-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 12 16

Lietuvos dainų šventė pradeda kelionę po Lietuvą, pirmasis koncertas – Kretingoje

Kitais metais šimtmetį minėsianti Lietuvos dainų šventė gruodį pradeda renginių ciklą po Lietuvą, šeštadienį pirmasis koncertas vyks Kretingoje.
BNS nuotr. Dainų šventė
BNS nuotr. Dainų šventė

Kaip pranešė Lietuvos nacionalinis kultūros centras, dainų šventės žygio per Lietuvą renginiai nuo šio gruodžio iki kitų metų balandžio aplankys vienuolika savivaldybių – Kretingą, Vievį, Pasvalį, Marijampolę, Lazdijus, Mažeikius, Jonavą, Anykščius, Plungę, Tauragę ir Nemenčinę.  

Šiuose miestuose bursis vietos bendruomenės, aplinkiniai dainų švenčių kolektyvai. Renginių metu bus pristatomos kiekvienos žygio vietovės dainų švenčių tradicijos, koncertuos šventei besiruošiantys vietos kolektyvai.

Pirmasis Dainų šventės žygio per Lietuvą renginys šeštadienį vyks Kretingos muziejaus Žiemos sode. Nemokamame renginyje koncertuos chorai, folkloro ir šokių kolektyvai iš Klaipėdos, Palangos, Gargždų, Kretingos, Salantų, Darbėnų.

„Kretingos apylinkėse, Petrikaičių kaime, 1905 metų sausį buvo surengtas pirmasis lietuviškas viešas vakaras. Jo metu skambėjo ne tik lietuvių liaudies dainos, bet ir buvo sušokta garsioji „Aguonėlė“. Šis įvykis žymi tautinio sceninio šokio kelio pradžią šalyje. Tad labai simboliška ir svaru, kad Dainų šventės žygis per Lietuvą startuoja būtent Kretingoje“, – sakė Kretingos rajono kultūros centro direktorė Kristina Rimienė.

Lietuvos nacionalinio kultūros centro direktorius Saulius Liausa teigia, kad Dainų šventė yra visos Lietuvos šventė, todėl jos šimtmetis bus pradėtas minėti regionuose, dėkojant buvusiems ir esamiems šios didelės tradicijos skleidėjams. 

„2024 metų Lietuvos dainų šventei pasirinkome temą „Kad giria žaliuotų“ ir jos programose kalbėsime apie visas gyvybės formas, apie tai, kaip svarbu išsaugoti mums brangius kultūros reiškinius, kuriais žavisi visas pasaulis. Tam, kad dainų švenčių tradicija būtų išsaugota ir gyvybinga – esmingai svarbus visos Lietuvos įsitraukimas. Šį įsitraukimą ir švęsime žygio renginiuose“, – teigė jis. 

Dainų šventės žygis per Lietuvą kvies žmones ne tik dalyvauti renginiuose, bet ir veikti gamtos labui – šventei besiruošiantys kolektyvai gamins inkilus, kuriuos iškels atėjus pavasariui. Prie inciatyvos galės prisidėti visi norintieji. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius