-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2020 01 03

Lietuvos kariai grįžo iš operacijos prie Somalio krantų: apsaugota 13 tūkst. tonų maisto

Sausio 7 d. Klaipėdoje bus sutikti ir apdovanoti iš Europos Sąjungos karinės jūrų operacijos ATALANTA prie Somalio krantų grįžusi 5-oji Lietuvos kariuomenės Autonominė laivo apsaugos grupė (ALAG). Kariai operacijos metu vykdė Pasaulio maisto programos laivo, gabenančio humanitarinę paramą Somalio žmonėms, apsaugą. Karių sutikimo ceremonijoje dalyvaus Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje vadovas Arnoldas Pranckevičius, Karinių jūrų pajėgų vadas flot. adm. Arūnas Mockus, karių artimieji, kiti svečiai, rašoma pranešime žiniasklaidai.
ALAG apsikeitimas su serbais
ALAG apsikeitimas su serbais / KAM nuotr.

Karinių jūrų pajėgų pagrindu suformuota ir specialiai parengta 12 asmenų grupė praleido 124 dienas Indijos vandenyne prie Somalio krantų saugodami laivą, gabenusį Pasaulinės maisto programos (WFP) krovinį. Pasak Lietuvos kariuomenės Autonominės laivo apsaugos grupės vado, maisto paramos programa ypač svarbi Somalio vaikams, kurie yra viena labiausiai pažeidžiamų gyventojų dalis neramumų krečiamoje šalyje. Penktajai Lietuvos karių grupei saugant laivą į skirtingus Somalio uostus pristatyta 13 tūkst. tonų krovinio.

Nuo gruodžio 26 d. grupės pareigas iš Lietuvos karių perėmė kariai iš Serbijos.

Lietuvos kariuomenė šiai operacijai jau yra dislokavusi iš viso keturias Autonomines laivo apsaugos karių grupes, tuo pačiu laikotarpiu buvo skiriamas ir vienas Lietuvos karinių jūrų pajėgų karininkas tarnybai operacijos ATALANTA kariniame laive įsikūrusioje pajėgų vadavietėje. Lietuva ir toliau dalyvaus šioje operacijoje. Tarnybą operacijos vadavietėje toliau tęsia Lietuvos karininkas, o šių metų pabaigoje planuojama išsiųsti naują autonominę laivo apsaugos grupę.

Siųsdama savo karius dalyvauti į ES vadovaujamas tarptautines operacijas Lietuva prisideda kovojant su tarptautinėmis krizėmis ir stiprina ES bendrąją saugumo ir gynybos politiką. Lietuva operacijoje ATALANTA dalyvauja nuo 2011 metų. Šiuo metu Lietuva skiria vieną štabo karininką tarnybai ATALANTA operacinio lygmens vadavietėj Rotoje, Ispanijoje. Operacijos metu ALAG karių aprūpinimą organizavo ir koordinavo du Lietuvos kariuomenės Logistikos valdybos Nacionalinės paramos elemento kariai.

ES karinė jūrų operacija ATALANTA pradėta 2008 metų pabaigoje, reaguojant į itin išaugusį piratavimų skaičių prie Somalio krantų. Operacijoje dalyvaujantys karo laivai Adeno įlankoje ir Somalio vandenyse eskortuoja Pasaulio maisto programos laivus, gabenančius paramą Somalio gyventojams, atgraso ir sulaiko piratus, ginkluotus plėšikus operacijos rajone, palaiko kitas Europos Sąjungos tarptautines operacijas ir organizacijas, siekiančias stiprinti jūrų saugumą ir pajėgumus regione. ES operacijoje ATALANTA dalyvauja kariai iš ES valstybių ir šalių partnerių, taip pat skiriami laivai ir orlaiviai.

2020-2021 metais Lietuvos kariai dalyvaus 11 tarptautinių operacijų ir misijų: Lietuvos kariai tęs dalyvavimą dešimtyje tarptautinių operacijų, į kurias vyksta ir šiuo metu, bei prisidės prie naujos tarptautinės jūrinio saugumo užtikrinimo operacijos Hormūzo sąsiauryje. Lietuvai prioritetais ir toliau išliks dalyvavimas NATO, NATO sąjungininkų koalicijų ir ES vadovaujamose tarptautinėse operacijose, bus išlaikomas Lietuvos indėlis Jungtinių Tautų vadovaujamoje operacijoje Malyje ir Lietuvos Respublikos karinėje mokymo operacijoje Ukrainoje. Planuojama, kad artimiausius dvejus metus tarptautinėse operacijose dalyvaus apie 160 Lietuvos karių. Plačiau čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius