2009 11 19

Lietuvos kariai Afganistane liks iki 2014-ųjų

Lietuvos kariai Afganistane ir kitose karštosiose vietose, kuriose vykdomos NATO operacijos, liks iki 2014-ųjų. Misijos pratęsimui ketvirtadienį pritarė Seimas.
Į Afganistaną išlydimi Lietuvos kariai
Į Afganistaną išlydimi Lietuvos kariai / Alfredo Pliadžio nuotr.

Priimtame nutarimo projekte numatoma, kad  Lietuvos dalyvavimas tarptautinėse NATO operacijose Balkanuose, Centrinėje ir Pietų Azijoje, Pietų Kaukaze, Persijos įlankos regione pratęsiamas iki 2013 m. gruodžio 31 dienos.

Iki šiol galiojo sprendimas dalyvavimą tarptautinėse operacijose baigti 2010-ųjų gruodžio 31 dieną.

Maksimalus šiose operacijose dalyvaujančių karių ir karinėms pajėgoms priskirtų civilių tarnautojų skaičius nesikeičia – 420 asmenų.

Lietuvos dalyvavimą NATO operacijose siekta pratęsti pirmiausia dėl to, kad Lietuva vadovauja Afganistano Goro provincijos atkūrimo grupei

Oponentai misiją vadino nemoralia

Labiausiai šiam sprendimui priešinosi „tvarkiečiai“ ir „darbiečiai“. Pastarosios partijos atstovas Mečislovas Zasčiurinskas aiškino, kad pratęsti karių tarnybą užsienyje yra tiesiog nemoralu, esą tam skiriama pernelyg daug lėšų, kai tuo tarpu Lietuvoje bus karpomos pensijos, o uždarius Ignalinos atominę elektrinę pakils ir elektros kaina.

Jam antrino „tvarkietis“ Julius Veselka. „Nusiuntę šitą kiekį kariškių per metus išleisime daugiau nei 100 mln Lt. Jei tuos pinigus įdėtume į „Sodros“ biudžetą, galima visą mėnesį po 1000 Lt šimtui tūkstančių pensininkų išmokėti. Taip atsigautų vidaus rinka. Tai būtų ekonominis žingsnis į priekį – tos valstybės, kurios nemažina išmokų, sparčiau ritasi iš krizės“, – aiškino J.Veselka.

Šalininkai pabrėžė įsipareigojimus NATO

Misijos pratęsimo šalininkai šiuos argumentus vadino niekiniais: esą negalima į vieną vietą imti ir suplakti pensijų, Ignalinos atominės elektrinės ir krašto apsaugos finansavimo.

„Atrodo, kad valstybė turi rūpintis vien pensininkais“, – ironizavo socialdemokratas Andrius Šedžius. Pasak jo, susidaro įspūdis, kad Lietuva nori, jog ją saugotų NATO, tačiau pati sąjungininkams padėti ir vykdyti įsipareigojimų nėra linkusi.

Užsienio reikalų komiteto pirmininkas konservatorius Audronis Ažubalis taip pat pabrėžė, kad Lietuva Afganistane ne kariauja, o padeda vietos bendruomenei. „Visada reikia kam nors aukotis. Ir noriu pabrėžti, kad Lietuvos auka šiuo atveju yra žymiai mažesnė nei kitų valstybių“, – kalbėjo A.Ažubalis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius