Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 03 10

Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo 25-mečio proga MRU išrinko svarbiausius šalies pasiekimus

Mykolo Romerio universiteto bendruomenė, minėdama Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo 25-metį, rinko tris svarbiausius šalies pasiekimus, kurie vyko per šiuos metus, rašoma pranešime.
Išskleista rekordinė trispalvė
Trispalvė / Organizatorių nuotr.

Kovo 10 d. buvo paskelbti MRU išrinkti reikšmingiausi Lietuvos pasiekimai.  Jais tapo: įstojimas į Europos Sąjungą, įstojimas į NATO ir Euro įvedimas.

Tokius rinkimus inspiravo istorikas Norbertas Černiauskas, kuris yra įvardijęs 3 svarbiausius pirmosios Lietuvos Respublikos (1918 – 1940) pasiekimus. Pirmiausia, lietuviškas sviestas – Lietuva tarpukario laiku buvo ryškus žemės ūkio kraštas, o labiausiai tai reprezentavo gamyba sviesto, kurio iki 30 % nupirkdavo Anglija ir Vokietija.

Antras svarbiausias pasiekimas pasak N.Černiausko buvo Lietuvos aviacija: karo aviacija turėjo per 80 lėktuvų, vystėsi lietuviška lėktuvų konstruktorių mokykla (Jurgis Dobkevičius ir Antanas Gustaitis),  civilinė aviacija, pradėjo plisti sklandymas, Dariaus ir Girėno skrydis). O trečias, itin aktualus šalyje ir šiandien – Lietuvos krepšinis. 1937 m. Lietuvos vyrų rinktinė pirmąkart tapo Europos čempionais, 1938 m. moterų rinktinė tapo Europos vicečempionėmis, 1939 m. vyrų rinktinė antrąkart laimėjo Europos čempionatą. 

Siūlydami pastarųjų 25 metų pasiekimus MRU studentai ir dėstytojai be trijų daugiausiai minėtų – stojimo į ES ir NATO, euro įvedimo – dar rekomendavo reikšmingais laikyti Baltijos kelią, LR Konstituciją, lietuviškų tradicijų saugojimą, SGD laivą-saugyklą „Independence“, šalies energetinę nepriklausomybę, pirmąjį palydovą kosmose, lietuviškus sūrelius, šviesolaidinio interneto veikimą, Rūtos Meilutytės pasiekimus, pirmininkavimą ES, krepšininkų pergales, projektą „Rail Baltica“, tai, kad žmonės gatvėje nebėra pilki ir daug šypsosi, bei daugelį kitų.

Pasak iniciatyvos organizatorių – MRU Politikos ir vadybos fakulteto Gero valstybės valdymo būrelio ir Viešojo administravimo studentų klubo, turime kuo džiaugtis, didžiuotis ir žinome, ką dar tobulinti Lietuvos labui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius