Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 07 01

Lietuvos pirmininkavimas ES: renginiuose liesis alus ir midus, valdininkai turės saugoti, kad svečiai neišsineštų specialiai pagamintų taurelių

Pirmadienį Lietuva pradėjo pirmininkauti ES Tarybai. Šia proga Užsienio reikalų ministerija (URM) išplatino informaciją apie kai kuriuos pirmininkavimo faktus – kiek ir kokių dovanų pagaminta, kur vyks svečių priėmimai, kokia kultūrinė programa jų laukia. Valstybės institucijoms taip pat išplatintos rekomendacijos, kaip elgtis per tokius renginius. Taip pat ir priminimas apie ribotą dovanų skaičių, tauriųjų gėrimų vartojimo taisykles ir raginimas saugoti specialiai renginiams pagamintas molines taureles. Suvenyrinių taurelių saugumu susirūpinta po to, kai iš 500 pagamintų ir ES Tarybai perduotų taurelių po iškilmingų renginių kaimyninė Lenkija jų atgavo vos 50.
Vienas populiariausių ir brangiausių alkoholinių gėrimų pasaulyje – viskis
ES pirmininkavimo renginiuose bus vaišinama midumi ir kitais tauriaisiais gėrimais. / „Scanpix“ nuotr.

URM nurodo, kad Lietuvos pirmininkavimas truks 184 dienas. Lietuva pirmininkavimo vairą perėmė iš Airijos, o perduos jį Graikijai. Latvija ES vadovaus 2015 m., Estija – 2018 m. Lietuvos laukia sudėtinga darbotvarkė, nes pirmininkausime ES institucinio ciklo pabaigoje, kai Europos Parlamentas ir Europos Komisija prieš 2014 m. pavasarį numatytus rinkimus sieks užbaigti pradėtus darbus.

Plati geografija

Dovanų kiekis ribotas, todėl valstybės institucijų atstovai gavo neoficialias rekomendacijas, kaip elgtis jas skirstant.

Planuojama, kad per Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai pusmetį šalyje apsilankys apie 30 tūkst. svečių. Per pirmininkavimo pusmetį Lietuvoje įvyks beveik 300 renginių. Aukščiausio lygio susitikimai, kuriuose dalyvauja ministrai, valstybių vadovai, aukščiausi ES pareigūnai, vyks trijose vietose – Nacionalinėje dailės galerijoje, parodų ir konferencijų centre „Litexpo“ ir Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės Valdovų rūmuose.

Ekspertiniai susitikimai, kuriuose susitinks ES šalių tarnybų, departamentų vadovai, vyriausieji pareigūnai, vyks ne tik Vilniuje, bet ir kituose Lietuvos miestuose – Kaune, Klaipėdoje, Druskininkuose, Trakuose. Socialinių partnerių susitikimai, kuriuos organizuoja nevyriausybinių ir visuomeninių organizacijų, mokslo, verslo, kultūros sričių atstovai, vyks ir Marijampolėje, Alytuje, Anupriškėse.

Briuselyje ir Liuksemburge per pusmetį Lietuva surengs daugiau kaip 1500 posėdžių. Europoje ir pasaulyje įvyks daugiau kaip pusantro šimto kultūrinių renginių – 68 koncertai, 42 parodos, 4 spektakliai ir 17 kino peržiūrų.

Dovanas gaus ne visi

Ministrams ir kitiems aukščiausio rango pareigūnams bus dovanojami Lietuvos grafikos meno kūrėjų kūriniai arba Lietuvos banko išleistos proginės sidabrinės 50 litų nominalo monetos. Žemesnio rango delegacijų nariai dovanų krepšelyje ras tris nedideles, tačiau praktiškas dovanas: atšvaitą, universalų mobiliojo telefono kroviklį ir mažytę juodųjų slyvų sūrio dėžutę (šiltuoju metų laiku) arba megztas kumštines pirštines (vėlyvą rudenį ir žiemą).

Visiems svečiams ir žurnalistams bus teikiami kanceliarinių priemonių rinkiniai – bloknotai ir rašikliai. Lietuva, kaip ir visos pirmininkaujančios šalys, svarbiausiems pirmininkavimo asmenims taip pat dovanos tradicinę protokolinę pirmininkavimo dovaną – kaklaraištį vyrams, šalikėlį moterims.

Tiesa, dovanų kiekis ribotas, todėl valstybės institucijų atstovai gavo neoficialias rekomendacijas, kaip elgtis skirstant dovanas. Teigiama, kad būtent dovanų skirstymas kelia daugiausia klausimų. Darbo grupių pirmininkų norui įteikti dovanas visiems posėdžių dalyviams ne visada bus lemta išsipildyti. Vilniuje yra priimtas principinis sprendimas, kad vienai darbo grupei Briuselyje bus skiriamos 35 dovanos. Jokio papildomo rezervo nėra.

50 litų moneta
50 litų moneta

Turės saugoti taureles

Lietuvos atstovai gavo prašymus mandagiai pasakyti užsienio kolegoms, kad taurelės nėra dovanos ir neskirtos išsinešti.

Kitas opus klausimas – svaigiųjų gėrimų vartojimas. Jau tapo tradicija, jog per pirmąjį ir paskutinįjį posėdį pirmininkaujanti šalis renginio dalyvius vaišina taure vyno. Ši tradicija bus tęsiama ir Lietuvos pirmininkavimo metu. Pasirenkant gėrimus buvo siekta, kad jie būtų lietuviški ir atspindėtų  mūsų paveldą. Nutarta, kad per pirmąjį posėdį svečiai bus vaišinami Stakliškių midumi.

Kadangi ES institucijų vidaus taisyklės neleidžia tokių renginių metu vartoti stipresnių nei 20 laipsnių gėrimų, bus siūlomas dviejų rūšių midus: „Stakliškės“ (12 proc.) ir „Trakai“ (15 proc.). Taip pat siekiant šiai progai suteikti daugiau patrauklumo buvo užsakytos specialios molinės taurelės, į kurias bus pilstomas midus.

Lietuvos atstovai gavo prašymus mandagiai pasakyti užsienio kolegoms, kad taurelės nėra dovanos ir neskirtos išsinešti. Lenkų, kurie taip pat naudojo specialias molines taureles, pavyzdys rodo, kad  taip galėtų nutikti. Lenkai Tarybai perdavė daugiau kaip 500 taurelių, o po pirmininkavimo jų liko mažiau nei 50.

Desertui – lietuviškas sūris

Atskirai aptariamas ir renginių dalyvių maitinimo klausimas. Organizuojant maitinimo paslaugų pirkimą buvo siekta, kad svečiai būtų maitinami lietuviškos virtuvės patiekalais.

Užsakovo nuotr./Suris
Sūris/15min.lt nuot.

Dalyviams bus pateikiama keletas valgiaraščių, juose siūloma tokių patiekalų, kaip silkės paštetas ant juodos duonos riekės, voveraičių sriuba su šoninės gabaliukais, vištienos krūtinėlė su raugintų kopūstų salotomis, bulvių košė su krapų padažu, sūrio salotos su razinomis lietinio blyno krepšelyje, baravykų baltsriubė, kiaulienos sprandinė su česnakais, burokėlių salotomis ir bulvėmis, skilandžio suktinukai su raugintu agurku, keptas upėtakis, įdarytas vištos kepenėlėmis, su svogūnų padažu, žemaitiškas kastinys su keptomis bulvėmis ir kt.

Užsienio šalių atstovai desertui turės progos paragauti lietuviško obuolių sūrio arba varškės sūrio su medumi. Pagrindinis siūlomas gėrimas bus lietuviškas alus. Jei tarp svečių bus tokių, kurie negeria alaus, jiems bus pasiūlyta baltojo arba raudonojo vyno.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius