Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 04 10 /13:10

Lietuvos kariuomenė organizuos mokymus ukrainiečių kariams

Artimiausiu metu Lietuvos kariuomenė organizuos mokymus Ukrainos kariams, sako kariuomenės vadas generolas leitenantas Valdemaras Rupšys. Jų metu bus siekiama išmokyti ukrainiečius naudotis vakarietiška karine technika. Tai V.Rupšys pranešė bendros spaudos konferencijos su JAV Sausumos pajėgų štabo viršininku generolu Jamesu C. McConville metu.
James C. McConville ir Valdemaras Rupšys
Valdemaro Rupšio ir James C. McConville spaudos konferencija / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Siekdami maksimalaus efekto artimiausiu metu organizuosime karinius mokymus Ukrainos kariams čia, Lietuvoje“, – spaudos konferencijoje sekmadienį sakė V. Rupšys.

„Mes esame pasirengę treniruoti jų instruktorius, kad paruoštume juos dirbti su ta technika, kurią mes patys valdome“, – teigė Kariuomenės vadas.

Anot V.Rupšio, šios žinios ir ukrainiečių pasirengimas yra būtinas, jiems vykdant karines operacijas prieš Rusijos pajėgas.

Nemokėjimas valdyti dalies vakarietiškos technikos iki šiol iš dalies apribojo paramą ginkluote, kurią Vakarai galėjo tiekti Ukrainai – nuo Rusijos agresijos besiginančiai šaliai buvo galima teikti tik ginklus, kuriuos kariai jau mokėtų arba galėtų greitai išmokti valdyti ir iškart panaudoti šalies gynybai.

Kariuomenės vadas pabrėžė, kad Ukraina jau beveik du mėnesius kovoja ne tik už savo, bet ir už visos Europos saugumą ir demokratiją.

Apie planuojamus ukrainiečių karių mokymus Lietuvos kariuomenės vadas pranešė bendros spaudos konferencijos su JAV Sausumos pajėgų štabo viršininku generolu Jamesu C. McConville.

Prieš konferenciją vykusiame jų susitikime aptartos grėsmės regione, atgrasymui reikalingi veiksmai ir gynybos poreikiai, taip pat regioniniai gynybos planai bei abiejų šalių karinis bendradarbiavimas.

„JAV žinutė atgrasymui aiški – ji su mumis ne kažkada ateityje, o šiandien ir dabar“, – pabrėžė V.Rupšys.

Jis taip pat pažymėjo, Jungtinės Valstijos palaiko nuolatinių bazių steigimą rytiniame NATO flange, „tame tarpe – ir Lietuvoje“.

„Esame dėkingi už šią poziciją ir dabar dedame pastangas, sukurti tinkamas sąlygas tokiam JAV karių dislokavimui“, – sakė Lietuvos kariuomenės vadas.

Jis patikino, kad Lietuvai svarbu yra turinys, o ne forma – jei rotacinės pajėgos čia bus nuolatos, tai bus taip pat gerai, kaip ir nuolatinės pajėgos.

„Tai yra nuolatinis buvimas rotacijos pagrindu, tai tikrai čia Lietuvai nieko nekeičia saugumo prasme. Aišku, kaip Lietuvos pilietis, aš norėčiau, kad čia būtų įsteigta amerikiečių bazė“, – sakė V.Rupšys.

Generolas Jamesas C. McConville teigė, kad šiuo metu dėl tokių bazių steigimo kalbasi Lietuvos ir JAV sprendimų priėmėjai, kurie turi priimti politinį sprendimą, koks yra tinkamas pajėgų skaičius ir dislokavimas rytiniame flange ir visame NATO.

„Mūsų sprendimų priėmėjai sakė, kad jie gins kiekvieną NATO centimetrą ir dabar jie sprendžia, kaip tai turėtų atrodyti, kalbant apie rotacines ar nuolatines pajėgas“, – aiškino jis.

Anot JAV Sausumos pajėgų štabo viršininko, kariuomenė yra pasiruošusi įgyvendinti sprendimų priėmėjų valią ir turi tam labai plačias galimybes bei pajėgumus.

„Mes tikime taika per jėgą ir ta jėga atsiranda, kai turi stiprius sąjungininkus ir partnerius. Lietuva yra stiprus partneris“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius