-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2011 08 06 /12:39

Lietuvos laisvės sąjunga tapo Lietuvos prezidento sąjunga, jos pirmininke išrinkta Kristina Brazauskienė

Šeštadienį Lietuvos laisvės sąjunga pakeitė pavadinimą į Lietuvos prezidento sąjungą, o jos pirmininke tapo mirusio prezidento Algirdo Mykolo Brazausko našlė Kristina Brazauskienė.
K.Brazauskienė
K.Brazauskienė / Evaldo Šemiotos nuotr.

Taip šeštadienį nusprendė partijos suvažiavimas. Už šiuos sprendimus susirinkę partijos nariai balsavo vienbalsiai.

„Manęs klausia, ar gaila keisti partijos pavadinimą? – Ne, negaila. Tariu sudie tam pavadinimui“, – susigraudinęs kalbėjo du dešimtmečius Lietuvos laisvės sąjungai (LLS) vadovavęs Vytautas Šustauskas.

Tiesa, kai atsisveikindamas pabučiavo LLS vėliavą, V.Šustausko veide graudulio neliko nė ženklo. Vėliau viskas naujos politinės partijos Lietuvos prezidento sąjunga (LPS) steigimo suvažiavime vyko kaip iš pypkės.

„Reikia, kad LPS būtų gyvybinga ir realiai veikianti partija“, – sakė prezidento Algirdo Brazausko našlė

Prasidėjus balsavimui suvažiavime dalyvavę 122 delegatai vienbalsiai patvirtino revizijos, etikos komisijos išvadas, taip pat naujos partijos įstatus.

Netrukus buvo pristatyta ir vienbalsiai išrinkta naujos partijos pirmininkė prezidento Algirdo Mykolo Brazausko našlė Kristina Brazauskienė, kuri teigė ginsianti paprastų, bet ne prastų žmonių interesus.

„Reikia, kad LPS būtų gyvybinga ir realiai veikianti partija“, – sakė prezidento našlė.

62 metų politikė neslėpė, kad šis faktas, atsispindintis ir naujos partijos pavadinime, padės užkariauti potencialių rinkėjų širdis.

Pripažino savo klaidas

Sakydamas įžanginę suvažiavimo kalbą, V.Šustauskas, kaip įprasta, negailėjo karčių žodžių pozicijai ir opozicijai. Jis kaltino buvusius kovotojus už laisvę noru pasipelnyti, o ne meile tėvynei. Taip pat teigė, kad „jie praskolino mūsų vaikus“.

„Jau prabėgo dvidešimt metų, ir susrinkome tam, kad pakeistume pavadinimą, nes laisvės nebeliko“, – kalbėjo skandalingai pagarsėjęs buvęs Seimo narys, Kauno meras, taksistas V.Šustauskas.

Evaldo Šemiotos nuotr./Į savo gretas pasikvietęs a.a. prezidento A.M.Brazausko našlę K.Brazauskienę V.Šustauskas tikisi rinkėjų palankumo per rinkimus į Seimą
Evaldo Šemiotos nuotr./Į savo gretas pasikvietęs a.a. prezidento A.M.Brazausko našlę K.Brazauskienę V.Šustauskas tikisi rinkėjų palankumo

Tiesa, jis negailėjo kritikos ir sau, pripažinęs, kad nėra šventasis, todėl, kaip ir visi mes, daręs klaidų.

„Visi atsimena baikerių šventę, kai neatlaikiau. Su dvimetriniais krepšininkais buvome sutarę po lygiai išgerti. Bet kur ten man tokiam su jais lygintis“, – narsiai pripažino klaidą V.Šustauskas.

Paklaustas, ką ketina dabar veikti, kai neteko savo ilgamečių pareigų, jis atsakė, kad pirmiausia – ilsėsis. O vėliau – nežinia. Tačiau prasitarė, kad galbūt K.Brazauskienė jį pakvies dirbti pavaduotoju.

Apie kitąmet vyksiančius rinkimus į Seimą jis tvirtino dar negalvojąs, nes „per metus ir Lietuva gali apsiversti“.

Nevengė populizmo

Pristatydamas K.Brazauskienę, jau nebeegzistuojančios LLS pirmininkas, teigė, kad ji yra labai nuoširdi, tikra kaunietė: „Jai Kaunas visada išliks mielas, kur prabėgo sunki vaikystė“.

Padėkojusi už pasitikėjimą ir negailėjusi gražiausių žodžių sąžiningiems, doriems ir nuoširdiems partijos nariams, prezidento našlė išreiškė viltį turėti jų pasitikėjimą. Su delegatais ir suvažiavimo svečiais ji pasidalino savo politinėmis vizijomis.

Evaldo Šemiotos nuotr./Kristina Brazauskienė tapo naujosios partijos lydere
Evaldo Šemiotos nuotr./Kristina Brazauskienė tapo LPS lydere

Jos manymu, ateityje žmogus, o ne politikai, turėtų spręsti visuomenės likimą. Kuriant ateities visuomenę, reikėtų panaudoti ir labdaros principus, kai „mes, pasiturintieji, prisidėsime prie visų gerovės“.

Baigdama savo trumpą prisistatymo kalbą, K.Brazauskienė pabrėžė, kad dabartinė šalies prezidentė Dalia Grybauskaitė yra „mums autoritetas“.

Oficialiai vienbalsiai išrinkta LPS pirmininke, naujoji vadovė įspėjo, kad LPS gali sulaukti daug purvo, į ją gali būti žvelgiama ironiškai, tačiau esą tai tik dar labiau visus partijos narius užgrūdins.

Nusprendė pajuokauti

Prieš pradedant balsavimą dėl LPS sąjungos pirmininko, V.Šustauskas pasiteiravo, ar nėra norinčių pasiūlyti kitų kandidatų. Netikėtai iš salės pasigirdo siūlymas į kandidatus iškelti ilgametį LLS pirmininko pavaduotoją „poną Nekrošių“.

Pastarasis iš tribūnos pareiškė atsisakąs kandidatuoti, tačiau siūląs kandidatu iškelti ilgametį partijos pirmininką V.Šustauską. Tačiau šis teigė negalįs būti, „kaip kiti“, suprask – neturintys moralės ir sąžinės, naujos partijos pirmininku.

Po šių pasiūlymų ir siūlomų kandidatų šmaikščių kalbų, salėje nuskambėjo juokas ir plojimas.

Atstovaus centro kairę

Prieš suvažiavimą V.Šustaukas sakė, kad naujoji partija nori tęsti prezidento A.M.Brazausko pradėtus darbus.

„Nemanau, kad kas nors geriau už K.Brazauskienę galėtų tęsti A.M.Brazausko darbus. Be to, tai bus proga jai pasakyti tiesą ir paneigti melą, kurį per televiziją skleidžia žurnalistai, – 15min.lt yra sakęs  prieštaringai vertinamas politikas.

Naujoji partija žada pasirinkti centro kairės politinę kryptį ir viliasi, kad prie jų prisijungs ir kai kurie socialdemokratai. Šios partijos ilgamečiu lyderiu buvo a.a. prezidentas A.M.Brazauskas, nare – K.Brazauskienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius