Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 04 09

Lietuvos banko vadovas Vitas Vasiliauskas: dėl socialinio modelio būtina susitarti

Lietuvos banko vadovas pareiškė kad politikams, darbdaviams ir profesinėms sąjungoms būtina susitarti dėl naujo socialinio modelio ir laisvesnio darbo santykių reguliavimo. Vito Vasiliausko teigimu, Darbo kodekso pakeitimai yra svarbūs, Lietuvai siekiant konkurencingumo.
Vitas Vasiliauskas
Vitas Vasiliauskas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Šiuo metu, kai turime žemas palūkanas, valstybei pinga skolinimasis, iš tikrųjų reikia daryti struktūrines reformas. Tai, kas yra pasiūlyta Darbo kodeksui, aš manau, kad yra tikrai esminis dalykas. Mes nuolat euro zonoje pabrėžiame, kad negalime užmigti, turime judėti į priekį ir, mano galva, darbo santykiai yra viena iš tų sričių, kur turime nuolat galvoti apie savo konkurencingumą, todėl tikrai žūtbūt privalome susitarti ir judėti į priekį“, – ketvirtadienį po Euro įvedimo komisijos posėdžio žurnalistams sakė V.Vasiliauskas.

Premjero Algirdo Butkevičiaus teigimu, šiuo metu vyksta dialogas, kad įvairios grupės galėtų pateikti savo poziciją.

„Mes į visus pasiūlymus atsižvelgsime, bet yra numatyti terminai ir buvo toks sutarimas, kad būtų kuo greičiau baigti svarstymai ir Vyriausybė galėtų greičiau sulaukti pasiūlymų“, – žurnalistams sakė premjeras.

Jis tvirtino, jog iki gegužės pabaigos tikimasi projektams pritarti ir teikti Seimui. Anksčiau kalbėta, kad projektai Seimą turėtų pasiekti gegužę.

Mokslininkų grupės parengtam socialiniam modeliui trečiadienį pritarė Valstybės pažangos taryba.

„Aš manau, kad kritikos mažėja“, – teigė A.Butkevičius, paklaustas, kokių pakeitimų reikia, kad prezidentės Dalios Grybauskaitės nuomonė apie projektą taptų ne tokia kritiška.

Prezidentė neseniai tvirtino, kad projektas nėra vientisas modelis, o jį paruošti turėjo pati Vyriausybė.

Projektą ypač kritikuoja profesinių sąjungų atstovai, kurių nuomone, iš darbuotojų ketinama atimti daugybę garantijų, todėl reforma gali lemti neramumus visuomenėje. Trišalė taryba prie jo grįš balandžio pabaigoje, iki to laiko bus bandoma suderinti pozicijas su darbdavių atstovais.

Modelį ruošusi mokslininkų grupė siūlo atleidimo iš darbo apribojimus ir garantijas iš Darbo kodekso perkelti į nacionalines kolektyvines sutartis, sutrumpinti įspėjimo apie atleidimą terminą ir suvienodinti išeitinę išmoką bei sumažinti ją iki 1 mėnesio. Be to, rekomenduojama palikti 40 valandų per savaitę.

Grupė siūlo įteisinti projektinio darbo, darbinės veiklos mokymo, nenumatytos apimties darbo, darbo keliems darbdaviams, darbo vietos dalinimosi sutartis.

Siūloma bedarbiams mokėti iki 50 proc. algos nedarbo išmoką pirmus tris mėnesius ir ją mažinti neįsidarbinusiems ilgesnį laiką – iki 9 mėnesių, vėliau išmoka apskritai nebūtų mokama.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius