-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 06 29

Lietuvos atstovų žodžiai – Rusijai į paširdžius (nuotraukos)

Lietuvos atstovų kalbos Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) Parlamentinės Asamblėjos (PA) atidaryme nesulaukė Rusijos atstovų plojimų. Atvirkščiai – jie buvo palydėti rūsčiais žvilgsniais.
Rusijos delegacija
Rusijos delegacija. / 15min.lt/Gedimino Gasiulio nuotr.

Sesijos atidaryme Vilniuje, Seimo rūmuose, Lietuvos prezidentas Valdas Adamkus kalbą pradėjo pasidžiaugdamas, kad savo vardo tūkstantmetį švenčiančiai Lietuvai suteikta garbė rengti ESBO PA kasmetę sesiją. Tai pirmas kartas, kai toks renginys vyksta vienoje iš trijų Baltijos valstybių.

Vėliau Lietuvos prezidentas prisiminė istoriją – Lietuvos okupaciją ir nepriklausomybės siekį, kaip tūkstančiai lietuvių gynė Seimą nuo tankų. „Tie, kurie nepasimoko iš istorijos, yra pasmerkti ją pakartoti“, – ispanų filosofo George Santayanos žodžius citavo V.Adamkus.

Lietuvos prezidentas teigė, kad per pastaruosius 10 metų Vidurio ir Rytų Europos valstybės „įsiliejo į Europos šeimą“, o tai „padidino šių šalių ekonominį, socialinį ir fizinį saugumą“.

Čia jis prisiminė pernai rugpjūtį kilusį konfliktą tarp Rusijos ir Gruzijos bei Maskvos sprendimą pripažinti separatistinių Gruzijos regionų – Pietų Osetijos ir Abchazijos – nepriklausomybę. „Šiandien šiurkščiai yra pažeistas Gruzijos teritorinis vientisumas. <...> Kodėl čia ignoruojami tarptautiniai įsipareigojimai, kodėl neišnaudojami turimi instrumentai? Tai nėra retoriniai klausimai, mes privalome į juos atsakyti“, – ragino V.Adamkus. Prezidentas pabrėžė, kad „kol Europoje yra valstybių, kuriose ribojama žodžio, minties ar pasirinkimo laisvė, tol nesame laisvi ir saugūs“.

Dominuoti jai svarbiau, nei plėtoti nuoširdžius santykius“, – apie Rusiją kalbėjo Atkuriamojo Seimo pirmininkas.

„Tomas Venclova yra pasakęs apie Vilnių: „Jis buvo ir visada bus dialogo miestas.“ Tikiuosi, kad ši dialogo dvasia padės jums sudėtingose diskusijose“, – šiais žodžiais kalbą baigė Lietuvos vadovas.

V.Adamkui žengiant nuo tribūnos, salėje aidėjo plojimai, tačiau Rusijos delegacijoje tvyrojo mirtina tyla – parlamentarai iš Maskvos sėdėjo užsidengę burnas rankomis.

A.Kubilius: dujų konfliktas gali pasikartoti

Panašiai Rusijos parlamentarai reagavo ir į Lietuvos premjero Andriaus Kubiliaus kalbą.

„Vienintelis kelias į tikrą ir nedalomą saugumą – prisiimtų įsipareigojimų ir sutarčių laikymasis“, – iš tribūnos kalbėjo A.Kubilius. Premjeras teigė, kad kertinis saugumo elementas XXI amžiuje yra energetika. A.Kubilius priminė pernai metų pabaigoje tarp Rusijos ir Ukrainos kilusį ginčą dėl dujų, kai Maskva kelioms savaitėms nutraukė dujų tiekimą šiai šaliai, dėl to nukentėjo ir dalis Europos Sąjungos valstybių. „Visai neseniai įvykę ir teberusenantys ginčai dėl dujų gali pasikartoti“, – teigė premjeras.

V.Landsbergis: Rusijai svarbiausia dominuoti

Paskutiniam iš Lietuvos atstovų žodis suteiktas Atkuriamojo Seimo pirmininkui Vytautui Landsbergiui. „Užbaigti okupaciją mums reiškė užbaigti Antrąjį pasaulinį karą“, – sakė V.Landsbergis. Jis teigė, kad vienintelis Baltijos valstybes užtaręs Rusijos vadovas buvo Borisas Jelcinas, 1991 metais pabrėžęs, kad Lietuva, Latvija ir Estija yra laisvos. „Jų aneksija buvo pasibjaurėtinas darbas“, – B.Jelcino žodžius citavo V.Landsbergis. Anot jo, „po neilgo demokratinės laisvės periodo“ Rusija grįžta į sovietų laikus. „Dominuoti jai svarbiau, nei plėtoti nuoširdžius santykius“, – sakė Atkuriamojo Seimo pirmininkas.

Rusijos delegacijos nariai į kritiką žeriančius Lietuvos atstovus žvelgė tylėdami, tačiau susilaikė ir iš salės pirma laiko neišėjo.

Plojimų nesitikėjo

V.Adamkus pasidžiaugė, kad Rusijos parlamentarai išklausė Lietuvos atstovų kalbas. „Gerai, kad jie išklausė, kad nepabėgo iš salės. O kad jiems buvo atvirai pasakyta tai, kas turbūt ne vieno mano galvoje yra, bet turbūt daugumos tų, kurie pasisako už principus, už laisvę, nepriklausomybę, aišku, negalėjo jiems patikti. Jie negalėjo manęs su ovacijomis išlydėti“, – sakė V.Adamkus.

Prezidento nuomone, ESBO vadovų kalbos buvo švelnesnės dėl to, kad jiems kliuvo mažiau istorinių pamokų. „Kodėl ESBO vadovybė kalba švelniau, man sunku pasakyti, nes jie turbūt turėtų kalbėti kiečiau negu mes, nes juos meta iš teritorijos, kurią buvo tarptautiniu sutarimu pavesta prižiūrėti. Galbūt mes esame kietesni, daugiau patyrę, turime savus principus, už kuriuos pasiryžę kovoti ir apie juos garsiai kalbėti“, – teigė V.Adamkus.

V.Landsbergis vylėsi, kad Rusijos delegatai išgirdo ir suprato Lietuvos nuomonę. „Pasakiau, ką norėjau pasakyti, priminiau Lietuvos kelią į šią organizaciją, kaip mes ją matome, ko tikimės iš visų jos narių. Kai kurie nariai yra išsiskiriantys atitrūkimu nuo principų, tai aš draugiškai pakviečiau laikytis europietiškų principų. Reakcija man mažai rūpi. Šiandien ji gali būti vienokia, o po dienos ar po savaitės kitokia, gal išvis bus užmiršta. Jei kokia nors mintis pasiekia kieno nors protą, tai viskas, ko gali tikėtis“, – naujienų portalui 15min.lt sakė V.Landsbergis. Jis pridūrė, kad šiandien tėra pirmoji ESBO PA diena, atidarymas, ir paragino „neskubėti daryti išvadų“. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius