-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 05 23

Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centro atsakas į paauglių konsultantų priekaištus: profesinio orientavimo sistema nežlugdoma

Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centras (LMNŠC), vykdantis paauglių profesinį konsultavimą, atmeta kai kurių konsultantų nuogąstavimus, kad neseniai pradėta diegti sistema pradėta žlugdyti. Tokių kaltinimų konsultantai pažėrė, kai buvo atsisakyta metams pratęsti darbo sutartis.
Profesinė mokykla
Profesinė mokykla / 15min.lt archyvo nuotr.

Teiginiai, kad karjeros paslaugų sistema neva griaunama, atspindi tik subjektyvias kai kurių nusivylusių karjeros konsultantų emocijas, tačiau ne realią mokinių profesinio orientavimo sistemą, kuri šiandien plečiama ir tobulinama tam, kad sistemingos karjeros planavimo paslaugos sėkmingai būtų teikiamos ir projektui pasibaigus“, – teigiama LMNŠC pranešime.

Centras priminė Europos socialinio fondo agentūros finansuojamą projektą, kuriuo siekiama sukurti ir plėtoti nuoseklią, vientisą, darnią profesinio orientavimo sistemą, vykdantis jau dvejus metus.

Viena pagrindinių projekto veiklų – „bendrojo ugdymo mokyklų ir profesinio mokymo įstaigų mokinių ugdymo karjerai modelio sukūrimas, leisiantis išvystyti efektyvią ugdymo karjerai paslaugų sistemą, pasiekiančią kiekvieną šalies mokinį“. Europos Sąjungoje augant jaunimo nedarbui, tikimasi, kad profesinis orientavimas bus viena iš priemonių, leidžiančių spręsti šią problemą.

Pernai rudenį buvo atrinkta, apmokyta ir įdarbinta per 900 karjeros koordinatorių, dirbančių savo mokyklose, bei apie 100 karjeros konsultantų, kurių kiekvienas kuruoja maždaug dešimt mokyklų (vadovauja koordinatoriams, veda seminarus, pamokas, mokymus, grupines ir asmenines konsultacijas mokiniams bei mokytojams, organizuoja susipažinimo su profesijomis vizitus, teikia informaciją tėvams).

Gegužės pradžioje pasibaigus terminuotoms konsultantų darbo sutartims, daugiau nei pusė jų pasirašė naujas sutartis iki liepos 12 d., o su likusiais, pareikalavusiais įdarbinti dar metams, kaip esą ir buvo planuota, sutartys nebuvo sudarytos. 

LMNŠC teigimu, konsultantai yra tik vieni iš daugelio profesinio orientavimo paslaugų teikėjų ir jų darbas esąs tik viena iš projekto veiklų. Projekto įgyvendinimo metu buvo apmokyta ir įdarbinta 112 karjeros konsultantų, kurie vedė seminarus, ugdymo karjerai užsiėmimus, konsultavo mokinius ir mokytojus. Įvertinus rezultatus, laiko ir finansų sąnaudas, nuspręsta racionaliau išnaudoti jų galimybes.

„Esminė profesinio orientavimo sistemos dalis – mokiniai ir jų poreikių užtikrinimas. Nežinia, dėl kokių priežasčių teigiama, kad nutraukus dalies konsultantų darbo sutartis (pabrėžiame – terminuotas), profesinio orientavimo sistema aižėja“, – teigiama centro rašte.

Konsultantų nuogąstavimai, kad atsisakius kai kurių iš jų paslaugų „nebus įgyvendintas projekto tikslas (sukurti veiksmingą profesinio konsultavimo sistemą), nebus modernizuojamas šalies švietimas ir mažinamas jaunimo nedarbas, nebeliks koordinavimo ir kokybės užtikrinimo mechanizmo, bus išeikvota, neracionaliai panaudota ir nepateisinta nemažai ES paramos lėšų“, esą nepagrįsti.

„Per trejus projekto vykdymo metus parengta mokinių ugdymo karjerai programa, metodinės priemonės, mokymų programos ir metodikos švietimo pagalbos specialistams (mokytojams, socialiniams pedagogams, mokyklų psichologams), sukurta mokinių ugdymo karjerai interneto svetainė (MUKIS), įvairias profesijas pristatantys filmai ir nuotraukos. Projekto įgyvendinimo metu buvo apmokyta ir bendrojo ugdymo mokyklose bei profesinio mokymo įstaigose įdarbinta daugiau nei 1 000 karjeros koordinatorių – mokytojų, pasirengusių teikti profesinio orientavimo paslaugas mokyklose: ugdyti mokinių karjeros kompetencijas, vykdyti profesinį informavimą, konsultavimą, organizuoti profesinį veiklinimą ir kt. Siekiama, kad tokie specialistai atsirastų kiekvienoje bendrojo ugdymo ir profesinio mokymo įstaigoje. (…) Iki projekto vykdymo pabaigos taip pat numatoma parengti sukurtų metodinių priemonių virtualias elektronines versijas, pateikti 1 500 profesijų ir 1 500 neformaliojo ugdymo programų aprašų, parengti kitą karjeros ugdymui reikalingą medžiagą.“

Anot LMNŠC, numatyta išplėtoti ir optimizuoti įvairaus lygmens institucijų ir socialinių partnerių tarpusavio bendradarbiavimą. Pavyzdžiui, patikslinti konsultantų funkcijas ir juos įtraukti į savivaldybių administracijų ar joms pavaldžių institucijų darbą. Dalis konsultantų esą liks dirbti nacionaliniu lygmeniu ir pagal turimas kompetencijas atliks pagalbos švietimui funkcijas: padės mokykloms organizuoti ir teikti profesinio orientavimo paslaugas.

„Kadangi projektą nuspręsta pratęsti iki 2014 m. gegužės 3 d., šiuo metu vykdomos projekto veiklų tęstinumo finansinės analizės, konsultantų funkcijų perskirstymo darbai. Atliekami darbai maksimaliai užtikrins projekto tęstinumą pasibaigus projekto finansavimui“, – teigiama rašte.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius