-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 03 06

Lietuvos moksleiviai Tel Avive susitiko su išgyvenusiais Holokaustą litvakais: kai kurie augo tose pačiose gatvėse

Pirmadienį Tel Avive tarp Lietuvos ir Izraelio mezgėsi bendrystės ryšiai tarp skirtingų valstybių, skirtingų tautų ir skirtingų kartų. 16-18 metų moksleiviai iš penkių Lietuvos savivaldybių – Kėdainių, Kupiškio, Švenčionių, Anykščių ir Elektrėnų – Izraelyje susitiko ir bendravo su Tel Avive gyvenančiais Lietuvos žydais ir jų palikuonimis.
Kėdainių litvakai ir Kėdainių moksleiviai
Kėdainių litvakai ir Kėdainių moksleiviai / Izraelio ambasados nuotr.

Dalį jų su moksleiviais netgi siejo bendra kilmė – jie buvo iš tų pačių miestų, ir, kaip paaiškėjo susitikimo metu, netgi augo tose pačiose gatvėse, kaip moksleiviai. Nuo tarpukario kai kurių gatvių pavadinimai nepasikeitė – tik žydų po tragiškų II pasaulinio karo įvykių jose nebeliko.

Šis susitikimas buvo vienas iš Lietuvos moksleiviams suorganizuotos kelionės po Izraelį renginių. Penkių Lietuvos mokyklų moksleivius apsilankyti Izraelyje pakvietė ir kelionę suorganizavo Izraelio ambasada Lietuvoje.

Izraelio ambasados nuotr./Lietuvos moksleivių susitikimas su Izraelio litvakais
Izraelio ambasados nuotr./Lietuvos moksleivių susitikimas su Izraelio litvakais

Tai pirmoji tokia Lietuvos moksleivių kelionė. Kartu su delegacija Izraelyje lankosi ir 15min žurnalistas.

Susitikimas įvyko iš Vilniaus kilusių litvakų asociacijos „Bait Vilna“, kurios pavadinimas išvertus į lietuvių kalbą reiškia „Vilniaus namai“, patalpose.

Užsukus į Tel Avivo centre esantį pastatą matyti, kad daliai Izraelio gyventojų Vilnius vis dar reiškia labai daug: sienas čia puošia gausybė meno kūrinių, vaizduojančių žydiškąjį Vilnių, yra įsikūrusi turtinga litvakų literatūros biblioteka, egzistuoja ir Atminties kambarys, kur ant sienų kabo tūkstančiai lentelių su pavardėmis Vilniaus žydų šeimų, kurių atstovai žuvo per Holokaustą.

Izraelio ambasados nuotr./Vilniuje per Holokaustą pražuvusių žydų atminimo kambarys Beit Vilna pastate
Izraelio ambasados nuotr./Vilniuje per Holokaustą pražuvusių žydų atminimo kambarys Beit Vilna pastate

Susitikimo metu moksleiviai šiek tiek pasakojo apie savo dabartinį gyvenimą miestuose, atskleidė, ką žino apie Izraelį. Tačiau daugiausia jie klausėsi: iš Kėdainių, Švenčionių ir kitų miestų kilę Lietuvos žydai su moksleiviais dalinosi savo atsiminimais ir tuo, ką girdėjo iš savo tėvų, pasakojo apie žydišką šių miestelių praeitį ir tragišką juose gyvenusių žydų likimą Holokausto metu.

Visiems moksleiviams tai buvo pirmoji kelionė į Izraelį ir pirmoji galimybė pabendrauti su litvakais ir jų palikuonimis. Tarp pastarųjų daugeliui tai irgi buvo pirmasis susitikimas su Lietuvos jaunąja karta, gyvenančia ten, kur palaidoti jų tėvai ir seneliai. Tačiau abipusis noras geriau pažinti vieniems kitus lėmė, kad kalba, nepaisant amžiaus ir kultūrinių skirtumų, mezgėsi lengvai.

Po susitikimo moksleiviai tvirtino, kad renginys jiems sukėlė daug minčių – nors apie Holokaustą jie žinojo iš vadovėlių, išgirsti autentiškų liudijimų iš žmonių, kurie augo kartais netgi tose pačiose gatvėse, suteikė naują perspektyvą.

Savo ruožtu litvakai irgi džiaugėsi galimybe papasakoti apie savo patirtį ir dabartinį Izraelio gyvenimą jaunajai Lietuvos kartai, nors kalbant apie skaudžius praeities įvykius jų akyse kartais sublizgėdavo ašaros.

Izraelio ambasados nuotr./Paveikslas „Beit Vilna“ patalpose
Izraelio ambasados nuotr./Paveikslas „Beit Vilna“ patalpose

„Labai gerai, kad tokie renginiai vyksta. Tik bendraudami su jaunąja karta, perduodami jiems savo patirtį mes galime užtikrinti, kad atmintis bus gyva ir tokie įvykiai nepasikartos. Tai mūsų, antrosios kartos Holokaustą išgyvenusiųjų, pareiga – parodyti, koks iš tikrųjų yra Izraelis, kaip svarbu pagarba kitam ir tolerancija“, – sakė Izraelyje jau keliasdešimt metų gyvenantis litvakas Leonardas, kurio motina kilusi iš Kėdainių, tėvas – iš Simno.

Susitikimo metu moksleiviai taip pat galėjo susipažinti su „Bait Vilna“ sukaupta turtinga litvakų biblioteka ir pasiklausyti žmonių, kurių tėvų ar senelių pavardės kabo ant Atminties kambario sienų, pasakojimų.

„Visi žmonės, kurių pavardes čia matote, buvo nužudyti, mirė. Bet matydami šią sieną mes juos prisimename ir jie išlieka mūsų širdyse. Turime išsaugoti jų atminimą, kad suprastume, kaip svarbu, kad tokie įvykiai negalėtų pasikartoti vėl. Nors pasaulis dabar labai agresyvus, turime daryti viską, kad taip neatsitiktų“, – moksleiviams sakė „Vilna Bait“ asociacijos atstovas.

Renginyje dalyvavo ir Lietuvos ambasadorius Izraelyje Edminas Bagdonas. Jis pabrėžė, kad susipažinę su Izraelio kultūra ir išgirdę autentiškas Lietuvos žydų patirtis moksleiviai patys taps Izraelio ambasadoriais Lietuvoje.

40 Lietuvos moksleivių iš keturiolikos mokyklų Izraelyje lankosi pirmą kartą. Jie taip pat susitiks su savo bendraamžiais iš „Atidim“ mokyklos Holono mieste, kartu dalyvaus kultūrinėse ir edukacinėse programose, susipažins su Tel Avivu, Jeruzale, lankysis prie Negyvosios jūros, Masados, Galilėjos jūros, kibuce.

„Šiuo projektu norime nutiesti tikrą tiltą tarp mūsų jaunų žmonių, suteikiant jiems galimybę pabendrauti tiesiogiai, Lietuvos moksleiviams – pažinti Izraelį pasitelkiant visus penkis pojūčius, patiems patirti įspūdžius ir susidaryti savo nuomonę“, – sako Izraelio ambasadorius Lietuvoje Amiras Maimonas.


15min žurnalisto kelionę į Izraelį suorganizavo Izraelio ambasada Lietuvoje. Straipsnio turiniui tai įtakos neturi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius