Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 06 12

Lietuvos biurokratai skelbia kryžiaus žygį prieš „Kanapių“ alų

Lietuvoje nerimsta aistros dėl kanapių. Biurokratai pareikalavo iš prekybos pašalinti „Kanapių“ alų, verdamą Taruškų bravoro. Sprendimas argumentuojamas pavadinimo ir etiketės keliamomis aliuzijomis į narkotinių medžiagų poveikį. Aludariai baksnoja pirštu į tarptautines konvencijas ir legalų kanapių ingredientą. Produktą į rinką ruošiasi grąžinti jau artimiausiu metu.
Alus
Alus / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Birželio 6 d. Dalia Grybauskaitė pasirašė įstatymą, pagal kurį paskutiniai ES įteisinome pluoštinių kanapių auginimą. Tačiau Europą veikiausiai nustebinsime naujais draudimais. Kol viso pasaulio, įskaitant Lietuvą, prekystaliai lūžta nuo produktų, ženklinamų kanapių lapais, šalies Narkotikų, Tabako ir Alkoholio Kontrolės Departamentas smulkiems aludariams iš Aukštaitijos paskelbė karą būtent dėl tokio ženklinimo.

Pardavinėtas pusę metų

„Iš Lietuvoje legalių kanapių sėklų gaminamą „Kanapių“ alų į rinką paleidome prieš pusę metų, bendroje serijoje su „Ruginiu“ alumi“, – pasakojo Taruškų bravoro direktorius Vytautas Ulozas: „Įdomus gavosi produktas, prekyba ėjo, o tada tarnybos ėmė ir driokstelėjo. Ir dėk kur nori dabar visą alų iš tankų. O narkotikų mūsų aluje juk ne daugiau nei kefyre“.

Tiesa, institucijos dėl paties alaus aludariams priekaištų neturi. Verdant alų naudojamose skrudintose kanapių sėklose tetrahidrokanabinolio yra mažiau nei 0.2 procentai, todėl produktas atitinka visus teisinius reglamentus. NTAKD atstovams užkliuvo tik gaminio pavadinimas ir etiketė, kurioje vaizduojami kanapės lapai. Todėl 2013 m. gegužės 17 d. Valstybinės Maisto ir Veterinarijos Tarnybos sprendimu „Kanapių“ alaus realizacija buvo sustabdyta.

Ieško kompromiso

Aludariai teigia gerbiantys kontrolierių misiją, tačiau nenori tapti dvigubų standartų auka. „Moterys laimingos tepasi kanapių lapais išmargintais „Body Shop“ kremais su kanapėmis, maistą sveikuoliai gamina su ekologišku kanapių aliejumi, o štai mes jau narkomaniją propaguojame, Meksikos kartelis praktiškai. Labai nesinori manyti, kad tarptautinių gamintojų prisibijoma dėl gresiančių teismų, o skriausti drąsos pakanka tik vietinius mažiukus“, – samprotavo Taruškų bravoro vadovas.

Konflikte tarp bravoro ir NTAKD tarpininkaujanti VMVT birželio 6 d. vykusios šalių diskusijos metu pristatė galimybes susitarti taikiai. Viena iš pasiūlytų išeičių – pervadinti gaminį „Kanapių sėklų alumi“, o etiketėje vaizduoti ne kanapių lapus, bet būtent sėklas. Vis dėlto neaišku, ar toks sprendimas nuramintų narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolierius. Nepatenkinti ir aludariai – skaičiuojama, kiek kainuotų naujo prekės ženklo koncepcijos sukūrimas bei prekybai jau paruoštų butelių ženklinimas naujomis etiketėmis.

Anksčiau draustas ir Europoje

Sveikuoju marihuanos pusbroliu vadinamos pluoštinės kanapės pasaulyje gausiai naudojamos statybinių medžiagų, tekstilės, maisto pramonės, biokuro gamybos srityse. Pluoštinių kanapių sėklas dėl baltyminių savybių ir unikalaus skonio dar viduramžiais ėmė naudoti ir Europos aludariai. Tiesa, 1516 m. Katalikų Bažnyčia, gindama vienuolynų aludarių interesus, pasiekė, kad Vokietijoje pluoštinių kanapių alus būtų uždraustas („alaus grynumo įstatymas“). Draudimas panaikintas tik 1996 m.

Asociacijos su marihuana pastaraisiais dešimtmečiais sunkino kanapių alaus kelią ir ant kitų Europos šalių prekystalių. Tačiau šiandien didesnių suvaržymų nebėra, o gamintojai butelius ženklina lengvai atpažįstamais kanapių lapais. Vienas žymiausių šio tipo alaus pavyzdžių – vokiečių „Cannabia“, kuriuo Vokietijoje prekiaujama nuo lemtingų 1996-ųjų, o šiandien ir daugelyje kitų ES šalių. Kiti garsūs prekiniai ženklai yra šveicarų „Hanfblüte“, amerikiečių „Humboldt Hemp Ale“ bei „O‘Fallon Hemp Hop Rye“, austrų „Hanf Gold Spezial“ ir kt.

Sudaryta darbo grupė

„Norime tokių pačių teisių, kokias turi ES šalių aludariai, juo labiau, kad teisiškai privalome etiketėje išvardinti ingredientus, o pavadinime ar piešinyje jau neleidžia“, – dėstė V. Ulozas: „Vienaip ar kitaip, nuoširdžiai stengsimės su kontrolieriais susitarti gražiuoju“. Priešingu atveju bravoras nusileisi neketina. Svarstomi net ir tokie protesto sprendimai kaip alaus grąžinimas į rinką su balta etikete bei užrašu „mėgintas uždrausti“.

Belieka laukti, kaip į aludarių veiksmus reaguos kontrolieriai. VMVT iniciatyva šiuo metu sudarinėjama darbo grupė dėl kanapių vaizdavimo produktų etiketėse reglamentavimo. Darbo grupei greičiausiai vadovas Sveikatos apsaugos ministerijos atstovai. Aludariai teigia išvadų ilgai laukti negalintys. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius