Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 02 08

Lietuvos lenkai suvienodinto lietuvių kalbos egzamino nenori

Lietuvos lenkų rinkimų akcija (LLRA) išplatino pranešimą su savo nuomone dėl tautinių mažumų švietimo. Jame pareiškė, kad nenori suvienodinto lietuvių kalbos egzamino ir primygtinai siūlo grįžti prie senos Švietimo įstatymo redakcijos.
Valdemaras Tomaševskis
Valdemaras Tomaševskis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Šiomis dienomis, ypač po ministro Lino Linkevičiaus vizito į Lenkiją, žiniasklaidoje pasirodė daug spekuliacijų ir net melagingų pranešimų apie LLRA poziciją tautinių mažumų švietimo klausimais. Todėl eilinį kartą pabrėžiame, kad LLRA laikosi principingos pozicijos sugrįžti prie senos LR Švietimo įstatymo redakcijos“, – išplatintame pranešime teigia LLRA.

Su švietimo ir mokslo viceministre Edita Tamošiūnaite, kurią į šias pareigas patys ir delegavo, susitikę LLRA vadovas Valdemaras Tomaševskis, Seimo nariai Rita Tamašunienė, Vanda Kravčionok ir Juzefas Kvetkovskis tvirtina pirmiausia ir aptarę tai, kas svarbiausia jų rinkėjams: tautinių mažumų švietimo padėtį, visų pirma nerimą keliantį lietuvių kalbos brandos egzamino suvienodinimą lietuvių ir tautinių mažumų švietimo įstaigų mokyklose.

Ši tvarka įsigaliojo 2011 metais priėmus naująją Švietimo įstatymo redakciją. Anot LLRA, šis įstatymo pakeitimas diskriminuoja tautines mažumas Lietuvoje.

„Susitikime buvo pabrėžta, kad šiais laikais, kai itin akcentuojamas jaunimo turimų įgūdžių individualus vystymas, negali būti siekiama suvienodinti gimtosios ir išmoktos kalbos statuso. Šių dviejų kalbų mokėjimo lygis visados skirsis: išmoktą kalbą galime mokėti tobulai, bet ji niekad negalės konkuruoti su gimtąja kalba. Ne mažiau svarbus yra ir tas faktas, kad ne kiekvienas mokinys gali pasigirti turįs gabumų kalboms“, – rašoma pranešime.

Todėl norima, kad būtų grįžta prie senosios įstatymo redakcijos.

Lenkai nori keisti ir klasių komplektavimo reikalavimus, nes kitaip tautinių mažumų mokyklos gali iš viso išnykti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius