Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 01 03

Lietuvos politiką Baltarusijos atžvilgiu ištiko katastrofa, sako Valdas Adamkus

Lietuvos politiką Baltarusijos atžvilgiu ištiko katastrofa, pareiškė kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus.
Valdas Adamkus
Valdas Adamkus / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Pirmadienį paskelbtame interviu dvi kadencijas šalies vadovu buvęs V.Adamkus teigė, kad Lietuva „persistengė“, „mėgindama patikti“ Aleksandrui Lukašenkai, kuris po prezidento rinkimų dėl susidorojimo su opozicija praeitą mėnesį sulaukė griežtos Vakarų kritikos.

„Mūsų užsienio politiką Baltarusijos atžvilgiu ištiko katastrofa“, – interviu „Lietuvos rytui“ sakė V.Adamkus.

„Manau, akivaizdžiai persistengėme, mėgindami patikti Aleksandrui Lukašenkai. Gyrėmės, kad Baltarusijoje atradome kone naujų santykių aukso kasyklas, bet po kelių savaičių žadėtą auksą pakeitė iliuzijas sutvatinusios guminės lazdos. Vakarų šalys nustėro, o mes tiesiog apsijuokėme“, – kalbėjo prezidentas.

1998–2003 ir 2004–2009 metais Lietuvos prezidentu buvęs V.Adamkus taip pat sakė skaudžiai išgyvenantis, kad įtampa atsirado tarp Lietuvos ir Lenkijos.

„Ankstesnį dešimtmetį galime drąsiai vadinti mūsų šalių bendradarbiavimo auksiniu laikotarpiu. Dabar akivaizdžiai ima byrėti mūsų draugystės pamatai, kuriuos taip nuosekliai stengėmės stiprinti. Man net sunku suprasti, kodėl taip atsitiko“, – teigė V.Adamkus.

Baltarusijos prezidentas A.Lukašenka sulaukė daug Vakarų kritikos, kai milicija Minske išvaikė dešimtis tūkstančių demonstrantų, protestavusių prieš rinkimų rezultatus, taip pat sulaikė daugiau nei 600 žmonių.

Oficialūs rinkimų rezultatai rodo, kad A.Lukašenka laimėjo triuškinama persvara, surinkęs beveik 80 proc. balsų, tačiau Vakarai teigia, kad rinkimai nebuvo demokratiški.

V.Adamkų prezidento poste pakeitusi Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė su A.Lukašenka buvo susitikusi dukart – 2009 metų rugsėjį Vilniuje ir pernai spalį Minske.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius