Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 10 12

Lietuvos bibliotekos jau pritraukė per 1000 savanorių

Prasidėjus paskutiniam 2011-ųjų – Savanorystės metų – ketvirčiui, Lietuvos bibliotekos gali pasigirti pritraukusios didžiulį savanorių būrį. Projekto „Bibliotekos pažangai“ atliktos apklausos duomenimis, bibliotekose jau darbuojasi daugiau nei 1000 nuolatinių savanorių.
Biblioteka
Biblioteka / Bibliotekos nuotr.
Temos: 1 Biblioteka

Daugelis savanorių prižiūri ir tvarko knygas, organizuoja renginius, viešina bibliotekos veiklas, dalis jų užsiima ir netradicinėmis veiklomis – eksponatų rinkimu vietos muziejams, žaidimų vaikams organizavimu, leidinių gabenimu senjorams.

Projekto „Bibliotekos pažangai“ surengtoje apklausoje dalyvavo 252 šalies bibliotekos iš 363 bibliotekų, prisijungusių prie VšĮ „Europos informacijos centras“ šiemet paskelbto Europos savanorystės maratono. 92 proc. apklausos dalyvių nurodė turintys nuolat dirbančių savanorių. Iš jų 35 proc. bibliotekų nurodė pritraukusios 1 arba 2 savanorius. 45 proc. bibliotekų pritraukė nuo 3 iki 5 pagalbininkų, 15 proc. – nuo 6 iki 10, o 5 proc. teigė turinčios 11 ir daugiau nuolatinių savanorių. 

„Gavę duomenis, kad didelė dalis bibliotekų pritraukė pagalbininkų savanoriškai veiklai, maloniai nustebome. Tai rodo, jog bibliotekos tampa vis patrauklesnės bendruomenei – tiek jaunimas, tiek pagyvenę žmonės skatinami lankytis bibliotekose ne tik dėl knygų ar interneto, bet ir dėl plačių saviraiškos galimybių. Ypač smagu, kad savanoriai praturtina bibliotekas naujomis idėjomis“, – sakė bibliotekų dalyvavimą „Europos savanorystės maratone 2011“ inicijavusio projekto „Bibliotekos pažangai“ vadovas Kęstutis Juškevičius.

Apklausos duomenimis, dauguma savanorių (per 68 proc.) bibliotekose padeda prižiūrėti ir tvarkyti knygas, kiek daugiau nei pusė yra užimti įvairių renginių organizavimu ir aptarnavimu. Per 40 proc. pagalbininkų nuolat bendrauja su lankytojais, juos konsultuoja, panaši dalis prisideda prie bibliotekos veiklų viešinimo, o dešimtadalis patys veda mokymus, paskaitas, konsultacijas.

Kaip sakė Kauno rajono viešosios bibliotekos Vilkijos filialo darbuotoja Jolanta Bačėnienė, nors dauguma savanorių jų įstaigoje yra mokyklinio amžiaus, bet yra ir keletas vyresnių. „Draugaujame su tautodailininke Brigita Šiaulyte, kuri netrukus ves paskaitas mūsų lankytojams. Parapsichologijos akademiją baigusi savanorė pasidalins žiniomis apie ateities spėjimus, būrimus iš delno ir panašius dalykus. Mūsų skaitytojams tai labai įdomios temos“, – pasakojo kasdien su savanoriais bendraujanti bibliotekininkė.

Pasak K. Juškevičiaus, bibliotekininkai pasiūlo savanoriams ne tik tradicinių veiklų – kadangi bibliotekos bendradarbiauja su vietos muziejais, savanoriai dalyvauja renkant kraštotyros medžiagą, padeda atnaujinti senus leidinius, gražina bibliotekos aplinką, dirba su bibliotekų tinklalapiais, nešioja spaudinius tiems, kurie patys negali apsilankyti bibliotekoje, bendrauja su žaislotekose laiką leidžiančiais mažiausiais lankytojais.

Savanorystės akcijoje dalyvaujančios bibliotekos yra aprūpintos Europos savanorių pasais ir ženkliukais „Savanoris bibliotekoje“ – ši atributika dalijama savanoriams. Metų pabaigoje aktyviausi bibliotekų savanoriai bus apdovanoti paskatinamaisiais prizais. Bibliotekų savanorystės akcija yra devynių Europos informacijos centrų – EuropeDirect – inicijuoto „Europos savanorystės maratono 2011“ dalis. Jo metu gyventojai visoje Europoje skatinami įsitraukti į savanorišką veiklą netradiciniu būdu. 2011-ieji Europoje paskelbti savanoriškos veiklos metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius