-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 08 03

Lietuvos krepšinio rinktinės gydytojas Kauno socialdemokratą kaltina mokesčių slėpimu

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės narių sveikata besirūpinantis Vytenis Trumpickas nesitikėjo to, kad prieš 11 metų iš Kauno socialdemokrato, besiskynusio kelią į miesto valdžią, Giedriaus Paužos įsigytas žemės sklypas Romainiuose vėliau virs teisminio ginčo objektu. Gydytojas netgi metė kaltinimus: „Šis asmuo apgavo valstybę. Jis nuslėpė mokesčius ir neteisėtai praturtėjo.“
Vytenis Trumpickas
Vytenis Trumpickas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

30 kartų mažesnė kaina

V.Trumpicko ir G.Paužos istorija prasidėjo 2005 m. sausį, kuomet jie pasirašė preliminarią žemės sklypo, esančio Kauno Lubinų g., pirkimo-pardavimo sutartį. Joje buvo nurodyta 14 000 Lt kaina, tačiau po kelių mėnesių sudarytoje notarinėje sutartyje jau figūravo kiti skaičiai.

Suprasti akimirksniu

  • 2005 m. Vytenis Trumpickas iš Giedraus Paužos įsigijo žemės sklypą.
  • Preliminarioje pirkimo-pardavimo sutartyje buvo nurodyta 14 000 Lt kaina, notarinėje – 460 Lt. Dėl to V.Trumpickas kaltina G.Paužą mokesčių slėpimu.
  • Vandentiekio ir kanalizacijos tinklus įsigytame žemės sklype nutiesė G.Paužos giminaitis P.Jermalavičius.
  • 2012 m. P.Jermalavičius pardavė nutiestus nuotekų tinklus UAB „Kauno vandenims“ už 1 Lt. V.Trumpickas ginčija, kad šis pardavė svetimą turtą.
  • Siurblinė, įrengta V.Trumpicko žemės sklype, neatlaikė apkrovos, dėl ko privačiame gydytojo kieme nuolat lankėsi „Kauno vandenys“. Kilo teisinis ginčas.

„Dar sumokėjau preliminarioje sutartyje nurodytą avansą – 7 000 Lt. Su 12 kitų žmonių iš G.Paužos pirkome vieną didelį sklypą. Aš įsigijau 1/13 jo dalį. Notarinės sutarties netikrinau, iki kol neprireikė dokumentų kitiems reikalams. Paaiškėjo, kad joje buvo nurodyta ne mano sumokėtų 14 000 Lt kaina, o tik 460 Lt. Ir taip su visais 13 pirkėjų”, – pasakojo V.Trumpickas.

Pasak jo, tokiu būdu 15 proc. gyventojų pajamų mokestį sumokėjęs tik nuo daugiau nei 30 kartų mažesnės sumos, G.Pauža apgavo valstybę ir neteisėtai praturtėjo.

Dėl įtariamo mokesčių slėpimo V.Trumpickas šių metų birželį kreipėsi į Valstybinę mokesčių inspekciją (VMI), iš kurios sulaukė atsakymo, jog „informacija bus įvertinta kartu su kita apie minėtą asmenį turima informacija ir priimti atitinkami sprendimai, siekiant užkirsti kelią piktnaudžiavimui“.

VMI atsakyme taip pat pabrėžta, kad mokesčių administratorius mokestį apskaičiuoti ar perskaičiuoti gali ne daugiau kaip už einamuosius ir penkerius praėjusius kalendorinius metus. Patikrinti mokėtoją už ilgesnį laikotarpį (kaip šiuo atveju) galima tik tuo atveju, jei baudžiamojoje byloje būtina nustatyti padarytą žalą valstybei ir nėra pasibaigę Baudžiamajame kodekse numatyti apkaltinamojo nuosprendžio priėmimo senaties terminai.

Giminaitis įvedė nuotekų tinklus

Sulaukęs tokio VMI atsakymo, V.Trumpickas žada siekti baudžiamosios bylos. Pasak jo, valstybei padaryta nemenka žala, o G.Pauža veikė pagal iš anksto sukurptą planą.

Tai – sensacija. Valstybei pateiki informaciją apie mokesčių nuslėpimą, o jai nerūpi. Neva tai yra privatus ginčas ir spręskitės jį teisme.

„Tai – sensacija. Valstybei pateiki informaciją apie mokesčių nuslėpimą, o jai nerūpi. Neva tai yra privatus ginčas ir spręskitės jį teisme. Bet juk Vytenis čia kaip ir nenukentėjo. Jis gavo žemės sklypą, sumokėjo tiek, kiek buvo sutarta. Apgauta čia tik valstybė. Nejau mūsų biudžetas perteklinis?“, – ironijos kupiną klausimą iškėlė į Olimpiadą Brazilijoje su Lietuvos krepšinio rinktine išskridusio V.Trumpicko įgaliotinis teisiniams ir turtiniams reikalams Nerijus Benevičius.

Tuo, pasak jo, gydytojo istorija su G.Pauža nesibaigė.

Per išparduotus Lubinų g. žemės sklypus prireikė nutiesti vandentiekio ir kanalizacijos tinklus. Tą pasišovė padaryti vienas iš V.Trumpicko kaimynų – G.Paužos giminaitis Paulius Jermalavičius.

Tais pačiais 2005 m. V.Trumpickas, notaro patvirtintu oficialiu sutikimu, leido P.Jermalavičiui per jo sklypą pravesti vandentiekio ir kanalizacijos tinklus. Tuomet į duris pasibeldė G.Pauža, už komunikacijų įvedimą iš visų sklypų šeimininkų surinkęs įvairias pinigines sumas. Vytenis jam atseikėjo 12 500 Lt.

Už dokumentų paruošimą G.Pauža kiekvieno sklypo šeimininko paprašė sumokėti dar po 500 Lt. Tai liudija „komunikacijų pinigų“ dokumentas su nurodytomis sumomis ir G.Paužos bei jam mokėjusių gyventojų parašais.

Pardavė nuotekų tinklus kaip savo

Ginčų gal ir nebūtų kilę, jei ne paslaptingoji nuotekų siurblinė, išdygusi būtent prie V.Trumpicko garažo. Ją ten įrengti nuspręsta, matyt, dėl to, jog krepšininkų gydytojo sklypas buvo žemiausioje vietoje. Prie jos iš pradžių žadėta prijungti tik 13 namų, kurių savininkai iš G.Paužos 2005 m. įsigijo žemės sklypus. Realybė pasirodė kiek kitokia.

„Konfliktas tarp Paužos ir Vytenio kilo maždaug prieš ketverius metus. Paaiškėjo, jog Jermalavičius 2012 m. pardavė nuotekų tinklus ir siurblinę UAB „Kauno vandenims“. Už 1 Lt. Kaip jis galėjo parduoti tai, kas jam nepriklausė? Juk pinigus G.Paužai atseikėjo gyventojai. Kaip statybininkas sugebėjo parduoti ne sau statytą statinį? Čia kaip įsileistum remontininkus, o jie parduotų tavo namą.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Užsikimšusi kanalizacija rinktinės gydytojo kieme
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Užsikimšusi kanalizacija rinktinės gydytojo kieme

P.Jermalavičiui sutikimu buvo leista tik nutiesti tinklus ir paruošti technines sąlygas pridavimui. Jei jis būtų savo turtu įgijęs vamzdžius ir kt., juk nebūtų jų pardavęs už 1 Lt. Tai – nuostolis”, – dar vieną, jo žodžiais, aferą, atskleidė N.Benevičius.

Kas būtų pirkęs žemės sklypą, jei būtų žinojęs, kad kas antrą dieną į jo kiemą važiuos 10 tonų sveriantis šūdvežys?

Prie siurblinės buvo prijungta daugiau ūkių, nei žadėta. Siurbliai, nepajėgdami atlikti darbo, ėmė kimštis, tad į V.Trumpicko žemės sklypą nuolat važiavo „Kauno vandenų“ darbuotojai.

„Kas būtų pirkęs žemės sklypą, jei būtų žinojęs, kad kas antrą dieną į jo kiemą važiuos 10 tonų sveriantis šūdvežys?

Kartą Vytenis buvo suplanavęs poilsį Druskininkuose, bet dėl to, kad vartus užstatė nuotekas siurbęs „Kauno vandenų“ transportas, jis niekur negalėjo išvykti iš namų. Ta sunkiasvorė technika ir trinkeles nuolat iškraipydavo, gražiai sutvarkytą aplinką suniokodavo. Tai pablogino Vytenio gyvenimo sąlygas“, – situaciją nupasakojo N.Benevičius.

Uždraudė privažiavimą prie siurblinės

Reaguodamas į tai, po eilinio siurblio griuvimo, V.Trumpickas nusprendė imti ir neįsileisti į savo teritoriją „Kauno vandenų“ transporto. Bendrovė dėl to padavė jį į teismą.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Užsikimšusi kanalizacija rinktinės gydytojo kieme
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Užsikimšusi kanalizacija rinktinės gydytojo kieme

„Vytenis birželį iš Registrų centro išsiėmė pažymą, įrodančią, kad jo žemės sklype nėra registruoto jokio svetimo turto. Kaip ir nėra įregistruota servitutų. Jie tik numatomi. Tad jis, kaip žemės sklypo savininkas, turi visą teisę neįsileisti svetimo transporto“, – paaiškino N.Benevičius.

Paklaustas, kodėl prieš 11 m. V.Trumpickas patikėjo G.Pauža ir P.Jermalavičiumi, jis paaiškino, jog patikimumą diktavo jų patirtis šioje srityje: nuotekų tinklus jie vedė ne viename kvartale.

„Galima tik įsivaizduoti, kokią pinigų sumą ši asmenų grupė „užsidirbo“. Be to, G.Pauža turėjo ryšių su „Kauno vandenimis“ – buvo šios bendrovės valdybos nariu“, – rėžė V.Trumpicko įgaliotinis.

Tiek tinklai, tiek servitutai įregistruoti

„Kauno vandenų“ generalinis direktorius Linas Baltrėnas informavo, kad 2011 m. liepos 26 d. Registrų centre buvo įregistruoti vandentiekio ir nuotekų šalinimo tinklai, esantys Lubinų g. Įregistruota ir siurblinė. Minimi tinklai nuosavybės teise įregistruoti fizinio asmens vardu. Nors direktorius ir neįvardijo, tai – P.Jermalavičius.

„Šis fizinis asmuo 2012 m. rugpjūčio 1 d. tinklus pardavė „Kauno vandenims“. Sutartis įregistruota notarų biure. Sandorio vertė – 1 Lt. Tai normali ir teisėta praktika“, – patikino L.Baltrėnas.

R.Mikalčiūtės/15min.lt nuotr./Remonto darbai vyksta bendrovės „Kauno vandenys“ teritorijoje
R.Mikalčiūtės/15min.lt nuotr./Remonto darbai vyksta bendrovės „Kauno vandenys“ teritorijoje

Pasak jo, V.Trumpickui priklausančiame žemės sklype, sudarytame 2004 m. spalio 7 d., yra nurodytas servitutas – teisė tiesti požemines ir antžemines komunikacijas (1055 kv. m.) ir servitutas – inžinerinės infrastruktūros tinklams, objektams įrengti ir eksploatuoti (9 kv. m.). Nekilnojamojo turto registro išraše yra nurodyta, kad detaliajame plane yra numatyti servitutai.

L.Baltrėnas patvirtino faktą, jog G.Pauža buvo jų bendrovės valdybos narys. Šias pareigas jis ėjo nuo 2015 m. gegužės iki 2016 m. balandžio.

„Vasarį buvo vykdoma siurblinės apžiūra, nustatyti siurblių gedimai. Vienas jų buvo išvežtas remontuoti, kito gedimas pašalintas vietoje. Po atliktų darbų nuo kovo mėnesio sklypo savininkui Vyteniui Trumpickui atsisakius sudaryti sąlygas patekti į siurblinę, buvo kreiptasi į teismą. Ir tik jam pritaikius laikinąsias apsaugos priemones, siurblys buvo pakeistas.

Dėl žemės savininko prieštaravimo bendrovės transportu siurblinės pasiekti negalime. Dėl to vyksta teisminis procesas. Bendrovei padaryta materialinė žala, kuri bus išieškoma iš kaltininko“, – patikslino direktorius.

Siurblinės, kuri aptarnauja 22 sklypus, valymo darbai, jo teigimu, atliekami 2 kartus per metus.

L.Baltrėnas patvirtino faktą, jog G.Pauža buvo jų bendrovės valdybos narys. Šias pareigas jis ėjo nuo 2015 m. gegužės iki 2016 m. balandžio. Šiuo metu jis nėra susijęs su „Kauno vandenimis“.

G.Pauža: „Nežinau, kas jis toks“

„Kuo aš čia dėtas? Ką aš žinau, ką jis pasakoja. Yra mokesčių inspekcija, tegu nustatinėja“, – tokio G.Paužos atsakymo sulaukė 15min žurnalistė, paklaususi, kaip jis vertina V.Trumpicko jam metamus kaltinimus.

Pasiteiravus, ar nesiskyrė preliminarios ir pagrindinės žemės sklypo pirkimo-pardavimo sutarčių, 2005 m. sudarytų su V.Trumpicku, kainos, G.Pauža sakė: „Neprisimenu.“

K.Stažytės nuotr./Preliminari žemės sklypo pirkimo-pardavimo sutartis tarp V.Trumpicko ir G.Paužos
K.Stažytės nuotr./Preliminari žemės sklypo pirkimo-pardavimo sutartis tarp V.Trumpicko ir G.Paužos

Su kiekvienu klausimu užmaršumas tik didėjo.

„Aš jam nieko nepardaviau. Nežinau, kas jis toks yra iš viso. Su manim nevyksta jokie teisminiai ginčai. Ar jūs iš dangaus iškritę? Ar aš pardaviau ką nors? Ar atstovas spaudai esu, kad turiu pasakoti dabar ką nors? Pasikelkit dokumentus. Skambinkit „Kauno vandenims“. Nėra ką su manim kalbėti“, – ėmė karščiuotis žurnalistės klausimus sukritikuoti spėjęs socialdemokratas G.Pauža.

„Aš jam nieko nepardaviau. Nežinau, kas jis toks yra iš viso“, – G.Pauža apie V.Trumpicką.

Toks pat nekalbus buvo ir jo giminaitis P.Jermalavičius.

„Tiek šnekėta su Vyteniu Trumpicku ir diskutuota... Laukiu teismo, kad jis nuspręstų viską. Nieko nekomentuosiu. Be teismo sprendimo nieko nebus. Teismas nuspręs, kas teisus, o kas ne. Jis ir padės tašką. Vytenis lai pasakoja. Aš su jo versijom nė viena nesutinku“, – pabrėžė UAB „Turtas Tau“ prekyba nekilnojamuoju turtu užsiimantis P.Jermalavičius.

K.Stažytės nuotr./G.Paužos parašai ant „Lubinų g. komunikacijų pinigų“ lapo
K.Stažytės nuotr./G.Paužos parašai ant „Lubinų g. komunikacijų pinigų“ lapo

Pasiteiravus apie jo ir G.Paužos giminystės ryšį, jis tik patikino, jog tai, pusbroliai jie ar ne, nėra svarbu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius