Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 09 22

Lietuvos kariai Afganistane neutralizavo pavojingą pakelės bombą

Sekmadienį Lietuvos vadovaujamos Afganistano Goro provincijos atkūrimo grupės vienuoliktosios Lietuvos karių pamainos Išminavimo padalinio kariai Čagčarane, kur įsikūrusi PAG stovykla, neutralizavo improvizuotąjį sprogstamąjį užtaisą.
Lietuvos kariai Afganistane
Lietuvos kariai Afganistane / KAM archyvo nuotr.

Kaip informuoja Lietuvos kariuomenė, sprogmuo buvo paslėptas kelio pralaidoje, kur didelis vietos gyventojų judėjimas. Pavojingą užtaisą rado ir apie radinį Lietuvos kariams pranešė vietos gyventojai.

PAG-11 išminuotojai, nuvykę į vietą, nustatė, kad rastas sprogmuo – improvizuotasis sprogstamasis užtaisas. Kadangi teritorija, kur rastas sprogmuo, yra gausiai gyvenama, nuspręsta iš pavojingos zonos evakuoti kiek galima daugiau vietos gyventojų ir pavojingą radinį neutralizuoti čia pat.

„Ruošdamiesi misijai Afganistane daug dėmesio skyrėme improvizuotiesiems sprogstamiesiems užtaisams, kurie plačiai naudojami Afganistane, jų sandarai, aiškinomės, kaip juos aptikti, atpažinti, dalijomės patirtimi su ankstesnėse PAG tarnavusiais  išminuotojais",  – sakė PAG-11 Išminuotojų skyriaus vadas kapitonas Darius Mineika.

Anot kpt. D.Mineikos, sunkiausia užduotis buvo saugiu atstumu nuo smalsių vietos gyventojų atitverti improvizuotojo sprogstamojo užtaiso vietą.

Turimais Afganistano nacionalinio saugumo ir PAG žvalgybos duomenimis, rastas sprogstamasis užtaisas nebuvo nukreiptas prieš Afganistano nacionalinio arba Tarptautinių saugumo paramos pajėgų, kurių dalis yra ir Lietuvos vadovaujama PAG, karius. Šis įvykis siejamas su konfliktine situacija tarp dviejų kandidatų, siekiančių patekti į Afganistano Žemesniuosius parlamento rūmus.

Tai jau ketvirtas kartas, kai PAG-11 kontingento išminuotojai Goro provincijoje neutralizuoja improvizuotąjį sprogstamąjį užtaisą, apie kurį praneša vietos gyventojai arba Afganistano nacionalinės policijos pareigūnai.  PAG kariai taip pat dažnai vyksta į Goro mokyklas, kur vietos vaikus moko, kaip elgtis radus nesprogusį sprogmenį ar kitų sprogstamųjų užtaisų.

Lietuvos vadovaujama PAG Gore 0 bendra civilinė ir karinė misija, NATO tarptautinių saugumo paramos pajėgų dalis, kuri Goro provincijoje pradėjo veikti 2005 metų vasarą. Pagrindinė misijos užduotis – padėti Afganistano valdžiai plėsti įtaką provincijoje, užtikrinti saugumą ir sudaryti tinkamas sąlygas provincijai atkurti. Prielaidos Afganistane dislokuotoms tarptautinėms pajėgoms baigti misiją bus sudarytos tuomet, kai šalies nacionalinės saugumo pajėgos bus pajėgios pačios užtikrinti valstybės ir gyventojų saugumą. Šiuo metu didelis dėmesys skiriamas Afganistano nacionalinių saugumo pajėgų projektams rengti.

Dėl geografinės padėties ir menkai išvystytos infrastruktūros centrinėje Afganistano kalnuotoje dalyje esanti Goro provincija yra laikoma viena iš saugesnių provincijų šalyje. Gore kartais fiksuojamas sukilėlių judėjimas, kadangi provincija ribojasi su pietinėmis provincijomis, kuriose 2010 metų pradžioje buvo dislokuotos papildomos didelės sąjungininkų pajėgos. Lietuvos vadovaujama PAG Gore vis didesnį dėmesį skiria Afganistano nacionalinių saugumo pajėgoms rengti, todėl  šių metų pabaigoje Gore planuojama įkurti Tarptautinę policijos operacinę mokymo ir sąveikos grupę (angl. Police Operational Mentoring and Liaison Team, POMLT).

Šiuo metu Afganistane tarnaujančios vienuoliktosios Lietuvos karių pamainos daugumą sudaro Tauragės r. dislokuoto Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio motorizuotojo pėstininkų bataliono kariai. Kęstučio batalionas PAG misijoje dalyvauja jau antrą kartą. Didžioji dalis pamainos karių yra tarnavę Balkanuose, Irake, Afganistane.

Goro PAG stovykloje Čagčarane kartu su Lietuvos kariais ir civiliais tarnauja ir dirba Danijos, Gruzijos, Japonijos, Jungtinių Amerikos Valstijų, Lenkijos, Suomijos ir Ukrainos atstovai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius