Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 03 /15:04

Lietuvos ir Latvijos prezidentai sako, kad nuomonių skirtumai dėl Astravo AE išlieka

Vilniuje susitikę Lietuvos ir Latvijos prezidentai sako sutariantys dėl būtinybės reikalauti saugumo standartų Baltarusijos Astravo atominėje elektrinėje, tačiau pripažįsta, kad skirtingos nuomonės dėl galimo elektros importo blokavimo išlieka.
Egilis Levitas ir Gitanas Nausėda
Egilis Levitas ir Gitanas Nausėda / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda perspėjo, kad šie nesutarimai gali kliudyti atjungti Baltijos šalių tinklus nuo posovietinės sistemos ir sinchronizuoti juos su Vakarų Europa.

„Astravo AE klausimas yra tikrai skausmingas, mes traktuojame skirtingas pozicijas šituo klausimu kaip tam tikrą kliūtį įgyvendinti sinchronizacijos projektą“, – ketvirtadienį per bendrą spaudos konferenciją su Latvijos prezidentu Egilu Levitu sakė G.Nausėda.

Jis pabrėžė, kad Lietuva imsis visų priemonių sustabdyti baltarusiškos elektros energijos patekimą į Lietuvos rinką.

„Jeigu pozicijos skirtųsi, būtų techniškai dar ko gero sudėtingiau tai padaryti, bet nepaisant to, mes esame pasirengę tai daryti“, – kalbėjo G.Nausėda.

Latvija atmetė Lietuvos prašymus blokuoti elektros patekimą iš Baltarusijos, ir Lietuvos pareigūnai sako, kad Astravo jėgainės elektra į Baltijos šalių rinką gali patekti per Latviją.

Latvija teigia, kad Lietuvai įvedus embargo, ji dėl techninių ir ekonominių priežasčių pereis prie elektros prekybos su Rusija, o teoriškai per Rusiją gali patekti ir Astravo elektra.

Latvijos prezidentas E.Levitas sakė, kad Latvijos vyriausybė visiškai pritaria Lietuvos keliamiems reikalavimams užtikrinti jėgainės saugumą, tačiau turi „skirtingą požiūrį dėl taktikos, kaip šį tikslą pasiekti“.

Pasak jo, šis klausimas turėtų būti vėliausiai išspręstas iki 2025 metų, kada Baltijos šalys numato įgyvendinti sinchronizacijos projektą.

„Taigi kalbama apie penkerius metus pereinamojo laikotarpio iki 2025 metų. Kartu reikėtų stengtis sprendimą sumažinti dar greičiau, kad sumažintume šias problemas, kur turime skirtingų matymų Lietuvos ir Latvijos vyriausybėse“, – sakė E.Levitas.

„Kartu konstatavome, kad turime vienodas abejones ir rūpestį, kiek tai susiję su elektrinės saugumu. Saugumas yra pirmoje vietoje. Mūsų pozicijos yra identiškos. Vilnius yra už 50 kilometrų, o Daugpilis – už 110 kilometrų, taigi šiuo atveju nėra didelio skirtumo, todėl Latvijos vyriausybė atidžiai stebi, kad būtų laikomasi saugumo klausimų“, – sakė Latvijos prezidentas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius