-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2009 06 17

Lietuvos ekspertai neigia, kad lietuviška mediena buvo apnuodyta radioaktyviu ceziu

Spaudos pranešimai, kad į Italiją importuota lietuviška mediena smarkiai užteršta radioaktyviuoju ceziu, neatitinka tikrovės, teigia atsakingi Lietuvos pareigūnai.
Mediena
Mediena / BFL nuotr.

Anot Radiacinės saugos centro, per pastarąsias kelias dienas tirtuose mėginiuose radioaktyviojo cezio (197Cs) aktyvumai žaliavose iš Lietuvos, Baltarusijos ar Kaliningrado srities bei kuro granulėse siekė iki 20 bekerelių kilograme (bq/kg) sauso svorio, sudeginus mėginius ir radiologiškai išmatavus pelenus – apie 2000 Bq/kg pelenų.

„Italų spaudoje yra minima, kad pelenuose cezio aktyvumas siekė daugiau kaip 10 tūkst. bekerelių. Tai lyg prilygtų radioaktyviajai atliekai pagal savo aktyvumą. Lietuvoje daugiausia siekia 2 tūkst bekerelių. Todėl mes sakome, kad tai negali būti lietuviška mediena", – BNS trečiadienį sakė Radiacinės saugos centro direktorius Albinas Mastauskas.

Anot A.Mastausko, Lietuvoje užfiksuoti 137Cs aktyvumai neviršija leistinų lygių ir nelemia papildomos apšvitos gyventojams.

Italijos spauda savaitgalį paskelbė, kad 10 tūkst. tonų medienos kuro siuntoje iš Lietuvos buvo rasta radioaktyviojo cezio (137Cs). Pranešta, kad medienos granulės buvo ištirtos, kai šiaurinėje Aostos Slėnio regiono dalyje nuspręsta jas patikrinti dėl prasto degimo.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius