Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 09 08 /12:17

„Lietuvos energijos“ vadovas Dalius Misiūnas traukiasi – ne dėl STT tyrimo, o dėl neteisingų interpretacijų

Valstybės valdomai energetikos grupei „Lietuvos energija“ daugiau nei šešerius metus vadovavęs Dalius Misiūnas traukiasi iš pareigų, pranešė Finansų ministerija.​​​​​​​ D.Misiūnas traukiasi ne dėl prastų rezultatų, o dėl skandalo, kilusio dėl informacijos nutekinimo. Jis taip pat leidžia suprasti esąs nepatenkintas Finansų ministerijos veiksmais, nes nuo liepos mėnesio delsiama suformuoti „Lietuvos energijos“ valdybą.
Dalius Misiūnas
Dalius Misiūnas / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Anot ministerijos, apie savo pasitraukimą 38-erių D.Misiūnas informavo finansų ministrą Vilių Šapoką.

Bando užkirsti kelią interpretacijoms

„Mano kaip valdybos pirmininko kadencija baigėsi jau liepos pabaigoje, nuo to laiko nėra priimti sprendimai dėl naujos valdybos ir atitinkamai atsiranda vis daugiau interpretacijų. Siekdamas tas interpretacijas išsklaidyti ir užkirsti kelią spekuliacijoms, priimu šitą sprendimą, Tai sudarys sąlygas skaidriai, objektyviai vykdyti atranką ir suformuoti naują valdybą. Tikiuosi tai bus padaryta greitai ir įmonės sklandi veikla bus užtikrinta, – 15min teigė D.Misiūnas.

Jis pažymėjo, kad nebedalyvaus naujos „Lietuvos energijos“ valdybos atrankoje.

„Mano „Lietuvos energijos“ projektas jau yra baigtas. Tai buvo 4 metų projektas ir aš esu patenkintas tuo rezultatu ir norėčiau dabar jau užsiimti kitais dalykais“, – sakė D.Misiūnas.

Asmeninio archyvo nuotr./Dalius Misiūnas
Asmeninio archyvo nuotr./Dalius Misiūnas

Jis patikino, kad sprendimas priimtas jo paties iniciatyva.

„Aš kreipiausi į akcininką (Finansų ministeriją – red.), ir manau, kad šioje situacijoje tai yra protinga. Įvairios interpretacijos tikrai nepadeda įmonei ir sektoriui apskritai“, – aiškino D.Misiūnas.

D.Misiūnas aiškino, kad sprendimas nesusijęs su STT tyrimu.

„Ne, tai nėra tyrimo kontekstas, jokių kaltinimų nesu sulaukęs. Tyrimas yra susijęs su konfidencialios informacijos tvarkymu Finansų ministerijoje, kiek aš žinau iš viešų duomenų. Pats buvau liudininkas, bet mano apsisprendimas yra susijęs su tuo, kad aš mačiau politikų interpretacijų, ir kitų, kad čia stengiamasi kažkaip išlaikyti postą. Tokių pastangų nėra, ir dabar bus atvertas kelias daryti dalykus paprastai be jokių papildomų interpretacijų“, – sakė D.Misiūnas.

Jis tikino, kad turi konkrečių planų, tačiau jų nedetalizavo.

„Turiu planų, norėčiau save išbandyti naujuose iššūkiuose kitoje srityje ir užsiimti dalykais, kurie man mieli širdžiai. Deja šiandien negaliu pasakyti tiksliai, nes, be abejo, tą galėsiu padaryti tik tuomet, kai bus tiksliai sudėliota“, – teigė D.Misiūnas.

Jis patikino, kad formaliai toliau eis generalinio direktoriaus pareigas, tol, kol bus priimtas sprendimas jį atšaukti – dėl to spręs grupės valdyba.

„Teisininkai turės atsakyti, kiek aš tas dar privalėsiu pareigas eiti – to neatsisakau, išlaikau atsakomybę. Aš būsiu vadovas, kol bus priimti reikiami sprendimai“, – tikino D.Misiūnas.

Dar ketvirtadienį kalbos buvo priešingos

D.Misiūnas dar ketvirtadienį vakare neoficialiame susitikime su žiniasklaidos atstovais dalijosi įmonės planais ir tikslais, o apie jokį galimą pasitraukimą neužsiminė.

Penktadienį, neoficialiomis žiniomis, vadovo pasitraukimas buvo pribloškianti naujiena ir kitiems „Lietuvos energijos“ vadovams ir darbuotojams, jie 15min teigė esantys šokiruoti. Tačiau laiške kolegoms D.Misiūnas tvirtina priešingai – esą tam ruošėsi ir gerai apgalvojo.

„Realios situacijos nežinau, tik Finansų ministerija gali žinoti. Bet taip, jis pats parašė pareiškimą. Kaip suprantu, kai prasidėjo visi šitie skandalai, D.Misiūnas iš karto ministrui pasakė, kad jis tos vietos nesilaiko, ir, jeigu kas, jis gali parašyti pareiškimą. Toks pokalbis jau buvo anksčiau, bent jau man taip jis (D.Misiūnas – red.) sakė. Vienas geriausių Lietuvoje vadovų tikrai ras, kur dirbti“, – 15min teigė su situacija susipažinęs asmuo, panoręs likti neįvardytu.

Finansų ministerija pranešė, kad iš „Lietuvos energijos“ Stebėtojų tarybos traukiasi jos narė, Finansų ministerijos vyriausioji patarėja Agnė Bagočiutė, kuri naujai kadencijai buvo paskirta dar rugpjūčio 30 d. Ją taryboje keičia Finansų ministerijos Valstybės iždo departamento direktoriaus pavaduotojas Gediminas Norkūnas.

Taip bando išsklaidyti šešėlį

Vyksta įvairūs tyrimai – šešėlis mestas, todėl turime nedelsdami pradėti jį sklaidyti.

„Kalbame apie strateginę įmonę, todėl ji turi būti valdoma ypač skaidriai ir į atsiradusias abejones reaguojama jautriai ir greitai. Pastaruoju metu viešoje erdvėje kilo daug klausimų. Ir nors ne į visus juos šiandien galime atsakyti, vyksta įvairūs tyrimai – šešėlis mestas, todėl turime nedelsdami pradėti jį sklaidyti“, – pranešime spaudai sako V.Šapoka.

„Šiandien priėmiau itin svarbų sprendimą sau ir visai grupei – kreipiausi į akcininką ir stebėtojų tarybą pranešdamas, kad atsistatydinu iš pareigų. Šiam žingsniui ruošiausi ir gerai apgalvojau. Toks mano sprendimas visiškai eliminuoja bet kokias galimybes interpretacijoms, prioritetą teikiant grupės veiklos tęstinumui. Visą laiką, kol dirbau kartu su Jumis prioritetą teikiau grupės interesams, o pasiekti rezultatai atspindi realų grupės kokybinį pokytį per 2013 – 2017 metų laikotarpį“, – laiške kolegoms rašo D.Misūnas.

15min Finansų ministerija patikslino, kad pagal teisės aktų nuostatas sprendimas dėl generalinio direktoriaus prašymo dėl atsistatydinimo turi būti priimamas per 15 dienų. Šį sprendimą priima Valdyba.

„Kadangi LE valdybos kadencija yra pasibaigus, o nauja nesuformuota, Stebėtojų taryba, laikydamasi teisės aktų reikalavimų ir korporatyvinio valdymo gairėse nustatytų skaidrumo, viešumo ir atvirumo principų priims sprendimą dėl valdybos suformavimo. Kaip minėjome, Stebėtojų taryba numato į pirmą posėdį rinktis jau kitą savaitę. Jo metu bus renkamas Stebėtojų tarybos pirmininkas ir svarstomas Valdybos atrankos klausimas“, – teigiama ministerijos komentare.

„Lietuvos energijos“ generaliniu direktoriumi 38-erių D.Misiūnas paskirtas 2011-ųjų vasarį, kai atsistatydino Aloyzas Koryzna. Į „Lietuvos energijos“ valdybą D.Misiūnas išrinktas tų pačių metų kovą, o jos pirmininku išrinktas 2014 metų birželį.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./ Dalius Misiūnas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./ Dalius Misiūnas

Prieš tapdamas „Lietuvos energijos“ generaliniu direktoriumi, D.Misiūnas dirbo strategijos ir vystymo direktoriumi tuometinėje elektros perdavimo bendrovėje „Lesto“, vėliau – „Lietuvos energijos gamybos“, valdančios Elektrėnų kompleksą, generaliniu direktoriumi.

D.Misiūnas yra studijavęs Kauno technologijos universitete (KTU) ir Švedijos Lundo universitete, kur apsigynė technologijos mokslų daktaro laipsnį, nuo 2006 metų dirbo tarptautinėje inžinerinių konsultacijų įmonėje „Sweco“, nuo 2008-ųjų – tarptautinėje audito ir verslo konsultacijų įmonėje „Ernst & Young“.

D.Misiūnas taip pat yra elektros ir dujų skirstymo bendrovės „Energijos skirstymo operatorius“ stebėtojų tarybos pirmininkas, Nacionalinės Lietuvos energetikos asociacijos prezidentas, dirba asociacijos „Eurelectric“ taryboje.

Jis taip pat yra ISM vadybos ir ekonomikos universiteto valdybos narys, Aukštojo mokslo tarybos narys, Lietuvos pramonininkų konfederacijos viceprezidentas, dėsto KTU, kur taip pat yra buvęs alumnų asociacijos prezidentu.

„Lietuvos energija“ pernai pasiekė rekordinių veiklos rezultatų – pelnas, pajamos, ir dividendai į biudžetą buvo aukščiausi per visą įmonės veiklos istoriją.

Kaip liudininkas buvo apklaustas STT

Praėjusį ketvirtadienį D.Misiūnas kaip liudininkas buvo apklaustas Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT).

„Gavau kvietimą į apklausą paliudyti, bet daugiau detalių negaliu atskleisti“, – tuomet BNS sakė D.Misiūnas.

Tą patį ketvirtadienį STT pranešė pradėjusi ikiteisminį tyrimą dėl galimo piktnaudžiavimo, atskleidžiant Finansų ministerijai pateiktą įslaptintą informaciją apie vieną iš kandidatų į „Lietuvos energijos“ stebėtojų tarybą. STT tyrimo išsamiau nekomentuoja.

Į naują stebėtojų tarybą kol kas išrinkti tik 4 iš 5-ių narių – du nepriklausomi nariai ir du Finansų ministerijos atstovai. Ministerija BNS patvirtino, kad vienas kandidatas atkrito po teisėsaugos patikrinimo.

BNS žiniomis, dėl neigiamos STT išvados į tarybą nepateko buvęs „Lietuvos energijos“ stebėtojų tarybos pirmininkas Šarūnas Kliokys. Pats Š.Kliokys BNS teigė neturintis informacijos, kad būtų nepatekęs dėl teisėsaugos išvados.

Praėjusią savaitę BNS šia tema kalbintas D.Misiūnas teigė su Finansų ministerijos vyriausiąja patarėja Agne Bagočiute neaptarinėjęs stebėtojų tarybos formavimo klausimo.

„Yra Finansų ministerijos – akcininko – kompetencija paskirti stebėtojų tarybą, ir mūsų vienintelis rūpestis buvo laikas, kada tai bus paskirta ir sulaukti sprendimo. Daugiau mes tame procese nedalyvavome, kadangi tai yra Finansų ministerijos kompetencija“, – sakė D.Misiūnas.

Paklaustas, ar su A.Bagočiute jis aptarinėjo informaciją, kad Š.Kliokys nepraėjo teisėsaugos „filtro“ ir dėl to nepateko į stebėtojų tarybą, D.Misiūnas tikino, kad apie tai nekalbėta.

„Šarūnas Kliokys taip pat dirbo mūsų stebėtojų taryboje – kol ji dirbo, mes visą laiką kalbėdavome, bendravome darbiniais klausimais, o dabar tai esamoji stebėtojų taryba, tai yra akcininko darbas ir sprendimas, tai mes susipažįstame su sprendimais ir dirbame toliau“, – sakė D.Misiūnas.

„Aš tikrai nesidomėjau tokiais dalykais, profesionaliai žiūrime į šituos procesus, tikrai laukėme to etapo pabaigos, bet detalės mums nėra svarbios. (...) Ne, nesidomėjome, nes tai nėra mūsų darbas, mes atsakingi už įmonės valdymą, o už stebėjimo organo skyrimą atsakinga Finansų ministerija“, – pridūrė jis.

Dar rugpjūčio 30 d. Finansų ministerija socialiniame tinkle „Facebook“ pasidalino įrašu, kuriuo sveikino bendrovę ir jos vadovą su 4 metų gimtadieniu ir džiaugėsi pasiektais puikiais grupės rezultatais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius