-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 02 27

„Lietuvos geležinkelių“ vadovai taupo, bet prašo premijoms 550 tūkst. litų

Valstybės valdomos bendrovės „Lietuvos geležinkeliai“ vadovai, pripažįstantys, kad šie metai įmonei bus labai sunkūs ir įtempti, penktadaliu mažina atlyginimus įmonės darbuotojams, tačiau sau premijoms siekia išsimokėti 550 tūkst. litų.
Geležinkelis
Geležinkelis / Kęstučio Vanago/BFL nuotr.

Tokį pasiūlymą „Lietuvos geležinkeliai“ pateikė susisiekimo ministrui Eligijui Masiuliui, kuris nurodė įmonei taupyti sumažinant vadovybės darbo vietų skaičių bei apkarpyti kaštus šiais metais apie 130 mln. litų.

Motyvuodama šimtamilijonių investicijų poreikiu, įmonė daug pastarųjų metų nemokėjo dividendų vieninteliam akcininkui valstybei. Šios pareigos geležinkelių įmonė siekia išvengti ir šiemet.

Šių metų vasario 21 dienos rašte E.Masiuliui, „Lietuvos geležinkeliai“ siūlo premijas mokėti iš 2008 metų paskirstytinojo pelno, kuris siekia 104 mln. litų.

Po kelių dienų – vasario 24 dieną „Lietuvos geležinkelių“ generalinio direktoriaus Stasio Dailydkos įsakyme „Dėl bendrovės lėšų taupymo“ nurodoma „nemokėti 20 proc. mėnesinės algos (valandinio tarifinio atlygio) dydžio bazinės kintamosios atlyginimo dalies visiems bendrovės darbuotojams“. Ten pat sumažinami priedai „už asmeninį indėlį į bendrovės veiklos rezultatus“.

Įsakyme nurodoma, kad bendrovės lėšos taupomos atsižvelgiant į prognozuojamą pirmojo ketvirčio pajamų sumažėjimą 26 procentais.

Prieš keletą savaičių BNS paprašė „Lietuvos geležinkelių“ pateikti informaciją apie bendrovės vadovų – generalinio direktoriaus S.Dailydkos, jo pavaduotojų ir vyriausiojo finansininko darbo užmokestį su priedais ir priemokomis už 2008 metų gruodžio mėnesį.

Tačiau bendrovės atstovai nebuvo linkę pateikti konkrečių sumų. Jų atsakyme teigiama, kad vadovų algos nustatomos pagal atitinkamą Vyriausybės nutarimą ir susisiekimo ministro įsakymą, o priedai ir priemokos gali būti skiriami vadovaujantis „Lietuvos geležinkelių“ valdybos sprendimu atsižvelgiant į bendrovės veiklos rezultatus.

Bendrovės atstovai taip pat tvirtino, jog kalėdinės premijos praėjusiais metais skirtos visiems darbuotojams, tačiau dėl ekonominės krizės jomis nebuvo paskatinti vadovai. Konkrečių premijoms skirtoms sumų savo atsakyme „Lietuvos geležinkeliai“ taip pat nenurodė.

„Nepaisant to, kad bendrovės "Lietuvos geležinkeliai" 2008 metų veiklos rezultatai buvo geri, bendrovės darbuotojams 2008 metų gruodžio mėnesį buvo išmokėtos premijos, tačiau atsižvelgiant į gilėjančią pasaulinę krizę, nei vienam iš vadovaujančių darbuotojų - generaliniam direktoriui, jo pavaduotojams, vyriausiajai finansininkei - 2008 metų gruodžio mėnesį nebuvo išmokėtos premijos“, – teigta bendrovės atsakyme.

BNS turimais duomenimis, 2007 metais „Lietuvos geležinkelių“ generalinio direktoriaus atlyginimas su priedais siekė 17,5 tūkstančio litų, jo pavaduotojai uždirbdavo apie 15 tūkstančių litų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius