-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 03 18

Lietuvos karių stovykloje Afganistane lankėsi NATO Šiaurės Atlanto Tarybos delegacija ir NATO jungtinių pajėgų Europoje vadas

Kovo 17 d. Lietuvos vadovaujamos Afganistano Goro provincijos atkūrimo grupės (PAG) stovykloje lankėsi NATO Šiaurės Atlanto Tarybos atstovai ir NATO jungtinių pajėgų Europoje vadas Jungtinių Valstijų ginkluotųjų pajėgų generolas Johnas Craddockas.
Plk. V. Reklaitis ir gen. J. Craddockas.
Plk. V. Reklaitis ir gen. J. Craddockas. / KAM nuotr.

NATO Šiaurės Atlanto Tarybai atstovavo Lietuvos nuolatinės atstovybės prie Šiaurės Atlanto sutarties organizacijos nuolatinio atstovo pavaduotojas ministras patarėjas Gediminas Varvuolis ir Ispanijos nuolatinis atstovas Šiaurės Atlanto Taryboje ambasadorius Carlosas Miranda. Kartu atvyko ir NATO Tarptautinių paramos saugumo pajėgų (ISAF) operacijoje dalyvaujančių šalių ambasadoriai prie NATO – Gruzijos ambasadorius NATO Revazas Bešidze ir Ukrainos ambasadorius NATO Igoris Sagah.

Plk. V. Reklaitis pabrėžė būtinybę rimtai svarstyti Afganistano nacionalinės armijos vieneto dislokavimo provincijoje poreikį, Čagčarano oro uosto rekonstrukcijos ir kelio Kabulas – Heratas per Čagčaraną statybos galimybes.

PAG aštuntosios pamainos vadas pulkininkas Vytautas Reklaitis aukšto rango svečiams pristatė Goro provincijos atkūrimo grupės veiklą. Plk. V. Reklaitis pabrėžė būtinybę rimtai svarstyti Afganistano nacionalinės armijos vieneto dislokavimo provincijoje poreikį, Čagčarano oro uosto rekonstrukcijos ir kelio Kabulas – Heratas per Čagčaraną statybos galimybes. Po pristatymo gen. J. Craddockas padėkojo PAG-8 vadui ir visiems PAG kariams už tarnybą Goro provincijoje, atliekantiems didelį ir svarbų darbą, praneša Krašto apsaugos ministerija.

Vėliau visa delegacija apsilankė Goro gubernatoriaus Sayedo Mohammado Iqbalo Munibo rezidencijoje. Gubernatorius svečiams pristatė provincijos problemas. Savo kalboje jis sakė, kad lyginant su kitomis provincijomis saugumo situacija Gore yra normali, todėl provincijos gyventojai aktyviai registruojasi šių metų vasaros pabaigoje numatytiems Afganistano prezidento rinkimams. Tačiau provinciją kamuoja ekonominės problemos. Provincijoje neišvystyta infrastruktūra; ypač prasta kelių būklė trukdo ekonominiam provincijos vystimuisi ir lemia aukštą skurdo lygį provincijoje. Daug metų iš eilės besikartojančios sausros sukelia nuolatinį maisto stygių. „Goro gyventojai remia Afganistano ir tarptautinės bendruomenės pastangas stabilizuoti padėtį Afganistane, bet tikisi didesnio dėmesio savo provincijai. Kol kas didžiausio dėmesio ir paramos sulaukia provincijos, kurios turi didesnių saugumo problemų. Afganistano Konstitucija numato lygias galimybes visoms provincijoms, todėl reikia subalansuoti skiriamą paramą ir daugiau jos skirti tokioms provincijoms kaip pavyzdžiui Goras,“ – sakė gubernatorius.

Generolas J. Craddockas padėkojo už šiltą priėmimą ir pabrėžė: „Labai rimtai žiūriu į nurodytas problemas ir grįžęs į Briuselį tikrai perduosiu šią žinią spręsti aukštesniu lygmeniu. Manau, kad skurdesnės, izoliuotos provincijos panašios į Gorą reikalauja didesnio dėmesio ir paramos, nei iki šiol jom skirta. Man teko lankytis Čagčarane 2007 metais, džiugu kad gyvenimas nestovi vietoje, miestas tapo gražesnis ir, nepaisant visų problemų, gyvenimas pamažu gerėja.“

Prieš išvykdami aukšto rango svečiai taip pat aplankė vieną iš Goro provincijos sostinėje Čagčarane Lietuvos Vyriausybės finansuojamų projektų, jau kurį laiką sėkmingai veikiantį Valstybės tarnautojų mokymo centrą.

Šiuo metu Afganistano Goro provincijoje tarnauja aštunta Lietuvos vadovaujama PAG karinio vieneto pamaina. Tai jau antrai karinis vienetas, suformuotas Krašto apsaugos savanorių pajėgų pagrindu. Lietuvos vadovaujamoje PAG be Lietuvos karių ir civilių taip pat tarnauja Danijos, Kroatijos, JAV, Ukrainos ir Gruzijos atstovai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius