-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 08 06

Lietuvos liaudies buities muziejuje atidarytas linų urmininko namas

Rumšiškėse įsikūrusio Lietuvos liaudies buities muziejaus miestelį papildė naujas etnografinis namas – linų urmininko troba, būdinga Kėdainių regiono gyvenvietėms.
Linų urmininko namo viduje galima susipažinti su įvairiu metu Lietuvoje naudotais svorio matais.
Linų urmininko namo viduje galima susipažinti su įvairiu metu Lietuvoje naudotais svorio matais. / Muziejaus nuotr.

Lankytojams namas ir jame įrengta ekspozicija atverta ketvirtadienį. Pasak Lietuvių liaudies buities muziejaus atstovės Teodoros Morkūnienės, tipišką linų pirklio urmininko namą muziejui įsigyti padėjo Kėdainių rajono savivaldybė.

Muziejaus nuotr./Linu urmininko namas Rumšiškėse
Muziejaus nuotr./Linų urmininko namas Rumšiškėse

Pastatas buvo restauruotas Lietuvos tūkstantmečio programos lėšomis ir yra projekto „Lietuvos liaudies buities muziejaus miestelio komplekso užbaigimas“ sudėtinė dalis. Muziejininkų teigimu, name įrengta ekspozicija „Paseikėk ir pasverk“ leis Lietuvos ir užsienio lankytojus supažindinti su senoviniais lietuvių matų ir saikų vienetais. Ekskursijas muziejininkai žada pagardinti ir pasakojimais apie tuometinių pirklių gyvenimo ypatumus.

Vienintelis toks Lietuvoje

1966 metais įkurtas Lietuvos liaudies buities muziejus yra vienintelė lauke, po atviru dangumi įrengta, ekspozicija Lietuvoje. Muziejaus lankytojai gali apžiūrėti įvairiems Lietuvos regionams – Aukštaitijai, Suvalkijai, Dzūkijai, Žemaitijai ir Mažajai Lietuvai – būdingus pastatus – gyvenamuosius ir ūkinius. Jie sugrupuoti į kompleksus: sodybas, nedidelius kaimus, miestelį. Pastatai ir juose įrengtos ekspozicijos su autentiškais daiktais atskleidžia įvairių laikotarpių ir socialinių sluoksnių pastatų būdingiausias stilistines savybes, taip pat išplanavimus, konstrukcijas, dekoro ir gyvenimo būdo elementus. Dalyje pastatų eksponuojami įvairių kasdienių darbų procesai: puodų žiedimas, gintaro, medžio, metalo apdirbimas, pynimas, verpimas ir kiti. Atskira muziejaus teritorijos dalis skirta Lietuvos gyventojų tremties ir kančių atminimui: atkurta jurta, trėmimo vagonas, paminklai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius