-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2013 03 21

Lietuvos asociacija „Gyvastis“: „Skaudi ir neišvengiama mirtis neliko beprasmiška – Irena Matijošaitienė padovanojo gyvenimą kitiems“

Lietuvos asociacija „Gyvastis“, įkurta prieš 20 metų ir jungianti daugiau nei 1000 transplantuotų bei laukiančių kokio nors organo persodinimo operacijos pacientų ir jų artimųjų, reiškia ypatingą pagarbą a.a. Irenai Matijošaitienei, ir nori parodyti visuomenei, kaip svarbu savo nuomonę apie organų donorystę pasakyti šeimai.
I.Matijošaitienės laidotuvės
I.Matijošaitienės laidotuvės / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Dažniausiai donorų vardai lieka nežinomi. Taip yra visose Europos šalyse. Tačiau žinomos moters ne kartą viešai išreikštas apsisprendimas dovanoti savo organus po mirties tam, kad išgelbėtų kitus, negalėjo likti nepastebėtas. Mes, kurie gyvename, kitų geros valios dėka, dažniausiai neturime galimybės padėkoti donorų šeimoms, pagerbti mirusiųjų atminimo. Stengiamės tai padaryti visada, kai viešai kalbame apie organų donorystę. Tačiau mes žinome Irenos Matijošaitienės vardą“, – teigiama pranešime.

Ši skaudi ir neišvengiama mirtis neliko beprasmiška – Irena Matijošaitienė padovanojo gyvenimą kitiems.

„Mes be galo užjaučiame jos šeimą. Mus sukrėtė šios aktyvios, energiją spinduliuojančios moters mirtis. Suprantame, kad jos nebuvo įmanoma išvengti. Tačiau ši skaudi ir neišvengiama mirtis neliko beprasmiška – Irena Matijošaitienė padovanojo gyvenimą kitiems...“, – rašoma Lietuvos asociacijos „Gyvastis“ pranešime.

„Norime, kad jos šeima žinotų, kaip stipriai mes juos užjaučiame, kaip nuoširdžiai dėkojame už kilnų apsisprendimą. Norime, kad žinotų, jog mes visada prisiminsime ne kartą Irenos Matijošaitienės viešai išsakytą pritarimą organų donorystei. Dažnai tokiose laidose dalyvaudavo ir asociacijos „Gyvastis“ nariai, gyvenantys persodintų organų dėka. Taip pat visada prisiminsime Irenos ir jos vyro Visvaldo paramą mergytei, kuriai reikalinga kepenų persodinimo operacija“, – teigiama išplatintame pranešime.

„Mes, kuriems nusišypsojo laimė būti transplantuotiems, visada prisimename donorus, kurių dėka gyvename, visada esame ir būsime dėkingi šeimoms, kurios sutiko paaukoti mirusiųjų artimųjų organus. Dovanoti juos gyvenimui... Tie, kurie dovanoja artimo ir brangaus žmogaus organus kitiems, jiems visai nepažįstamiems žmonėms, yra verti didžiausios pagarbos. Kažkam tas „kitas“ yra pats brangiausias žmogus: vaikas, mama, tėtis, sesuo, brolis, mylimasis...“, – rašoma pranešime.

15min.lt primena, kad kad ankstų kovo 12-osios rytą I.Matijošaitienė namie nukrito nuo laiptų ir patyrė labai sunkią galvos ir stuburo traumą. Nepaisant visų medikų pastangų, tris kartus operuota moteris taip ir neatsigavo - jai buvo konstatuota smegenų mirtis. Dėl organų transplantacijos kūno gyvybinės funkcijos medicininiais aparatais buvo palaikomos iki praėjusio penktadienio ryto. Biologinė mirtis konstatuota kovo 15 d., 5.42 val., kai kūnas buvo atjungtas nuo medicininių aparatų.

Tą pačią dieną I.Matijošaitienė buvo kremuota. Una su pelenais palaidota Petrašiūnų kapinėse kovo 17-ąją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius