Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 06 30

Lietuvos paplūdimių gidas: nuo apgulties iki laukinės ramybės

Lietuvos paplūdimiai – ne vien poilsiautojų pamėgta Palanga, tykioji Nida ar judrioji Melnragė. 15min.lt kviečia pasidairyti po šalies pajūrį.
Nidos paplūdimyje
Nidos paplūdimyje / Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr.

Kur važiuoti kompanijų mėgėjas? Kur galima susipažinti ar net susirasti antrąją pusę? Kur geriau ilsėtis su vaikais? Kur rasti ramybę? Kur ilsėtis aktyvaus sporto mėgėjams?

15min.lt parengė paplūdimių gidą.

Kuršių nerijos pasididžiavimas – švara

Šie du Kuršių nerijos paplūdimiai didžiuojasi kabančia Mėlyna vėliava. Ši vėliava suteikiama paplūdimiams, atitinkantiems tarptautinius kokybės kriterijus. Ją galima gauti tik atitikus švaros, saugumo reikalavimus, vanduo turi būti kokybiškas, poilsio zonoje reikalaujama infrastruktūros, prieinamumo neįgaliesiems.

Nida didžiuojasi tokia vėliava nuo 2002-ųjų, Juodkrantė – nuo 2004-ųjų. Šiais metais Neringos savivaldybė skyrė 25 tūkst. Lt mėlynosios vėliavos programai.

Kuršių nerijos paplūdimiai išsiskiria švariu biriu smėliu, švaria jūra. Yra įrengtos kelios zonos aktyvaus sporto mėgėjams – veikia tinklinio aikštelė. Paplūdimių prieigose yra įrengti tualetai, veikia kavinės

Gelbėtojai budi ir Preilos bei Pervalkos paplūdimiuose. Čia dažniau renkasi ramybės mėgėjai, šeimos.

Poilsiautojų apgultimi Kuršių nerijos pliažai neišsiskiria – čia renkasi vasarotojai, dažniausiai apsistojantys ilgesniam laikui.

Persikelti į Kuršių neriją poilsiautojams su dviračiais kainuoja 2,9, automobiliais – 40 Lt.

Smiltynė – mėgstantiems pasivaikščiojimus miškeliu

„Negalėjau patikėti, kad visai šalia miesto gali būti tokia rami ir nuostabi vieta“, – aikščiojo Klaipėdoje apsistojusi argentinietė.

Persikėlus per uosto akvatoriją atsiduri visiškai kitokioje erdvėje. Keli šimtai metrų pušynu ir atsiveria platus ir švarus Smiltynės paplūdimys. Dar prieš kelerius metus ir šis paplūdimys didžiavosi mėlynąja vėliava.

„Vėliavą skirianti tarnyba prieš kelerius metus apsilankė Smiltynėje ir turėjo priekaištų dėl tualetų. Kol jų nesusitvarkysime, tol vėliavos čia nebus“, – teigė Klaipėdos miesto savivaldybės Miesto ūkio departamento vadovas Liudvikas Dūda. Uostamiesčiui dalyvavimas tokioje programoje atsieidavo apie 35 tūkst. Lt. Politikai apsisprendė kurį laiką nedalyvauti programoje.

L.Dūda pripažįsta, kad didžiausias Smiltynės minusas – tualetai. Kitąmet ketinama visuose miestui priklausančiuose paplūdimiuose sutvarkyti tualetų tinką, kad poilsiautojai jaustųsi patogiai.

„Gal tada pavyks ir vėliavą susigrąžinti“, – teigė L.Dūda.

Pasiekti Smiltynėje iš Senosios perkėlos prireiks vos keliolikos minučių. Smiltynėje veikia kelios kavinės, didžiausia traukos vieta – Jūrų muziejus, yra dviračių takas, promenada mėgstantiems pasivaikščiojimus. Paplūdimyje yra tinklinio aikštelė.

Melnragė ir Giruliai – greita ir patogu

Klaipėdiečiai ir miesto svečiai, norintys jūrą išvysti vos po kelių minučių kelionės, renkasi Melnragę ir Girulius. Čia keliauti patogu ir viešuoju transportu ar dviračiais – takeliai driekiasi iki pat paplūdimių. Todėl nenuostabu, kad ir žmonių čia – gausu. Ypač mėgstama Melnragė. Vasarotojai plūsta į paplūdimį, kur yra ir aktyvaus poilsio zona, kopos, veikia kavinės, žaidimų aikštelės vaikams. Šis pliažas populiariausias tarp jaunimo, važinėjančio viešuoju transportu.

„Kontingentas tarp Smiltynės ir Melnragės skiriasi labai ryškiai. Smiltynę renkasi šeimos, intelektualesni žmonės, Melnragėje turime daugiau problemų, nes čia suvažiuoja jaunimėlis. Čia visko pamatysi – ir šėlionių, ir išgėrinėjimų“, – neslėpė Klaipėdos skęstančiųjų gelbėjimo tarnybos vyriausiasis specialistas Aleksandras Siakki.

Tiesa, smėlis Melnragėje – kur kas stambesnis, neretai mindžikuoti tenka tarp nuorūkų ar alaus kamštelių.

Melnragę ir Giruliuos pasiekti lengva, automobilių statymas žaliojoje Klaipėdos zonoje kainuoja 1 Lt už 1 val.

Ramybės mėgėjams – Karklė, Nemirseta, Monciškės

Laukinio paplūdimio mėgėjams rekomenduojama aplankyti Pajūrio regioninį parką. Tiesa, saulės vonių mėgėjai gali nusivilti – nėra persirengimo kabinų, smėlį dažnai keičia akmenukai, nebudi gelbėtojai. Tačiau pasivaikščiojimams, ramiam poilsiui ir saulėlydžiams stebėti Karklė – pats tas.

Pakeliui į Palangą ir už Palangos – ne viena ramesnė vieta.

Nemirsetą ir Monciškes pamėgę ekstremalaus vandens sporto aistruoliai, aitvarų gerbėjai bei šeimos su mažais vaikais.

Čia retai kada sutiksi būrį žmonių, dažniau čia ramu ir apstu vietos kur su vaiku paspardyti kamuolį ar pamėtyti lėkštę.

Šiuose paplūdimiuose taip pat veikia kelios užkandinės.

Palanga – plačiausias paplūdimys

Karštosiomis dienomis didžiausiu poilsiautojų srautu išsiskiria Palanga. Pernai užbaigus kranto papildymo smėliu programą, kurortas išsiskiria itin plačiu paplūdimiu. Ilga pėstiesiems skirta J.Basanavičiaus gatvė, tiltas į jūrą ir vieta, kur gausu žmonių – poilsiautojus viliote vilioja. Čia patogus priėjimas, apstu kavinukių, nemažai zonų aktyvaus poilsio gerbėjams. Kiek kairiau nuo tilto – Birutės kalno link – yra ir paplūdimys, jau dešimtmetį besididžiuojantis Mėlynąja vėliava.

Palangos paplūdimiai – kaip tik tiems, kurie mėgsta bendravimą, šurmulį, galbūt tikisi susipažinti ar užmegzti draugystę.

Pramogų čia netrūksta – neretai organizuojami koncertai, įvairūs konkursai, tinklinio žaidynės, vakarėliai.

Tiesa, atvykėliai turi nepamiršti, kad automobilio statymas Palangos gatvėse – apmokestintas. Taip pat ir aikštelėse prie paplūdimių.

Šventoji – šeimų oazė

Šventosios kurortas tradiciškai vadinamas šeimų kurortu. Baltas birus smėlis, švarūs paplūdimiai – šio kurorto vizitinė kortelė.

Čia ilsėtis nuo seno pamėgo įvairių organizacijų darbuotojai, šeimos. „Čia važiavau aš su tėvais, kai dar pyplys buvau. Dabar važiuoju pats su savo pypliu“, – teigė kaunietis Irmantas.

Čia kur kas dažniau pamatysi šeimų su mažais vaikais, paplūdimiuose pasistačiusias palapines, statančias smėlio pilis, ar besivaikančias aitvaro.

Tačiau keliaujant į pajūrį vertėtų pasirūpinti užkandžiais – ne visada pavyks vietoje apsipirkti, o prie kavinių kartais driekiasi eilės.

Paplūdimius pasiekti paprasta, automobilių statymas neapmokestintas, net ir karštomis dienomis galima rasti kur palikti transportą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius