Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 06 07 /19:38

Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga apsisprendė: derėsis dėl koalicijos

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) taryba penktadienį nusprendė, kad derėsis dėl dalyvavimo „valstiečių“, „socialdarbiečių“ ir „Tvarkos ir teisingumo“ valdančiojoje koalicijoje. Į kokius postus ketina taikytis, Lietuvos lenkų partijos atstovai neatskleidžia, kartodami, jog svarbiausia yra programinės nuostatos.
Lietuvos lenkų rinkimų akcijos - Krikščioniškų šeimų sąjungos tarybos posėdis
Lietuvos lenkų rinkimų akcijos - Krikščioniškų šeimų sąjungos tarybos posėdis / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

„Priėmėme sprendimą oficialiai pradėti derybas dėl būsimos koalicijos ir paskyrėme derybininkų grupę“, – po penktadienį įvykusio LLRA-KŠS posėdžio žurnalistams paskelbė partijos pirmininkas Valdemaras Tomaševskis.

Derybinei grupei vadovaus šios partijos frakcijos Seime seniūnė Rita Tamašunienė, į ją paskirti parlamentarai Jaroslavas Narkevičius bei Česlavas Olševskis.

R.Tamašunienė dar kartą pakartojo tai, ką V.Tomaševskis kalbėjo visą šią savaitę – postai nesvarbu, svarbiausia susitarti dėl programinių nuostatų.

Anksčiau įvardinti Lietuvos lenkų partijos pagrindiniai reikalavimai:

Suprasti akimirksniu

  • Vaiko pinigai – mažiausiai 100 eurų kitais metais.
  • Kompensuoti senjorams nuo 75 metų būtiniausius vaistus.
  • Daugiau finansinių ir kitokių galių savivaldai, nes dabar per savivaldą išleidžiama tik apie 14 proc. biudžeto.
  • Didesnis dėmesys vietinės reikšmės keliams, žvyrkeliams ir automobilių aikštelėms.
  • Kova su jaunimo nedarbu – iki 26 metų pradėję dirbti jaunuoliai metus būtų atleidžiami nuo mokesčių.

„Jei koalicijos derybininkai pageidaus, galima smulkiau aptarti“, – apie partijos reikalavimus sakė R.Tamašunienė.

Paklausta, kurie reikalavimai yra kertiniai dėl kurių LLRA-KŠS nebus linkusi nusileisti, partijos atstovė sakė nemananti, kad partija prašo per daug.

„Kitų frakcijų, pavyzdžiui, “Tvarkos ir teisingumo„ meniu išvis toks labai platus pageidavimų. Tai mes labai konkrečiai kas įmanoma realizuoti per pusantrų metų, galvojame kad vis dėl to mums pavyks pasiekti to derybose ir tai įmanoma įgyvendinti iki šios kadencijos pabaigos“, – teigė politikė.

Kitų frakcijų, pavyzdžiui, „Tvarkos ir teisingumo“ meniu išvis toks labai platus.

Ji pridūrė, kad šie siūlymai yra dalis šios Vyriausybės programos.

Apie postus, kurių galėtų norėti LLRA-KŠS, R.Tamašunienė nebuvo linkusi atvirauti.

„Sutarė visi, kad svarbiausia yra programa ir programinės nuostatos ir nuo to taško mes pradedame kalbėti ir jeigu mums pavyksta suderėti tą, ką mums deleguoja ir laukia rezultatų iš mūsų derybinės grupės, tuomet bus kitas etapas“, – tvirtino R.Tamašunienė.

Anot jos, jei pavyks susiderėti, kokių postų reikalauti bus taip pat tariamasi partijos tarybos posėdyje. Seimo narė atkreipė dėmesį, kad derybų rezultatas gali būti visoks.

„Nėra, kad mes iš anksto žinotume, kokio rezultato galime tikėtis“, – tvirtino R.Tamašunienė.

LLRS-KŠS atstovai penktadienį nesileido į kalbas ir Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio, kurį Ramūnas Karbauskis skiria iš posto, klausimu.

„Mes kalbame apie programines nuostatas. Mes deleguoti esame suderinti programines nuostatas ir jų realizavimą, o ne apie postus“, – aiškino J.Narkevičius.

Memorandumą dėl valdančiosios koalicijos kol kas yra pasirašiusios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, Lietuvos socialdemokratų darbo partija bei „Tvarka ir teisingumas“. Dokumente numatyta, kad premjeru liktų Saulius Skvernelis, o Seimo pirmininko postas atitektų „socialdarbiečiams“.

Ramūnas Karbauskis anksčiau yra sakęs, kad ne taip svarbu, kad LLRA-KŠS prisijungtų prie valdančiųjų, svarbu, kad palaikytų valdžios sprendimus.

„Ar prisijungs, ar neprisijungs, čia nėra toks esminis klausimas, jeigu jie toliau palaikys valdančiąją daugumą. Kaip jie nutars. Aš manau, mes labai panašūs savo vertybėmis su Lenkų rinkimų akcija, daugeliu atveju dėl to balsuojame kartu, kad taip pat matome daugelį sprendimų“, – kalbėjo R.Karbauskis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius