-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 06 11

Lietuvos centriniam valstybiniam archyvui perduotas diplomato Petro Klimo dokumentų archyvas

Birželio 11 dieną Lietuvos centriniam valstybės archyvui buvo perduotas Vasario 16-osios akto signataro, užsienio reikalų viceministro ir diplomato Petro Klimo (1891-1969) ir jo šeimos dokumentų ir nuotraukų archyvas, rašoma pranešime žiniasklaidai.
LCVA perduotas diplomato Petro Klimo dokumentų archyvas
LCVA perduotas diplomato Petro Klimo dokumentų archyvas / URM nuotr.

„Šiandien Lietuvos centriniam valstybės archyvui perduodame iš Paryžiaus mus pasiekusias 14 dėžių Klimų šeimos sukaupto archyvo. Jas Lietuvos ambasadai Paryžiuje perdavė diplomato sūnus Petras Klimas jaunesnysis, deja pats, nesulaukęs momento, kai archyvas pasiekė Lietuvą. Šių metų pradžioje minėjome 50-ąsias Petro Klimo mirties metines, todėl labai simboliška vėl atrasti dar neatrastą Vabalėlio slapyvardžiu pasirašinėjusį diplomatą", – sakė ministras Linas Linkevičius.

URM nuotr./LCVA perduotas diplomato Petro Klimo dokumentų archyvas
URM nuotr./LCVA perduotas diplomato Petro Klimo dokumentų archyvas

Tarp perduodamų svarbių istorijos šaltinių – Petro Klimo asmeninis dienoraštis ir korespondencija, taip pat – Lietuvos užsienio reikalų ministrų Stasio Lozoraičio ir Juozo Urbšio, diplomatų ir kitų žymių to meto Lietuvos politikos ir visuomenės veikėjų bei užsienio valstybių diplomatų laiškai ir raštai. Archyve yra Petro Klimo raštų, straipsnių, knygos „Lietuvių tautos istorija" rengimo dokumentai ir rankraštis.

Tarpininkaujant Užsienio reikalų ministerijai iš užsienio į Lietuvą buvo parvežta didžioji dalis tarpukario ir egzilinės Lietuvos diplomatinės tarybos archyvinio palikimo.

URM nuotr./LCVA perduotas diplomato Petro Klimo dokumentų archyvas
URM nuotr./LCVA perduotas diplomato Petro Klimo dokumentų archyvas

Petras Klimas – vienas pirmųjų ir vienas žymiausių tarpukario Lietuvos diplomatų. URM pradėjo dirbti nuo pirmosios Vyriausybės sudarymo dienos – 1918 metų lapkričio 11 dienos. 1919 metais jis ėjo URM valdytojo, viceministro pareigas; nuo 1923 metų – nepaprastasis pasiuntinys ir įgaliotasis ministras Italijai, nuo 1925 iki 1940 metų – Prancūzijai, vėliau dar ir Belgijai, Ispanijai, Portugalijai, Liuksemburgo kunigaikštijai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius