-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 02 01

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas Kauno troleibusų vairuotojų rengtus streikus pripažino neteisėtais

Pirmadienį Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) padėjo tašką Kauno troleibusų vairuotojų streikų byloje. LAT konstatavo, kad 2009 metų rugpjūčio ir rugsėjo mėnesiais Petro Balčaičio vadovaujama Kauno troleibusų vairuotojų profesinė sąjunga penkis streikus surengė neteisėtai.
Troleibusų vairuotojų streikas
Troleibusų vairuotojų streikas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Pasak bendrovės „Autrolis“ generalinio direktoriaus Mindaugo Lego, ši istorija atskleidė, kad negalima šantažuoti įmonės nepamatuotais reikalavimais, o tik derybomis, socialiniu dialogu ir teisinėmis priemonėmis galima spręsti iškilusias problemas. Jis priminė, kad „Autrolis“ siekė konstruktyvaus dialogo su profesine sąjunga.

„Profesinė sąjunga, neretai politikuodama, kenkė tiek įmonei, tiek patiems troleibusų vairuotojams“, – įsitikinęs M.Legas.

Įsigaliojus LAT sprendimui, troleibusų vairuotojai negalės rengti neterminuotų streikų. Lietuvos Aukščiausiojo Teismo nutartis neskundžiama.

Priminsime, kad į streikus dalis „Autrolyje“ dirbančių troleibusų vairuotojų įsitraukė, kai prasidėjus sunkmečiui bendrovė nusprendė mažinti darbo užmokestį. Posėdžiuose, į kuriuos buvo sukviesti darbuotojai, taip pat profesinės sąjungos atstovai, bendrovės vadovai tikino darantys viską, ką gali. Darbuotojams iš pradžių buvo siūloma savo noru imti porą laisvadienių per mėnesį, kad įmonė nors iš dalies sutaupytų lėšų. Siūlyta ir kitų kompromisinių variantų, bet profesinė sąjunga su siūlymais nesutiko ir inicijavo keletą streikų.

Pasak M.Lego, dėl kategoriško Kauno troleibusų vairuotojų profesinės sąjungos lyderio P.Balčaičio elgesio nukentėjo nekalti vairuotojai.

„Jeigu profesinė sąjunga tada būtų sutikusi padaryti nuolaidų, šiandien galėtume pradėti derybas dėl atlyginimų grąžinimo į ikikrizinį lygį“, – teigė „Autrolio“ generalinis direktorius. Anot jo, vien dėl neteisingos sąjungos pozicijos, kai per streikus P.Balčaičio suklaidinti darbuotojai nesutiko su 15 proc. darbo užmokesčio mažinimu, teko nutraukti darbo sutartis su maždaug 80 darbuotojų.

Profesinės sąjungos lyderio laukia naujas teismų maratonas: įmonė ketina teikti ieškinį teismui, kuriuo sieks iš P.Balčaičio vadovaujamos Kauno troleibusų vairuotojų profesinės sąjungos išieškoti per streikus patirtą žalą.

Skaičiuojama, kad vien tiesioginiai bendrovės nuostoliai siekia 426 tūkst. Lt, neskaitant netiesioginės žalos, kuri gali viršyti milijoną litų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius