Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 11 16 /13:02

Lietuvos medikų sąjūdis siūlo valdžiai pasirašyti susitarimą, pagal kurį algos būtų formuojamos visiškai kitaip

Stagnacijos sveikatos sistemoje neapsikentę medikai, neseniai įkūrę Lietuvos medikų sąjūdį (LMS), ketvirtadienį pasiūlė valdžiai pasirašyti susitarimą, kuriame būtų pasisakoma dėl Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) formavimo ir skirstymo, medikų krūvių. Medikų sąjūdis siūlo, kad jų algos būtų formuojamos kitaip nei dabar, ir laikosi pozicijos, kad atlygis nuo sausio turi kilti 30 proc.
Lietuvos medikų sąjūdžio spaudos konferencija
Lietuvos medikų sąjūdžio spaudos konferencija / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Pasiūlymus, kaip turėtų būti sutvarkyta sveikatos apsaugos sistema, medikai išdėstė ketvirtadienį surengtoje spaudos konferencijoje.

Vienas iš LMS iniciatorių šeimos gydytojas Vytautas Kasiulevičius teigė, kad susitarimas turėtų būti pasirašytas iki kitų metų vasario 16-osios, kai bus švenčiamas nepriklausomybės atkūrimo šimtmetis, o pirmieji žingsniai jo įgyvendinimui turėtų būti žengti jau formuojant kitų metų biudžetą.

Anot medikų, Ekonominio bendravimo ir plėtros organizacijos, kurios nare netrukus taps Lietuva, taikomi standartai, biudžeto sandara ir šių šalių dėmesys sveikatos priežiūrai jiems yra pavyzdys ir esminė jų inicijuojamų pokyčių kryptis.

„Politikai be mūsų pagalbos šios užduoties niekaip neįveiks, – teigia LMS. – Todėl jau šiandien susitelkiame nacionalinio susitarimo „Tvari ir kokybiška Lietuvos sveikatos apsaugos sistema nuo 2018 metų“, įgyvendinimui.“

Šiame susitarime, anot LMS, turi būti aptarti PSDF formavimo ir skirstymo principai, Lietuvos žmonių sveikatos apsaugai palaipsniui grąžinant teisėtas lėšas. Medikai taip pat nori, kad dokumente būtų nustatyti aiškūs ir skaidrūs valdymo principai, įtvirtinta trijų ar penkių regioninių tinklų struktūra.

Medikų algos turėtų būti formuojamos kitaip

Medikai taip pat reikalauja susitarime konkrečiai ir suprantamai apibrėžti gydytojų darbo krūvius, o taip pat – ir algas. Jų formavimo principai, anot medikų, turi keistis.

Jie norėtų, kad medicinos paslaugų įkainiuose būtų nustatyta fiksuota darbo užmokesčio dalis, o pacientų priežiūrai skiriamos lėšos būtų atskirtos. LMS norėtų, kad šeimos gydytojai turėtų galimybę pasirašyti tiesiogines sutartis su Valstybine ligonių kasa.

Medikai taip pat teigia, kad sveikatos sistemą administruojančios institucijos turėtų nebe bausti, kaip tai vysta dabar, o vystyti dialogą su medikais.

LMS paremti šį procesą pasiūlė prezidentei Daliai Grybauskaitei, Seimo pirmininkui Viktorui Pranckiečiui ir premjerui Sauliui Skverneliui. Medikai prašo jį pasirašyti ir partijas, kurios vėliau priimtų jo įgyvendinimui reikalingus teisės aktus.

Į sąjūdį kviečia ne tik pavienius medikus, bet ir organizacijas

Apie nacionalinį susitarimą, kurį pasirašytų medikai ir valdžia, ėmė kalbėti ir Lietuvos gydytojų sąjungos (LGS) prezidentas Liutauras Labanauskas.

„Mes turime žinių, kad LGS irgi pradėjo svarstyti nacionalinio susitarimo idėją. Galvojame, kad palaikymas mūsų idėjai yra ir jis tik plėsis“, – teigė urologas Robertas Adomaitis.

Ketvirtadienį paklaustas, ar nebijo, kad su valdžia derinant nacionalinį susitarimą, Gydytojų sąjunga pakiš savo, nuolaidesnę, susitarimo versiją, V.Kasiulevičius teigė, kad sąjūdis su LGS nekonkuruoja.

„Pasirašyti susitarimus dėl darbo užmokesčio gali tik profesinės organizacijos. LMS tokių susitarimų nepasirašo. LMS yra moralinis autoritetas ir mes remiamės sąjūdžio idėja. Jei pažiūrėti į praeitį – mes atsikūrėme. 1988 metais įkurtas Lietuvos medikų sąjūdis buvo taip pat kartu su Lietuvos sąjūdžiu“, – teigė jis. V.Kasiulevičius pabrėžė, kad vėliau, atlikęs savo darbą, sąjūdis išsiskirstė, o dabar, susikaupus problemoms, atsikūrė.

Anot mediko, sąjūdis į savo glėbį kviečia ne tik pavienius medikus, bet ir juos vienijančias organizacijas: „Mes tikrai dirbsime su visais, kurie nori įgyvendinti nacionalinį susitarimą, kuris padėtų užtikrinti tvarią sveikatos priežiūrą. (...) Mes kviečiame visas profesines sąjungas tapti sąjūdžio nariais, būdami kartu mes tikrai rasime geriausius sprendimus.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vytautas Kasiulevičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vytautas Kasiulevičius

V.Kasiulevičiaus teigimu, organizacijos tikslas nėra su kuo nors konkuruoti.

Slaugytoja A.Mateikienė: mes ne robotai

Slaugytoja Angelė Mateikienė sakė, kad slauga visada buvo tarsi šešėlyje.

„Mūsų niekas neminėdavo niekada. Mes lyg esame, dirbame, bet mūsų tarsi nebūtų“, – sakė 30 metų bendrosios praktikos slaugytoja dirbanti medikė.

Slaugytojų atlyginimai, anot jos, yra neorūs, tuo metu slaugytojų darbo krūvis didelis, o jiems kartais tenka ne tik apšokinėti pacientą, bet būti jiems ir psichologais.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Agnelė Mateikienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Agnelė Mateikienė

„Mes esame ne robotai, kurie gali dirbti 24 valandas per parą“, – pabrėžė ji.

A.Mateikienės teigimu, lėšos slaugai turėtų būti atskirtos. Ji teigė nepažįstanti nei vienos slaugytojos, kuri dirbtų vienu etatu.

I.Drėgvienė: pacientais esame visi

Pacientų asociacijos „Kraujas“ pirmininkės Ievos Drėgvienės teigimu, pacientų lėšos yra nusavinamos ir dėl to kenčia visa sveikatos apsaugos sistema.

Ji kritikavo tvarką , kad PSDF lėšos yra skiriamos rezervui, kai tuo tarpu kai kurie ligoniai laukti negali – jiems vaistų reikia dabar.

„Kalbėti, kad nėra lėšų, yra negražu, nes lėšų yra, mes visi mokame mokesčius, mes visi esame pacientai, tik vienų statusas šiandien, kitų bus rytoj. Mes mokame, kad gautume kokybiškas paslaugas. Pokyčių tikrai reikia“, – teigė ji.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ieva Drėgvienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ieva Drėgvienė

I.Drėgvienė pabrėžė, kad 2018 metų PSDF biudžeto projekte numatyta 100 mln. eurų.

„Tai reiškia, kad 100 mln. eurų mes nepanaudojome 2017 metais, o tai reiškia, kad nepakelti buvo gydytojams, slaugytojams ir medikų bendruomenei atlyginimai, o dalis pacientų numirė, nes negavo inovatyvių vaistų. Tokią turime situaciją, tad kalbėti, kad nėra lėšų, yra gėdinga“, – pabrėžė ji.

Anot pacientų organizacijų atstovės, pridėjus 60 mln., kuriuos kaip mokesčius sumokėjo pacientai, sausio 1 dieną biudžete būtų 160 mln. eurų.

„Ir dar kaupiame rezervą, dar papildomai į rezervą dedame 68 mln. eurų, nors įstatymai reikalauja, kad PSDF būtų kaupiamas 1,5 proc., bet mes turime balioną“, – piktinosi ji.

Norint 30 proc. pakelti medikų algas nuo sausio, reikia 204 mln. eurų, tai apimtų ne tik gydytojų, bet ir slaugytojų algų pakėlimą. Norint, kad daugiau uždirbtų ir rezidentai, reikėtų dar kelių milijonų eurų.

Vienas LMS kūrėjų, urologas Robertas Adomaitis teigė per šias dvi savaites patikėjęs, kad yra gydytojų, kurie žino, kaip teikti kokybiškas paslaugas.

„Jie gali sukurti tokią sistemą, kuri būtų gera visiems“, – spaudos konferencijoje sakė jis.

Rezidentė U.Builytė: mano alga 10 eurų didesnė nei minimumas

Gydytoja rezidentė Urtė Builytė spaudos konferencijoje teigė, kad atlyginimų klausimas nėra pat svarbiausias, o rezidentai emigruoja ne tik dėl netinkamų algų.

„Mano atlyginimas yra 10 eurų didesnis nei minimumas (390,5 eur. – aut., minimumas – 380 eur.). Tai apie kokį pensijos dydį galiu kalbėti ir apie tai, kas būtų, jei nuspręsčiau kurti šeimą ir susilaukti vaiko“, – sakė ji.

Ketvirtadienį V.Kasiulevičius paskelbė, kad trečiadienį MLS, kaip asociacija, buvo įregistruotas oficialiai, išrinko savo valdymo organus, tarybos pirmininku tapo V.Kasiulevičius. Tiesa, organizacijos vadovas bus renkamas vėliau. LMS trečiadienį priėmė manifestą.

LGS nuotr./Prof. Liutauras Labanauskas
LGS nuotr./Prof. Liutauras Labanauskas

Dėl medikų algų pakėlimo šiuo metu derasi Liutauro Labanausko vadovaujama Lietuvos gydytojų sąjunga (LGS) ir Sveikatos apsaugos ministerija.

Ministras Aurelijus Veryga į ketvirtadienį rengiamą dar vieną derybų posėdį kviečiasi ir Medikų sąjūdžio narius.

Anot BNS, V.Kasiulevičius po derybų praėjusią savaitę žurnalistams sakė, kad nepaisant ministro sutarimo su Lietuvos gydytojų sąjunga, naujas judėjimas toliau laikosi reikalavimų didinti atlyginimus 30 proc. nuo sausio. Tai jis pakartojo ir ketvirtadienį.

Tačiau SAM sutinka, kad algos būtų keliamos 20 proc. ir ne nuo sausio, o nuo gegužės PSDF biudžeto rezervo lėšomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius