-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 07 13

Lietuvos ambasadorius: Kipro susivienijimas taptų sėkmės istorija Europoje

Atėnuose reziduojantis Lietuvos ambasadorius Rolandas Kačinskas liepos 13 dieną įteikė skiriamuosius raštus Kipro Respublikos Prezidentui Nicos Anastasiades ir išsakė viltį, kad praėjusią savaitę be rezultatų pasibaigusios taikos derybos, kuriose ieškota būdų užbaigti ne vieną dešimtmetį trunkantį konfliktą padalytoje Kipro saloje, bus atnaujintos.
Rolandas Kačinskas
Rolandas Kačinskas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Lietuva visapusiškai palaiko pastangas siekti Kipro salos suvienijimo. Tai būtų itin teigiama žinia visam regionui ir taptų tikra sėkmės istorija Europoje“, – ketvirtadienį žiniasklaidai išplatintame pranešime cituojamas R.Kačinskas.

Lietuva visapusiškai palaiko pastangas siekti Kipro salos suvienijimo.

Liepos 7-ąją Šveicarijoje vykusias derybas su Kipro prezidentu Niku Anastasiadžiu ir Kipro turkų lyderiu Mustafa Akinci, taip pat vadinamųjų šalių laiduotojų – Graikijos, Turkijos ir buvusios Kipro kolonijinės valdytojos Didžiosios Britanijos – užsienio reikalų bei Europos reikalų ministrais vedė Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas. Derybos baigėsi „nepasiekus rezultato“.

Maždaug milijoną gyventojų turintis Kipras yra padalytas nuo 1974 metų, kai įsiveržusios Turkijos pajėgos okupavo salos šiaurę, atsakydamos į Atėnų organizuotą perversmą, kurio tikslas buvo prijungti salą prie Graikijos.

Šiaurinę salos dalį valdo 1983 metais nepriklausoma pasiskelbusi Šiaurės Kipro turkų respublika, kurią pripažįsta tik Turkija. Ankara ten tebelaiko daugiau nei 35 tūkst. karių.

Ambasadorius kvietė neapsiriboti turizmu

Po iškilmingos skiriamųjų raštų įteikimo ceremonijos pokalbio metu abiejų šalių atstovai konstatavo neabejojantys, kad šiemet minimas diplomatinių santykių užmezgimo tarp Lietuvos ir Kipro 25-metis paskatins tolesnę draugiškų dvišalių santykių plėtrą ir glaudesnius Lietuvos ir Kipro žmonių tarpusavio ryšius.

„Nuo pat diplomatinių santykių užmezgimo 1992 metais Lietuvos ir Kipro ryšiai nuolat stiprėjo ir plėtėsi. Bendradarbiavimą tarp dviejų valstybių ypač sustiprino bendras narystės ES siekis, išsipildęs abiem valstybėms 2004 metais. Nuo to momento Lietuvos ir Kipro ryšiai tapo dar glaudesni, o dvišalė darbotvarkė – platesnė ir turtingesnė“, – teigė Lietuvos ambasadorius.

Vaido Mikaičio nuotr./Turkų ir graikų Nikosiją skirianti siena, esanti viduryje miesto
Vaido Mikaičio nuotr./Turkų ir graikų Nikosiją skirianti siena, esanti viduryje miesto

Kalbant apie tolesnis ryšius tarp dviejų valstybių, ambasadorius R.Kačinskas pažymėjo, kad Kiprą pamėgo Lietuvos turistai – praėjusiais metais Kipre jų apsilankė beveik 26 tūkstančiai. Ambasadorius taip pat kvietė bendradarbiavimu tik turizmo srityje neapsiriboti, o plėsti jį ir į kitas ekonomikos sritis.

R.Kačinskas taip pat sakė, kad savo paskyrimo metu ieškos būdų ir galimybių sustiprinti akademinius kontaktus, jaunimo ryšius ir bendradarbiavimą kultūros srityje.

Lietuva ir Kipras diplomatinius santykius užmezgė 1992 m. gruodžio 3 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius