Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 10 17

Lietuvos gidus piktina jiems keliami didesni reikalavimai nei užsieniečiams

Lietuvos gidai teigia, kad yra diskriminuojami, palyginti su kolegomis iš užsienio. Jiems esą keliami griežtesni reikalavimai nei kitiems Europos Sąjungos šalių piliečiams.
Turistinis autobusas Kaune
Turistinis autobusas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.
Temos: 1 Turizmas

Dėl to Gidų profesinė sąjunga „Solidarumas“ ketvirtadienį Vilniuje, prie Valdovų rūmų, rengia piketą.

„Lietuvos piliečiai, norintys dirbti gidais Lietuvoje, privalo turėti aukštąjį išsilavinimą, baigti specialius gidų kursus ir išlaikyti Lietuvos istorijos bei ekskursijos vedimo egzaminą, tačiau tai neprivaloma kitiems ES šalių piliečiams“, – teigia Gidų ir kelionės vadovų profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkas Ričardas Garuolis.

Anot jo, prieš keletą metų Lietuvoje įsigaliojus Europos Sąjungos direktyvai dėl laisvo darbo jėgos ir paslaugų judėjimo, užsienio šalių piliečiams užtenka tik kreiptis į Lietuvos turizmo departamentą ir pateikus įrodymus, kad asmuo dvejus metus dirbo gidu savo šalyje, jam suteikiamas „laikinas“ pažymėjimas neribotai dirbti Lietuvoje.

Lietuvoje yra per 4000 gidų, baigusių specialius kursus, tačiau tik maždaug 600 iš jų dirba.

„Jų darbo vietas užima gidai iš užsienio, daugiausia iš Lenkijos, Latvijos, Vokietijos ir kitų šalių. Ypač nuo to kenčia lenkų kalba dirbantys gidai, kuriuos masiškai keičia atvykstantieji iš Lenkijos“, – tvirtina R.Garuolis.

Be to, jo teigimu, daug gidų iš užsienio dirba Lietuvoje be Turizmo departamento išduoto leidimo, nes kontroliuojančios institucijos, esą labai retai daro patikrinimus, o per juos nesugeba pastebėti nelegaliai dirbančių gidų. 

„Žemesnės kokybės paslaugas teikiantys užsienio ir nelegalūs gidai ne tik mažina pajamas į Lietuvos biudžetą, pažeidžia lygiateisiškumo ir teisingumo principus, bet ir kenkia Lietuvos ir Europos kaip turistinių objektų įvaizdžiui ir tvariam turizmo augimui“, – rašoma profsąjungos pranešime.

Profesinė sąjunga piketą rengia Vilniuje vykstant ES Turizmo forumui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius