Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 02 06

Lietuvos energetinis saugumas mažėja

Trečiadienį darbo grupės, teiksiančios pastabas Nacionalinės energetikos strategijos tikslinimui, posėdyje aptarti pirmieji pateikti pasiūlymai, kurie toliau bus aptariami su ekspertais.
Diagrama
Lietuvos energetinis saugumas mažėja. / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Posėdyje taip pat svarstytas Pasaulio energetikos tarybos (angl. World Energy Council) atliktas tyrimas, kurio duomenimis pagal energetinio tvarumo indeksą Lietuva per pastaruosius metus ženkliai smuko žemyn. Į Tarybos išvadas ir rekomendacijas darbo grupė taip pat atsižvelgs formuluodama galutinius siūlymus, teigiama pranešime spaudai.

Atlikdama šį tyrimą Energetikos taryba analizavo 22 rodiklius, tokius kaip elektros gamybos išteklių diversifikavimas, energijos suvartojimas, vandens ir oro tarša, politinis stabilumas, reguliacinė aplinka ir t.t. Per metus – pagal 2012 metų reitingą, palyginti su 2011 metais, Lietuva smuko per devynias vietas žemyn (2011 metais – 22 vieta). Pagal energetinio saugumo dimensiją Lietuva sąraše per metus nusmuko net per 17 pozicijų – iš 36 į 53 vietą. Šio smukimo priežastis, anot Tarybos ekspertų – mažiau diversifikuota elektros gamyba ir sumažėjusios didmeninės benzino maržos. Net 88 proc. elektros Lietuvoje pagaminama įprastose šiluminėse elektrinėse. Atkreiptinas dėmesys, kad 2012 m. į Lietuvą buvo importuota 63 proc. visos šalyje suvartotos elektros.

Posėdžio metu taip pat buvo analizuojami kitų institucijų bei piliečių iki šios dienos pateikti siūlymai dėl Strategijos tikslinimui. 

Energetikos ministerijos tinklalapyje (www.enmin.lt) sukurta speciali skiltis, kurioje savo pasiūlymus gali pateikti visi norintys. Kol kas tokių pasiūlymų gauti vos keli, todėl Energetikos ministerija skatina piliečius aktyviau reikšti nuomonę ir dalintis pastebėjimais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius