Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 04 29

Lietuvos džiazas – lyg našlaitis

Lietuvos džiazas moksliškai neištyrinėtas, o instituciškai paliktas kaip našlaitis, „Žinių radijui“ sakė Lietuvos džiazo federacijos valdybos narys Julijus Grickevičius. „Nė viena organizacija neprisiima už jį atsakomybės“, – teigė jis.
Petras Vyšniauskas
Petras Vyšniauskas / Teodoro Biliūno / BNS nuotr.

Antai net pasaulio mastu žinomas Ganelino trio, kitaip vadinamas kaip GTČ, Lietuvoje esąs dar nepakankamai įvertintas. „GTČ yra tai, ką žino visas pasaulis, tai, kuo mes turėtume labiau didžiuotis, labiau kelti į viršų.

Labai gaila, kad nei GTČ, nei jo nariai, žinant indėlį į Lietuvos muzikos kultūrą ir kultūrą apskritai, nėra gavę nei vyriausybinės, nei nacionalinės premijos“, – laidoje „Aktualioji kultūra“ pastebėjo J.Grickevičius.

GTČ pagal muzikantų pavardžių pirmąsias raides (Viačeslavo Ganelino, Vladimiro Čekasino, Vladimiro Tarasovo) pavadinta trijulė buvo Lietuvos filharmonijos instrumentinis džiazo ansamblis, grojęs 1971–1987 m. Iš džiazo atlikėjų nacionaline premija apdovanotas vienintelis džiazo muzikantas – saksofonininkas Petras Vyšniauskas.

J.Grickevičius dar pridūrė, kad avangardinis lietuvių džiazas yra savitas ir sudėtingas, neprimenantis populiarių melodijų. „Mane stebina, kad mes džiaze ieškome patogumo ir linksmybės. Juk literatūroje, poezijoje to neieškome – vertiname pagal gelmę“, – sakė jis.

Balandžio 30-ąją visoje Lietuvoje gausybe koncertų minima Tarptautinė džiazo diena.

Visą laidą klausyti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius