Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 08 07

Lietuvos pasieniečiai bus ruošiami kovoti su šarvuota technika: kokie ginklai būtų efektyviausi?

Lietuvos pasieniečiai svarsto įsigyti naujų ginklų ir sustiprinti karinį rengimą, kad būtų geriau pasirengę stoti į kovą su priešu karo atveju. Apie tai 15min studijoje pranešė Valstybės sienos apsaugos tarnybos vadas generolas Rustamas Liubajevas. Pasak jo, svarstoma įsigyti ginkluotę, kuri galėtų naikinti lengvai šarvuotą priešo techniką. Gynybos ekspertai svarsto, kad pasieniečiai galėtų gauti kariuomenėje naudojamus granatsvaidžius.
Lietuvos kariuomenei JAV perduoda prieštankinių granatsvaidžių
Karys su granatsvaidžiu / M.Lysenko nuotr.

Taikos sąlygomis pasieniečiams svarbus mobilumas, todėl dauguma pareigūnų tarnyboje būna ginkluoti pistoletais, daugiausia „Glock“, priklausomai nuo užduočių – lygiavamzdžiais šautuvais „Benelli“ ir „Winchester“. Kai kurie daliniai aprūpinti sunkiaisiais kulkosvaidžiais ir snaiperiniais šautuvais.

Tačiau Lietuva stebi karo Ukrainoje patirtį, kur Rusijai užpuolus Ukrainą, į kovą su agresoriumi su kariuomene iškart stojo pasieniečiai ir policininkai.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Pasieniečiai šalia Piesčių kaimo (Varėnos r.) į tarnybinį automobilį sodina sulaikytą migrantą
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Pasieniečiai šalia Piesčių kaimo (Varėnos r.) į tarnybinį automobilį sodina sulaikytą migrantą

Generolo R.Liubajevo teigimu, rengiantis tokiam scenarijui, numatomi žingsniai trimis kryptimis – stiprinti karinį rengimą, atnaujinti bendrus planus su kariuomene ir įsigyti naują ginkluotę.

„Matome poreikį patobulinti mūsų veiksmus ir suteikti galimybę mūsų pareigūnams vykdyti ir su karo veiksmais susijusius veiksmus. Taigi tam būtų reikalingas pasirengimas ir ginkluotė“, – kalbėjo VSAT vadas.

Pasak R.Liubajevo, šiemet jau tikimasi proveržio pasieniečiams pereiti prie NATO standartus atitinkančių ginklų. Pernai pasieniečiai jau gavo pirmąją partiją vokiškų automatinių šautuvų G-36, iki metų pabaigos jų bus gauta dar daugiau.

Kartu svarstomi papildomi ginklai kovoti su lengvai šarvuota technika. Tam tikimasi panaudoti gynybos biudžeto lėšas.

„Ginkluotės klausimas labai aktualus – turime pereiti prie NATO standarto atitinkančių ginklų, tas procesas pajudėjo, gal norėtume, kad jis judėtų greičiau, bet situacija ginklų pramonėje ir rinkoje sudėtinga“, – kalbėjo VSAT vadas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius