Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 02 12

Lietuvos pareigūnai tiria terorizmo finansavimo schemą, kurioje minima ir lietuviška įmonė

Lietuvos teisėsauga aiškinasi galimą neteisėtą paramą „Islamo valstybės“ grupuotei per Vilniuje veikiančią įmonę, 15min pranešė patikimi šaltiniai. Anksčiau neviešintą tyrimą atlieka Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba. Teisėsauga daugiau duomenų nepateikia, bet detalių apie jį paskelbė buvę Izraelio žvalgybų darbuotojai.
„Islamo valstybės“ kovotojai
IS džihadistai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Informaciją paviešino buvę „Mosad“ agentai

Ši istorija prasidėjo dar 2017 metais, kuomet buvusio „Mosad“ vado Meiro Amito vardu pavadintas žvalgybos ir terorizmo informacijos centras paviešino vieną iš savo raportų.

Centras informacijoje apie jų organizaciją nurodo, kad čia dirba buvę „Mosad“ ir kitų Izraelio žvalgybos tarnybų pareigūnai. Manoma, kad ši platforma yra tarsi neoficiali Izraelio žvalgybos organizacijų spaudos tarnyba, kurioje viešinama įvairi medžiaga, susijusi su šalies priešais.

Raportas, kuriame aprašomas Islamo valstybės kovotojų veiklą viešinantis tinklalapis, buvo paskelbtas 2017 metų gruodžio 6 d.

Propagandinis puslapis kvietė aukoti bitkoinais

Raporte pateikiama informacija apie Akhbar al-Muslimin tinklalapį, kuris siejamas su ISIS. Pasak šio centro, jis veikė nuo 2015 metų. 2017-ųjų viduryje jis kuriam laikui nutraukė savo veiklą, kaip spėjama, dėl sąjungininkų smūgių Islamo valstybei Sirijoje.

Jame buvo pateikiama informacija ir nuotraukos apie ISIS kovotojų sėkmingas operacijas ir kita šios organizacijos propagandinė medžiaga.

2017 metų lapkritį puslapis vėl suaktyvino savo veiklą ir pasiūlė naujovę – aukoti jo vykdomai veiklai kriptovaliuta – bitkoinais. Nors oficialiai buvo kviečiama padėti paties puslapio veiklai, bet, Izraelio buvusių žvalgybininkų vertinimu, ši parama buvo skirta daug platesniam ISIS tikslų įgyvendinimui.

Aukos ISIS buvo renkamos lietuviškos kompanijos dėka

Šiuo metu nurodytu adresu jau nebepasiekiamame tinklalapyje aukoti bitkoinais buvo kviečiama paspaudus nuorodą. Čia taip pat nurodoma, kad negalima aukoti iš Zakat (musulmonams privalomo mokesčio islamui) lėšų. Tai turi būti atskira pinigų suma, skirta būtent šio puslapio paramai.

Paspaudus nuorodą buvo patenkama į bitkoinų pervedimų puslapį coingate.com.

Šio puslapio kontaktų skiltyje nurodoma įmonė UAB „Virtualios valiutos“ ir jos adresas Vilniuje. Šalia pateikiama informacija apie įmonės akcininkus ir darbuotojus – taip pat lietuviškos pavardės ir šių žmonių nuotraukos.

Įmonės vadovas: iškart ėmėmės veiksmų

Įmonės „Virtualios valiutos“ direktorius Dmitrijus Borisenka neslepia, kad ši istorija jam puikiai žinoma. Pasak vadovo, įmonė informaciją apie įtartiną veiklą iš Lietuvos kriminalinės policijos biuro gavo dar dvi dienos iki pasirodant viešai informacijai. Tą pačią dieną atliko vidinį tyrimą ir pareigūnams perdavė visus užsakovo indentifikacinius duomenis.

Direktoriaus teigimu, registruojant vartotoją jie neturėjo jokios informacijos apie jo ryšius su nusikalstama veikla, o vos apie tai sužinoję iškart ėmėsi veiksmų.

Įmonė negavo jokių pajamų iš šio užsakymo. Įprastai klientas sumoka tam tikrą procentą už atliktus pervedimus įmonei, tačiau šiuo atveju UAB „Virtualios valiutos“ neuždirbo nė cento. Sužinojus apie įtartiną klientą visos lėšos buvo įšaldytos.

Paslauga, kviečianti aukoti Akhbar al-Muslimin tinklalapiui, veikė maždaug 10 dienų. Per šį laiką suaukota beveik 200 eurų.

D.Borisenka pripažįsta, kad situacija yra tikrai nemaloni, tačiau pinigai įtartinam vartotojui nebuvo išmokėti, su įvairių šalių teisėsaugos institucijomis iškart pradėtas bendradarbiavimas, o po įvykio dar labiau sugriežtintos saugumo procedūros.

Teisėsauga tiria, bet nekomentuoja

Lietuvos teisėsaugos institucijos apie šį atvejį sužinojo dar iki jį paviešinant Meiro Amito žvalgybos ir terorizmo informacijos centrui. Neoficialiomis žiniomis, šią informaciją Lietuvos policijos kriminalinės policijos biuras gavo iš užsienio kolegų. Pareigūnai nusiuntė užklausas įmonei, tačiau, redakcijos turimais duomenimis, tyrimo nepradėjo.

Oficialiai teisėsaugos tarnybos neteikia jokios informacijos, susijusios su šiuo atveju. Tačiau 15min šaltinių duomenimis, tyrimą pagal Baudžiamojo kodekso 250 straipsnio 4 dalį pradėjo Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba.

Ši straipsnio dalis numato atsakomybę dėl teroristinės veiklos finansavimo ir rėmimo. Lietuvos įmonė nėra sulaukusi kol kas jokių kaltinimų. Pareigūnai tyrimo metu labiausiai domisi teroristinę veiklą parėmusiais asmenimis ir jų tapatybėmis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius