Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 03 13

Lietuvos jaunimui veriasi Kanada ir Naujoji Zelandija

Lietuva derasi su Kanada ir Naująja Zelandija dėl paprastesnio jaunų žmonių keliavimo į šias šalis ir jų piliečių svečiavimosi Lietuvoje. Numatoma, kad susitarimas su Kanada bus pasirašytas jau šiais metais.
Velingtonas
Velingtonas / blogas.vilmis.com nuotr.

„Šio susitarimo paskirtis – sudaryti galimybes jaunimui pagilinti specialybės ir kalbos žinias, studijuoti ir dirbti per atostogas kitoje valstybėje bei pažinti jos visuomenę bei kultūrą. Jį pasirašius, jauni Lietuvos piliečiai galėtų padirbėti ir pasisemti žinių Kanadoje, o kanadiečiai galėtų lankytis Lietuvoje“, – sakė Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) Ekonominės migracijos skyriaus vedėja Mariana Žiukienė.

Kanados Vyriausybė jaunimo mainų susitarimų projektus pateikė visoms naujoms Europos Sąjungos narėms.

Kaip pranešė SADM, Kanada ir Lietuva sudarys sąlygas jaunuoliams papildyti jų universitetines ir neuniversitetines studijas, įgyti darbo patirties, taip pat tobulinti kitos valstybės kalbos mokėjimą, geriau pažinti kultūrą bei visuomenę ir tokiu būdu skatinti abiejų valstybių savitarpio supratimą.

Lietuvos ir Kanados piliečiai, pageidaujantys dalyvauti jaunimo mainų programoje pagal šį susitarimą, pateikdami prašymą turės būti nuo 18 iki 35 metų bei įrodyti, kad yra sudarę iš anksto suderintą darbo sutartį, vyksta stažuotis arba atlikti praktikos, arba, jei vyksta turizmo ar pažintiniais tikslais, – patvirtinti savo ketinimą keliauti pageidaujamoje valstybėje ir retkarčiais dirbti. Lankytis šalyje pagal šį susitarimą galima ne daugiau kaip du kartus ir ne ilgiau kaip po metus

Lietuva gavo pasiūlymą ir iš Naujosios Zelandijos sudaryti dvišalį susitarimą su šia šalimi dėl darbo atostogų programos. Šios programos tikslas – skatinti jaunimo judėjimą skirtingų tradicijų bei kultūrų tikslais, suteikiant teisę įsidarbinti šalyje, į kurią atvykstama. Naujosios Zelandijos ir Lietuvos jaunimui būtų suteikiama galimybė gyventi ir dirbti kiekvienoje iš šių šalių. Programos trukmė – vieneri metai, joje dalyvaujantis asmuo turės įrodyti, kad pagrindinis jo kelionės tikslas yra atostos, o darbas – šalutinis. Kol kas neapsispręsta, kokio amžiaus jaunimui bus skirta ši mainų programa.

Nors susitarimas su Naująja Zelandija dar nepasirašytas, tačiau kaip Lietuviams.com sakė ministerijos Ryšių su visuomene skyriaus vyr. specialistė Lina Burbaitė, sistema veiks taip, kad Naujosios Zelandijos Vyriausybė per šios šalies imigracijos tarnybą (Darbo reikalų ministerijos padalinį) Lietuvos piliečio prašymu išduos laikinąją daugkartinę vizą, galiojančią dvylika mėnesių nuo jos išdavimo dienos.

„Šia nuostata nenumatoma konkrečios tvarkos, todėl dar bus deramasi dėl to, kadangi vykstant į Naująją Zelandiją iki trijų mėnesių turizmo tikslais vizos nereikia“, – teigė SADM Ryšių su visuomene skyriaus vyriausioji specialistė.

Paklausta, ar ši programa nebus panaši į Lietuvos studentams gerai pažįstamą amerikietiškąją „Work and Travel USA“, L.Burbaitė akcentavo, kad esminis šios sistemos skirtumas tas, kad nebus būtina turėti darbo sutartį dar prieš išvykstant, tačiau reikės įrodyti, kad asmuo turi pakankamai lėšų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius