-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 09 05

Lenkų rinkimų akcija į koaliciją neis, bet turi savų piniginių norų

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos–Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) seniūnės pavaduotoja Vanda Kravčionok ir frakcijos narys Česlavas Olševskis trečiadienį Seime surengtoje spaudos konferencijoje iš pradžių pristatė įstatymų pakeitimų siūlymus, bet galiausiai perėjo prie savo frakcijos lyderės Ritos Tamašunienės komandiruotės į Australiją gynybos.
Vanda Kravčionok
Vanda Kravčionok / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Frakcijos seniūnės R.Tamašunienės pavaduotoja V.Kravčionok teigė, kad LLRA-KŠS pateikė 33 įstatymų pakeitimo projektus.

„Prioritetiniais laikome socialinius klausimus. Užregistravome įstatymo projektą dėl išmokų vaikams. Jo tikslas – skirti 120 eurų išmoką už kiekvieną antrą ir paskesnį vaiką. Jei šeimos pajamos mažesnės už nustatytą dydį, išmoka skiriama už pirmą vaiką“, – sakė V.Kravčionok.

„Nauja dauguma ir taip, ir anaip į tą projektą žiūrėjo. Galiausiai, tėvai gauna po 30 eurų“, – teigė Seimo narė, pabrėždama, kad ne visi tėvai pajuto paramą. Jos teigimu, premjero Sauliaus Skvernelio siūlomi 50 eurų yra nepakankami, tad LLRA-KŠS frakcija ragins kelti išmokas.

„Sveikatos draudimo įstatymo projektas – nemokami vaistai vyresniems kaip 75 metų asmenims“, – tolesnius LLRA-KŠS planus dėstė V.Kravčionok. Ji pabrėžė, kad kai kurių kolegų siūloma 80 metų riba nėra racionali.

Lietuvos lenkai siūlo ir tai, kad valstybė kompensuotų dalį asmenų iki 18 dokumentų (paso, tapatybės kortelės) gamybos kainos.

„Švietimo ir tautinių mažumų įstatymai laukia gero noro ir savo eilės“, – pridūrė Seimo narė. Kalbėdama apie darbą su valdančiaisiais LLRA-KŠS atstovė teigė, kad bendradarbiavimo sutarties nebus, bet frakcija rems visus siūlymus, kurie atitiks jų nuostatas.

Kaltina žiniasklaidą perdėtu dėmesiu

V.Kravčionok pakomentavo ir dėl frakcijos lyderės R.Tamašunienės kelionės į Australiją kilusį skandalą.

„Šitam vadinamajame agurkų sezone nebuvo daug politinių temų, tai žiniasklaidos atstovai turėjo kažką prigalvoti, sukurti“, – sakė politikė.

„Šia tema buvo sukeltas didžiulis ažiotažas. Dirbtinai sukeltas. Taip sakant, ant lygios vietos“, – kalbėjo V.Kravčionok, komentuodama frakcijos vadovės R.Tamašunienės kelionę į Australiją, kur ji dalyvavo IV Okeanijos apaštališkojo gailestingumo konferencijoje ir susitiko su lietuvių bendruomene. Ši kelionė apmokėta mokesčių mokėtojų lėšomis.

„Tamašunienė nenorėjo pati važiuoti, ją į tą kelionę delegavo Seimo valdyba. Tas puolimas buvo suorganizuotas, nes ji neslėpė savo krikščioniškų pažiūrų“, – tikino Seimo narė. „Tos antikrikščioniškos jėgos turi gerą eterį, tuo naudojasi ir puola už pažiūras mus ir daugelį žmonių“, – aiškino politikė.

„Jei kas turėjo abejonių ar pretenzijų dėl kelionės, tai tas pretenzijas turėtų reikšti valdybai“, – pažymėjo V.Kravčionok.

Č.Olševskis taip pat pastebėjo, kad R.Tamašunienės komandiruotės į Melburną klausimas buvo labai eskaluojamas. Jo teigimu, kelionė buvo labai naudinga Lietuvai ir dar atneš savo rezultatų.

„Mūsų LLRA-KŠS nariai yra giliai įsitikinę, kad ta kelionė buvo labai reikalinga, naudinga, aktuali. Jau davė rezultatų ir dar ateičiai duos tam tikrų rezultatų. Mūsų frakcijos seniūnė yra tinkamiausia kandidatė, jei dar vyks panašios konferencijos. Ji dirba Seimo ir pasaulio lietuvių bendruomenės komisijoje, yra Tarptautinių ryšių su Šventuoju sostu pirmininko pavaduotoja, yra Laikinosios maldos grupės pirmininko pavaduotoja“, – aiškino Č.Olševskis.

Jis pastebėjo, kad R.Tamašunienė pirmoji politikė, iškėlusi religinio turizmo idėją, organizavusi konferenciją šia tema ir sulaukusi arkivyskupo Gintaro Grušo paramos.

Paklausta, kokios antikrikščioniškos jėgos, konkrečios organizacijos ar asmenys puola R.Tamašunienę ir Lietuvos lenkų politinę jėgą dėl tikėjimo, V.Kravčionok sutriko ir negalėjo įvardinti paslaptingųjų jėgų. Į 15min žurnalisto klausimą, ar portalas 15min, publikavęs kelis straipsnius apie R.Tamašunienės išvyką, priskiriamas prie antikrikščioniškųjų, V.Kravčionok atsakė lakoniškai.

„Neminėsiu nei pavardžių, nei portalų. Manau, kad mes visi žinom, kad yra tos jėgos. O kad jūs dirbat savo darbą, tai dirbat. Kokią temą randat, tai ir rašot. Aš nevertinsiu jūsų tikėjimo ar dar ko nors“, – kalbėjo politikė.

„Tiesiog krikščioniškos pažiūros šiuo laiku yra nepopuliarios. Mes matom ir Seime, ir gyvenime, kad yra puolama, tyčiojamasi. Toks yra tas judėjimas, bet aš nediskutuosiu, nevardinsiu“, – dar kartą į prašymą konkretizuoti puolančias jėgas atsakė V.Kravčionok.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius