Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 09 02

Lietuvos įmonėms iš visų verslo aplinkos elementų didžiausia kliūtis yra mokesčių tarifai

Daugiau nei trečdalis Lietuvos įmonių iš visų verslo aplinkos elementų didžiausia kliūtimi laiko mokesčių tarifus.
Mokesčiai
Mokesčiai / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Tai parodė 2008 m. rugsėjo – 2009 m. kovo mėn. Pasaulio banko ir Europos rekonstrukcijos ir plėtros banko iniciatyva 113 Pasaulio šalių atliktas tyrimas apie paslaugų ir gamybos sektoriuose dirbančių įmonių verslo ir investicijų klimatą, teigiama RAIT pranešime.

Pasaulio banko ir Europos rekonstrukcijos ir plėtros banko užsakymu, Lietuvos paslaugų ir gamybos sektoriuose dirbančių įmonių apklausą atliko UAB RAIT. Įmonės buvo apklausiamos tiesioginio interviu būdu, įmonėje apklausiami jų savininkai, vadovai ir kiti aukščiausio lygio vadovai, priimantys sprendimus. Tyrimo metu Lietuvoje apklausos 276 įmonės, iš jų 106 – smulkios įmonės (1-19 darbuotojų), 95 vidutinio dydžio įmonės (20-99 darbuotojai), 75 stambios įmonės (100 ir daugiau darbuotojų).

Tyrimo tikslas – geriau suprasti šalių investicinio klimato sąlygas, ir kaip šios sąlygos įtakoja įmonių augimą ir našumą. Tyrimo metu visame pasaulyje apklausta apie 96 000 įmonių.

36 proc. Lietuvos įmonių atstovų nurodė mokesčių tarifus kaip didžiausią kliūtį jų įmonės veiklai. Mokesčių tarifai dažniau apsunkina smulkiųjų, nei vidutinio dydžių ir stambiųjų įmonių veiklą.

13 proc. įmonių kaip pagrindinę kliūtį nurodė šešėlinėje ekonomikoje veikiančių konkurentų veiklą, po 12 proc. – prieigą prie finansavimo bei politinį šalies nestabilumą.

„Įmonių vadovų apklausa Lietuvoje vyko 2008 metų pabaigoje – 2009 metų pradžioje. Tuo metu jau buvo priimtas sprendimas dėl PVM tarifo didinimo iki 19 proc. Jau tada nemaža dalis įmonių vadovų mokesčių tarifus įvardino kaip didžiausią kliūtį jų verslui bei įmon÷s veiklai. Esu tikra, kad šiuo metu taip galvojančiųjų vadovų skaičius padidėjęs labai ženkliai“, – sako RAIT valdybos pirmininkė Inga Nausėdienė.

„RAIT“ yra Pasaulinės slapto pirkimo asociacijos narė, kartu su kitomis tyrimų kompanijomis 2005 m. įkūrė Vidurio ir Rytų Europos rinkos tyrimų kompanijų susivienijimą „Factum Group“. Tris Baltijos šalis, Čekiją, Lenkiją, Vokietiją, Ukrainą ir Baltarusiją aprėpiantis tinklas siūlo platų tyrimų spektrą bei patentuotas kiekybinių ir kokybinių tyrimų metodikas. Plačiau apie „RAIT“ tyrimų paketą www.rait.lt.

Įmonės valdybos pirmininkė Inga Nausėdienė yra tarptautinės organizacijos ICC/E.S.O.M.A.R. narė, todėl visi rinkos tyrimai atliekami pagal ICC/E.S.O.M.A.R. Tarptautinio rinkos ir socialinių tyrimų praktikos kodekso reikalavimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius