Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 08 16

Lietuvos įsigyti sraigtasparniai UH-60 „Black Hawk“ pristatyti į modifikacijos gamyklą

Lietuvai skirti Jungtinių Amerikos Valstijų sraigtasparniai UH-60 „Black Hawk“ rugpjūčio pradžioje iš „Lockheed Martin“ gamyklos pristatyti į modifikacijos gamyklą Hantsvilio mieste Alabamoje. Tolesnei modernizacijai pristatyti trys sraigtasparniai, o ketvirtąjį planuojama pristatyti rugpjūčio pabaigoje, rašoma Krašto apsaugos ministerijos pranešime spaudai.
UH-60 „Black Hawk“
UH-60 „Black Hawk“ / Krašto apsaugos ministerijos nuotr.

Lietuva iš JAV Vyriausybės sraigtasparnius UH-60 „Black Hawk“ įsigyja pagal 2020 metais Krašto apsaugos ministerijos ir JAV Gynybos departamento pasirašytą sutartį, kuri numatė Lietuvos kariuomenei nupirkti keturis šiuos sraigtasparnius, papildomą įrangą, atsargines dalis, mokymų, remonto ir logistinį paketą.

Pasak krašto apsaugos ministro Arvydo Anušausko, pirmuosius du visiškai parengtus sraigtasparnius UH-60 „Black Hawk“ su papildoma įranga Lietuva gaus 2024 metais, kai Lietuvos kariuomenė jau turės su naująja platforma dirbti pilnai parengtą personalą – pilotus ir antžeminio aptarnavimo specialistus, taip pat – aptarnavimo bei antžeminę įrangą.

Naujoji sraigtasparnių platforma visiškai pakeis iki šiol Lietuvos kariuomenėje naudojamus Mi-8. Ketvirtą dešimtmetį skaičiuojančių sovietinių sraigtasparnių eksploataciniai resursai yra išeikvoti, o eksploatacija sudėtinga.

Būsimieji Lietuvos kariuomenės sraigtasparniai – vidutinio dydžio, vieni iš universaliausių, bene plačiausiai pastarojo dešimtmečio konfliktuose naudojamų ir geriausiai užsirekomendavusių tokio tipo sraigtasparnių. Jie reikšmingai padidins kariuomenės kovinę galią, užtikrins karinio rengimo kokybę bei padės atlikti taikos meto ir kovines užduotis greičiau, saugiau ir tiksliau.

Greiti, manevringi ir ekonomiški sraigtasparniai UH-60 „Black Hawk“ taip pat padės Lietuvos kariuomenei žymiai sparčiau reaguoti į pagalbos prašymus ir suteikti reikiamą paramą vykdant paieškos ir gelbėjimo užduotis. Karinių oro pajėgų sraigtasparniai pasitelkiami gelbstint jūroje į nelaimę patekusių asmenų gyvybes, ieškant pasiklydusių ar dingusių žmonių, pergabenant transplantacijai reikalingų donorų organus ar gesinant gaisrus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius