Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 09 30

Lietuvos kelių policija mini 90-uosius veiklos metus

Spalio 1 d. Lietuvos kelių policija mini 90-uosius veiklos metus. Šia proga policijos bendruomenei ir visuomenei sukurtas dokumentinis filmas „Kartos keičiasi – vertybės išlieka“ apie kelių policiją nuo jos įkūrimo iki šių dienų bus pristatytas šiandien, rugsėjo 30 d., Vilniuje, kino teatre ,,Forum Cinemas Vingis“, rašoma Lietuvos kelių policijos pranešime žiniasklaidai.
Kelių policija
Kelių policija / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Konkursą sukurti dokumentinį filmą laimėjo VšĮ ,,Kūrybinių industrijų dokas“ pasiūlyta koncepcija. Už darbus jau pelnęs apdovanojimų režisierius Robertas Razma kartu su komanda, pervertę daugybę archyvinių duomenų ir įsigilinę į kelių policijos specifiką, kalbino jos veteranus ir dabartinius pareigūnus, darbuotojus, vadovus. Dinamiškai sumontuota ir nufilmuota pareigūnų veikla, istoriniai pasakojimai subtiliai sujungti kartu su vaidybiniais intarpais.

Filmo scenografijoje panaudoti autentiški, pačių pareigūnų išsaugoti vertingi dokumentai, įdomūs eksponatai, unikalūs daiktai ar darbo įrankiai. Vytauto Didžiojo karo muziejaus istorikė Kristina Petrauskė ir Policijos departamento prie Lietuvos Respublikos vidaus ministerijos darbuotojas Skirmantas Andriušis filme pateikia daug istorinių ir statistinių faktų apie policijos veiklos ištakas, Judėjimo policijos darbą tarpukariu. Be to, S.Andriušis dalijasi ir unikaliomis, asmeniškomis, tarptautiniuose aukcionuose įsigytomis retomis policijos nuotraukomis, darytomis tarpukariu.

VIDEO: Kartos keičiasi - vertybės išlieka

Per sukakties minėjimą bus pagerbti ir apdovanoti 106 kelių policijos pareigūnai, darbuotojai ir veteranai, o visiems dirbantiesiems kelių policijoje bus įteikti proginiai atminimo ženkleliai.

Lietuvos kelių policijos 90-mečio proga Lietuvos kelių policijos tarnybos viršininkas Vytautas Grašys nuoširdžiai dėkoja kelių policijos pareigūnams ir darbuotojams už pasiaukojamą darbą, profesionalumą, atsidavimą, kasdienę ir kantrią tarnybą žmogui, visuomenei, Tėvynei.

„Žmonių saugumas visada bus mūsų – kelių policijos pareigūnų – akiratyje. Mes visi kartu, siekdami darnaus judumo bendruomenėje, esame XXI amžiaus greitkelyje į žmonių širdis ir sąmoningumą“, – teigia vyriausiasis komisaras V.Grašys. Šalies kelių policijos vadovas reiškia padėką ir socialiniams partneriams – institucijų, įstaigų, visuomeninių organizacijų atstovams, pilietiškiems asmenims – už bendrą darbą siekiant kiekvieno mūsų saugumo kelyje.

Didžiulė pagarba ir atmintis kolegoms, kurie, eidami tarnybines pareigas, vardan visuomenės ir Tėvynės, paaukojo savo didžiausią turtą – gyvybę: Jonui Urbonui, Algirdui Tamošiūnui, Juozui Janoniui, Algirdui Kazlauskui, Vitalijui Gutauskui, Evaldui Vaitiekūnui, Eugenijui Minkevičiui, Kastyčiui Milteniui, Liudui Šimkui.

Lietuvos kelių policijos tarnybos vadovas nepamiršta ir policijos veteranų. Kelių policijos pirmtakai per įvairias patirtis, sunkumus, išbandymus, skaudžius įvykius nutiesė kelią į dabartines kelių policijos galimybes ir tai šioje tarnyboje ypač vertinama: „Labai svarbu, kad iki šiol veteranai turi įžvalgų ir dalijasi patirtimi – tai padeda mums modeliuoti ateitį“, – teigia V.Grašys. Kelių policijos veteranai, pareigūnai ir žmonės, dirbę kelių policijoje bei prisidėję prie eismo saugumo, nuo 2011 metų yra susibūrę į veiklią Lietuvos kelių policijos veteranų asociaciją. Dabartinis jos prezidentas – Alvydas Bielauskas. Veteranai kartu su savo svečiais garbią kelių policijos sukaktį minėjo rugsėjo 23 d.

Nuo 1930 metų beveik dvigubai išaugus registruotų automobilių skaičiui, Kauno gatvėmis pradėjus riedėti 1 000 registruotų kinkomųjų transporto priemonių prekybos reikalams, dar daugiau – privatiems reikalams, taip pat pradėjus judėti 2 500 dviratininkių ir beveik 100 000 pėsčiųjų, tuometinio Piliečių apsaugos departamento sprendimu, 1932 m. spalio 1 d. buvo įkurta kelių policijos pirmtakė – Kauno judėjimo (X) policijos nuovada.

Nuo tada iki šios dienos keitėsi kelių policijos funkcijos, pavaldumas, pavadinimai, tačiau ji iki šiol vykdo eismo automobilių keliais priežiūrą, nustato ir tiria Kelių eismo taisyklių pažeidimus, skiria asmenims administracines nuobaudas ar kitokias poveikio priemones už juos, atlieka nusikalstamų veikų ir administracinių nusižengimų prevenciją, taip pat vykdo Lietuvos Respublikos vadovybės, oficialių Lietuvos Respublikos svečių, delegacijų palydas ir eskortavimą, lydi didžiagabarites transporto priemones, masinių ir kitokių renginių dalyvius, organizuoja policines prevencines priemones, vykdo šviečiamąją veiklą.

Svarbiausias kelių policijos pareigūnų tikslas – pasiekti, kad keistųsi mūsų visų įpročiai kelyje, kad augtų visuomenės suvokimas apie eismo kultūrą, kad savitarpio pagarba ir pagalba kiekvienam eismo dalyviui būtų bendros kultūros dalis ir asmenybės brandos ženklas.

Kelių policijos skyriai yra visuose 10-ies apskričių vyriausiuose policijos komisariatuose. Policijoje iš viso dirba 445 profesionalūs ir kompetentingi kelių policijos pareigūnai ir darbuotojai. Iš jų 91 dirba Vilniaus apskrityje, apie 70 – Kauno.

Lietuvos kelių policijos tarnyboje šiuo metu dirba 121 darbuotojas. 85 iš jų yra statutiniai valstybės tarnautojai ir 36 darbuotojai, dirbantys pagal darbo sutartį. Specialios paskirties skyriuje iš viso dirba 40 pareigūnų.

Pastaraisiais metais šalyje per metus vidutiniškai įvyksta apie 2 800 eismo įvykių, per kuriuos nukenčia žmonės. Kasmet išaiškinama apie 800 tūkst. Kelių eismo taisyklių pažeidimų.

Lietuvos kelių policijos pareigūnai nuo 2004 metų dalyvauja Europos kelių policijos tinklo ROADPOL (angl. European Roads Policing Network) veikloje. Tarptautinė organizacija vienija 28 Europos šalis. Iš viso kartu su šia organizacija įgyvendinta daugiau nei 130 eismo dalyvių kontrolės priemonių.

Lietuva, kaip ir kitos Europos Sąjungos valstybės ir institucijos, vis geriau užtikrina eismo saugumą. Pastarąjį dešimtmetį ilgai ir kryptingai dirbant, Lietuvai pavyko pasiekti pažangų ir reikšmingą saugaus eismo rezultatą mažinant aukų skaičių keliuose. Daugelio mūsų šalies institucijų ir organizacijų bendro darbo pastangomis nustatant papildomas priemones saugiam eismui užtikrinti, diegiant naujas pažangias technologijas, šviečiant ir ugdant eismo dalyvius, tobulinant baudų sistemą už Kelių eismo taisyklių pažeidimus, nuo 2011-ųjų iki 2021 metų šalyje dvigubai sumažėjo žuvusiųjų eismo įvykiuose. Už šį pasiekimą Lietuva 2022-ųjų vasarą buvo apdovanota svarbiausiu Europos transporto saugos tarybos apdovanojimu saugaus eismo srityje – „PIN Award“.

Šiais metais, spalio 1-ąją, Kaune, organizuojama Policijos ir visuomenės šventė taip pat dedikuojama Lietuvos kelių policijos 90-mečiui. Renginys prasidės 11 val. Šv. Mišiomis Kauno Šv. arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčioje. Po to iškilminga rikiuotė žygiuos į naująją Sporto gatvėje esančią aikštę (šalia S.Dariaus ir S.Girėno stadiono), kurioje 12 val. prasidės šventinė programa. Planuojama įspūdinga policijos motociklų kolona, eismo įvykio inscenizacija, Lietuvos policijos antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ ir kiti pasirodymai.

2022 m. spalio 1 d., Kaune, Policijos ir visuomenės šventės PROGRAMA:

11.00 val. – Šv. Mišios Kauno Šv. arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčioje.

12.00 val. – Rikiuotė, raportas Lietuvos policijos generaliniam komisarui, LR himnas,

sveikinimai, apdovanojimai, Lietuvos policijos mokyklos kursantų priesaika.

12.45 val. – Vidaus reikalų ministerijos Reprezentacinio pučiamųjų orkestro pasirodymas.

13.05 val. – Lietuvos kelių policijos tarnybos ir motoakrobatų pasirodymas.

13.30 val. – Kinologų pasirodymas.

13.50 val. – Eismo įvykio inscenizacija.

14.20 val. – Rinktinės „Aras“ pasirodymas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius