Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 07 23

Lietuvos bankui prikirps sparnus

Dėl besaikio išlaidavimo parlamentarams aiškinęsis Lietuvos banko vadovas Reinoldijus Šarkinas pirštu baksnojo į institucijos veiklą reglamentuojantį įstatymą. Seimo nariai žada jį taisyti ir taip apriboti galimybes taškyti pinigus.
R.Šarkinas
R.Šarkinas / Redo Vilimo/BFL nuotr.

Seimo Audito komitetas vakar ėmėsi svarstyti Lietuvos banko audito ataskaitą už praėjusius metus. LŽ jau rašė, kad kai kurie dokumente pateikti skaičiai papiktino parlamentarus. 2008-aisiais bankas 49 mln. litų išleido darbuotojų algoms, 2 mln. litų atsiėjo komandiruotės. Vidutinis darbo užmokestis banke viršija 4 tūkst. litų, iš viso institucijoje pluša 843 tarnautojai. Per kelerius metus Lietuvos bankas suteikė paskolų savo darbuotojams už 16,6 mln. litų.

Komiteto posėdyje dalyvavęs Lietuvos banko valdybos pirmininkas R.Šarkinas įrodinėjo, kad jo vadovaujama institucija taupo, kiek tik gali, ir yra nepagrįstai kritikuojama.

Atmeta kritiką

Komiteto posėdyje dalyvavęs Lietuvos banko valdybos pirmininkas R.Šarkinas įrodinėjo, kad jo vadovaujama institucija taupo, kiek tik gali, ir yra nepagrįstai kritikuojama. Paprašytas palyginti, kiek žmonių dirba kokiame nors privačiame, ir kiek – Lietuvos banke, R.Šarkinas atkirto, jog tai – skirtingi dalykai. Kiek vėliau jis paaiškino, kad apie Lietuvos banko darbuotojų mažinimą prabilę parlamentarai turėtų pasiūlyti, kokių funkcijų bankas turėtų atsisakyti atleidęs dalį žmonių. Kalbėdamas apie sumą, išleistą komandiruotėms, R.Šarkinas atkreipė dėmesį, kad institucijos atstovams tenka dalyvauti Europos centrinio banko komitetų darbe. „Šioms kelionėms išleidžiame pusę komandiruotėms skirtos sumos. Ji kasmet yra panaši", – tikino jis.

Brangus mokslas

Seimo nariams užkliuvo ir Lietuvos banko tarnautojų mokymui skiriama suma. Pernai jų tobulinimasis atsiėjo apie 1,49 mln. litų. Lietuvos bankui priklauso Palangoje bei Druskininkuose esantys mokymo centrai. Kiek kainuoja jų išlaikymas, negalėjo pasakyti nei R.Šarkinas, nei jį į posėdį atlydėjusi Lietuvos banko Apskaitos departamento direktorė Birutė Rakauskienė. Į komiteto narių pastabą, kad institucijos raginamos atsisakyti tokių centrų, kuriuose neretai ne tik mokomasi, bet ir pramogaujama, R.Šarkinas atsakė, kad jų likimą turėtų spręsti Seimas. Jo teigimu, bankui reikalingas visas jo turimas nekilnojamasis turtas sostinėje, Kaune ir Klaipėdoje.

Algas nusistato patys

Audito komiteto vadovės Loretos Graužinienės duomenimis, per mėnesį Lietuvos banko vadovas uždirba apie 26 tūkst. litų neatskaičius mokesčių. R.Šarkinas tikslios sumos neįvardijo, bet teigė, kad jo alga sumažėjo apie 4 tūkst. litų. Vadovo teigimu, Lietuvos banko valdybos narių algos gegužę buvo nurėžtos 15 proc., pirmąjį metų ketvirtį jos siekė po 20,1 tūkst. litų per mėnesį. Padalinių vadovų atlygis sumažėjo 5 proc., jie pirmąjį metų ketvirtį uždirbo beveik 9,5 tūkst. litų per mėnesį.

Audito komiteto nariams pasirodė nenormalu, kad valdybos nariai pagal Lietuvos banko įstatymą savo atlygį nusistato patys. „Mano alga numatyta įstatymo, bet aš ją vis tiek susimažinau, – atkreipė dėmesį R.Šarkinas. – Mes taupome taip, kad labiau neįmanoma." Jis taip pat pabrėžė, kad parlamentarai nagrinėja audito ataskaitą už praėjusius metus, kai dar nebuvo juntamos sunkmečio pasekmės. Esą šiemet patvirtintas kuklesnis biudžetas.

Audito komiteto nariams pasirodė nenormalu, kad valdybos nariai pagal Lietuvos banko įstatymą savo atlygį nusistato patys.

Kėsinasi į pelną

Seimui vakar pateiktos Valstybės kontrolės (VK) įstatymo pataisos, kurias priėmus, VK auditoriai galės atlikti auditą Lietuvos banke. „Audito ataskaita atsakytų į visus iškilusius klausimus. Pavyzdžiui, dėl darbuotojų skaičiaus. Kad ir ką sakytų banko vadovas, darbuotojų vis tiek atrodo per daug", – pareiškė L.Graužinienė. Audito komitetas subūrė darbo grupę, kuri turi parengti Lietuvos banko įstatymo pataisas. Pagal jas ketinama atsieti banko valdybos pirmininko algą nuo Statistikos departamento skelbiamo rodiklio ir atimti iš banko valdybos galimybę nusistatyti atlyginimus. Taip pat žadama spręsti, ką daryti su bankui priklausančiais mokymo centrais, kuriuos komiteto pirmininkė įvardijo prabangos dalyku. Be to, parlamentarai nusiteikę į valstybės iždą nukreipti dar 10 proc. Lietuvos banko gaunamo pelno. Dėl to ketinama konsultuotis su Vyriausybe. Šiuo metu bankas biudžetui atiduoda pusę uždarbio. Pernai ši suma buvo apie 182 mln. litų. Toks parlamentarų siūlymas R.Šarkinui džiaugsmo nesukėlė. „Kaip Seimas nuspręs, taip ir bus. Tačiau reikia turėti omenyje, kad tai susilpnintų banko atsargos kapitalą, todėl sunkmečiu gali pritrūkti pinigų", – pabrėžė jis.

Vakar R.Šarkinui kliuvo ir nuo Seimo „Tvarkos ir teisingumo" frakcijos. Jos seniūnas opozicijos lyderis Valentinas Mazuronis pareikalavo asmeninės Lietuvos banko valdybos pirmininko atsakomybės už padėtį bankininkystės sektoriuje. Parlamentarams nepatiko R.Šarkino požiūris, esą padėtis nėra bloga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius