Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 07 07

Lietuvos jaunimas – politiškas, bet vangus

Jaunieji Lietuvos piliečiai gerai supranta politiką, tačiau visuomeninėje veikloje dalyvauja vangiai. Tai parodė TNS grupės atliktas „Flash Eurobarometro“ tyrimas.
Kauno centre pirmadienį buvo ramu
Jaunimas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Artėjančiuose Europos Parlamento rinkimuose, kurie įvyks 2014 metais savo valią ketina pareikšti 58 proc. lietuvaičių, tuo tarpu bendrai Europos sąjungoje (ES) žada balsuoti 64 proc. jaunuolių.

70 proc. Lietuvos jaunimo žino, kaip yra renkami europarlamentarai, bendrai (ES) šį faktą žino 47 proc. jaunimo. Per pastaruosius trejus metus Europoje, politiniuose rinkimuose, balsavo 56 proc. jaunųjų gyventojų, kurie jau turėjo teisę balsuoti. Lietuvoje balsavo 48 proc.

Europoje yra 19 proc. jaunuolių, kurie rimtai svarstytų galimybę kelti savo kandidatūrą politiniuose rinkimuose, tuo metu Lietuvoje aktyviai politikoje dalyvauti pasiryžusių jaunų žmonių skaičius panašus – 20 proc.

Jokioje veikloje nedalyvavo 63 proc. apklaustų Lietuvos piliečių. Tuo metu ES iš viso jokia aktyvesne veikla nurodė neužsiimantys 44 proc. respondentų.

Apklaustieji teigė, kad tikėjimas demokratijos, Europinių rinkimų svarba ir galimybė balsavimu daryti įtaką politiniams sprendimams yra pagrindinės priežastys, dėl kurių jie žada balsuoti.

52 proc. apklaustų lietuvių teigia, kad jie visada balsuoja. Šis rodiklis yra žemiausias visoje ES, kurioje visuomet balsuojančiųjų jaunų žmonų vidurkis yra apie 70 proc.

Jauni žmonės, neketinantys balsuoti rinkimuose, tokį savo sprendimą motyvuoja tuo, kad vienas balsas nieko nepakeis, Europos parlamentas nesprendžia problemų, kurios rūpi jaunimui. Taip pat jie nurodo besijaučiantys nepakankamai informuoti apie rinkimus. 18 proc. apklaustų jaunų Lietuvos piliečių teigė, kad nebalsuos, nes yra nusistatę prieš ES.

Be to, kaip rodo tyrimas, Lietuvos jaunuoliai yra vieni pasyviausiai dalyvaujančiųjų užimtumo veiklose.

Per pastaruosius 3 metus sporto veikloje dalyvavo 15 proc. visų apklaustųjų. Tai yra mažiausias rodiklis visoje Europoje. Jaunimo ir laisvalaikio klubuose dalyvavo 14 proc., organizacijose, kurios dirba su vietine bendruomene, dalyvavo 7 proc. Kultūrinėse organizacijose – 6 proc.

Jokioje veikloje nedalyvavo 63 proc. apklaustų Lietuvos piliečių. Tuo metu ES iš viso jokia aktyvesne veikla nurodė neužsiimantys 44 proc. respondentų.

Tyrimo metu telefonu buvo apklausti 12 927 žmonės iš 27-ių ES šalių bei Kroatijos, kuri prie ES prisijungė liepos 1-ąją. Dalyvių amžius svyravo nuo 15-os iki 35-erių metų. Lietuvoje iš viso apklausta 500 jaunuolių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius