Laisvas žodis nereiškia palaidas.  Prenumeratai iki - 60%
Išbandyti
2014 03 18

Lietuvos ir Rusijos susitarimas dėl ekstremalių situacijų – aklavietėje

Daugiau kaip dešimtmetį trunkančios Lietuvos ir Rusijos derybos dėl bendradarbiavimo, likviduojant ekstremalias situacijas, atsidūrė aklavietėje.
Remigijus Baniulis
Remigijus Baniulis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) vadovas Remigijus Baniulis BNS sakė, kad šiuo metu laukiama atsakymo iš Lietuvos užsienio reikalų ministerijos.

„Kol kas viskas neaiškumo būklėje. Mes kreipėmės į Užsienio reikalų ministeriją ir laukiame atsakymo, kokie tolesni mūsų veiksmai turėtų būti, bendraujant su MČS (Rusijos civilinės gynybos ir ekstremalių situacijų ministerija – BNS) struktūromis Rusijoje“, – BNS sakė R.Baniulis.

Jis pridūrė, kad UR ministerija, pasirašant tarpvalstybines sutartis, konsultuojamasi visuomet, kai atsiranda netikėtų pokyčių valstybių santykiuose.

Anot PAGD vadovo, gegužę planuotas jo vizitas į Rusiją galutiniam teksto suderinimui, o sutartį planuota pasirašyti rudenį.

Užsienio reikalų ministerija BNS informavo, kad Lietuvos ekspertų pastabos dėl sutarties projekto yra persiųstos Rusijos ambasadai Vilniuje.

Kada bus užbaigtas sutarties derinimas ir ji bus teikiama pasirašyti, priklausys nuo daugelio aplinkybių, tokių, kaip šalių derybinės pozicijos, reikalingų vidaus procedūrų atlikimas ir kitų, – rašoma BNS atsiųstame ministerijos komentare.

„Kada bus užbaigtas sutarties derinimas ir ji bus teikiama pasirašyti, priklausys nuo daugelio aplinkybių, tokių, kaip šalių derybinės pozicijos, reikalingų vidaus procedūrų atlikimas ir kitų“, – rašoma BNS atsiųstame ministerijos komentare.

Anot URM, šiandieninė Ukrainos krizė daro ir darys poveikį visam Lietuvos ir Rusijos bei Europos Sąjungos (ES) ir Rusijos santykių kompleksui. Vis dėlto, anot ministerijos, konkrečių sprendimų dėl ekspertų kontaktų ribojimo su Rusija kol kas nėra priimta.

Pasak R.Baniulio, susitarimas palengvintų bendrų operacijų vykdymą.

„Mums būtų ji naudinga, nes turim kaimynus – Karaliaučiaus sritį. Sutartis būtų naudinga tokiais atvejais, kaip gaisras Kuršių nerijoje ar pavasariniai potvyniai Nemuno žemupyje, kai reikia koordinavimo su Rusijos puse“, – kalbėjo R.Baniulis.

PAGD Tarptautinių ryšių skyriaus vyresnioji specialistė Renata Liaudanskienė sausio pabaigoje BNS yra sakiusi, kad daug kartų derintą susitarimą tikimasi pasirašyti pavasarį. Susitarimas derinamas jau nuo 2001 metų, bet dėl vienų ar kitų priežasčių jis iki šiol nėra pasirašytas.

Rusija tokį susitarimą šiemet pavasarį planavo pasirašyti ir su Estija. Su Latvija tokia sutartis pasirašyta 2010 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius