkmingai vykdomos, jei ne Aljanso ryšių ir kibernetinės gynybos specialistų atliekamas darbas.

Pasak krašto apsaugos viceministro, šios pratybos yra ypač svarbios, nes nei viena NATO tarptautinė operacija ar kitos karinės užduotys negalėtų būti sėkmingai vykdomos, jei ne Aljanso ryšių ir kibernetinės gynybos specialistų atliekamas darbas, siekiant užtikrinti saugų ryšį ir informacijos apsikeitimą ten, kur tik prireiktų greitai dislokuojamoms NATO pajėgoms.

NATO pajėgų Europoje vadavietės vado pavaduotojas ryšiams ir kibernetinei gynybai generolas majoras Walteris Huhnas pirmiausia padėkojo lietuviams, jog priima tokias didžiules pratybas Kaune, kurios yra gynybinio pobūdžio.

„Darome daug, jog pakeistume NATO šalių apsaugos sistemą. Man privilegija vadovauti šioms kasmetinėms pratyboms, kurios prasidės gegužės 22 dieną. NATO ryšininkai treniruosis dirbti su aljanso greitojo reagavimo pajėgomis. Pratybos turi du pagrindinius tikslus: treniruoti, testuoti ir įvertinti NATO greitojo reagavimo pajėgų komunikacijas, antrasis – pagerinti komunikacinių sistemų sąveiką“, – teigė W.Huhnas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Walteris Huhnas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Walteris Huhnas

Pasak generolo, pratybos, skirtos parengti ryšio tinklus NATO greitojo reagavimo pajėgoms 2018-aisiais.

Kauno mero pavaduotojo Simono Kairio teigimu, svarbu tiek Kaunui, tiek Lietuvai, kad būtų didesnis bendradarbiavimas tarp civilių ir karių, kad kariuomenė nebūtų nutolusi nuo piliečių, kad suvoktų, kas vyksta. Kauno miesto savivaldybė parūpino paketus veiklos, ką kariai gali veikti po pratybų mieste, pasirūpino viešuoju transportu, kuris atveža karius į pratybų vietą, viešbučiais.

„Yra du tipai žmonių: tie, kurie tik aplanko Kauną, ir tie, kurie grįžta čia vėl. Mums smagu, kad pasirinkote mūsų miestą pratyboms. Tikimės, kad čia gerai praleisite laiką“, – teigė S.Kairys.

Žurnalistams pademonstruotos ryšio priemonės, kuriomis daliniai susisiekia vienas su kitu pratybų metu. Specialiais radijo dažniais valdomais prietaisais galima susisiekti 20 km atstumu. Baterija veikia nuo 12 iki 24 valandų. Pratybos vyks kibernetinėje erdvėje, kurios saugumas yra sustiprintas. Pats palapinių miestelis aptvertas spygliuota tvora.

Šiuo metu kariai Vytauto Didžiojo jėgerių batalione yra pasistatę savo palapines su savo įranga: ryšio, interneto tiekimo priemonėmis, skirtomis perduoti slaptą informaciją. Pratybų teritorijoje užtikrintas pusantro megavato elektros tiekimas, reikalingas sąjungininkų įrangai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius